Actualitate

Patru școli primesc bani din PNRR ca să testeze metode inovative

Patru unități de învățământ din Bistrița-Năsăud, un colegiu național, două licee și o școală gimnazială, vor testa diverse intervenții inovative în educație, urmând să primească bani în acest sens din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Este vorba de Colegiul Național ”Petru Rareș” Beclean care a propus proiectul ”CNPR- Skills 4 Learning”, de liceul Tehnologic Agricol Bistrița cu proiectul ”Agrismart – inovare și educație în agricultură”, de liceul Tehnologic Agricol Beclean cu ”Inovare în evaluare și autoevaluare la Liceul Tehnologic Agricol Beclean” și de Școala Gimanzială Șieuț cu proiectul ”Muzeul viu – între mit și realitate la Școala Gimnazială Șieuț”.

Potrivit Ministerului Educației, ”obiectivul acestui apel de proiecte este de a crește responsabilitatea la nivelul școlilor, funcție esențială a guvernanței descentralizate a sistemelor de educație. Acest lucru se va realiza prin crearea unei rețele de școli-pilot care vor testa diverse intervenții inovative în educație. Se vor finanța proiecte care introduc noi modele curriculare, noi căi de carieră pentru profesori și noi modele de management descentralizat pentru creșterea treptată și sustenabilă a autonomiei în școlile preuniversitare, urmând a fi selectate 60 de școli-pilot eligibile pentru a participa în acest program”.

Prin prezentul apel vor fi finanțate programe-pilot propuse direct de unitățile de învățământ cu nivel de calificare ISCED 0-5 sau de parteneriate formate între unitățile de învățământ.

Planul de pilotare trebuie să vizeze cel puțin două priorități dintre cele menționate mai jos:

  1. Managementul unității de învățământ, inclusiv finanțare alternativă,
  2. Elemente inovative la nivel de curriculum, arii curriculare, programe școlare,
  3. Metode și standarde de evaluare a performanțelor elevilor/Metode de evaluare a progresului în dezvoltarea preșcolarilor,
  4. Metode de autoevaluare instituțională și asigurare a calității,
  5. Dezvoltarea carierei didactice și a managementului școlar, prin noi modele de carieră și mentorat didactic;
  6. Incluziunea preșcolarilor/elevilor cu CES în învățământul de masă.

Alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 12 milioane de euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.