Politică

PDL, ”un jucător formidabil”, şi-a arătat ”vigoarea şi puterea” – Oltean

Deputatul PDL Ioan Oltean a spus că, odată cu instalarea Guvernului, PDL şi-a demonstrat din plin „vigoarea şi puterea”, şi a dat dovadă că ştie să fie „un jucător formidabil”.

„Ţara are un nou Guvern. Săptămâna aceasta, PDL şi-a demonstrat, din plin, vigoarea şi puterea. A demonstrat că, în patru zile, a avut forţa umană şi intelectuală de a instala un nou Guvern. Luni dimineaţa, Guvernul Boc şi-a dat demisia, joi la 14 şi câteva minute, în exact patru zile, coaliţia a fost în stare să instaureze un nou guvern”, a declarat Ioan Oltean vineri, la Bistriţa.

Potrivit lui Ioan Oltean, noul proiect politic al PDL a suprins pe toată lumea.

„Un Guvern nou, un Guvern tânăr, cu un premier independent, propus de PDL, să conducă un nou cabinet care, cu certitudine, va avea şi el o misiune foarte grea, aceea de a continua opera de consolidare a economiei româneşti, de a consolida reforma reforma şi de a intra pe drumul îmbunătăţirii nivelului de trai”, a declarat Ioan Oltean.

Liderul PDL a spus că noul prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu se situează în galeria celor peste 40 de premieri care au absolvit studiile la Oxford, renumita universitate londoneză care a dat lumii peste 40 de şefi de guverne, el făcându-şi aici studii postuniversitare.

„PDL a dat dovadă că ştie să fie riguros şi să fie un jucător formidabil”, a subliniat Ioan Oltean.

Secretarul general al PDL a declarat că aceasta este cel mai tânăr guvern pe care l-a avut vreodată România.

„Sperăm să avem un Guvern care să poată da satisfacţie nu numai partidelor care l-au propus, dar şi cetăţenilor. Avem cel mai tânăr Guvern pe care l-a avut România vreodată în istoria ei. Aceasta este o dovadă că este rândul tinerilor. E un Guvern care, să sperăm, că prin tinereţe, prin energie, prin efort multiplicat va reuşi să gestioneze România la parametri şi standarde ridicate”, a declarat Ioan Oltean.

Întrebat de un jurnalist de ce a fost nevoie ca parlamentarii puterii să-i arate voturile în timpul votului pentru învestirea Guvernului, Ioan Oltean a spus: „Prevederea e mama înţelepciunii întotdeauna. Noi am vrut să fim înţelepţi şi să nu greşim!”.

„Am avut o experienţă tristă cu un coleg al nostru care a votat împotriva propriului Guvern spunând că a greşit. Ei, învăţăm din propria experienţă şi, ca să nu îi punem în situaţia de a greşi, am preferat să supraveghem votul şi să evităm greşelile. Nu e o notă proastă pentru PDL. Important este că am evitat greşeala unui parlamentar. Nimeni nu a greşit ieri (joi –n.r)”, a declarat Ioan Oltean.

Întrebat cine a votat „împotrivă”, Ioan Oltean a început să râdă şi să spună: „Păi votul e secret. Nu am văzut buletinele celor care au votat împotrivă!”.

„Chiar nu ştiu cine a votat împotrivă. Nu au fost membri ai PDL, staţi liniştiţi”, a spus Ioan Oltean.

Ioan Oltean declarat legat de dorinţa opoziţiei de a sesizat Curtea Constituţională legat de neconstituţionalitatea Parlamentului de a învesti Guvernul că aceasta este „o încercare în afara normelor constituţionale”.

„Este doar o încercare de a induce în opinia publică sentimentul că suntem în faţa unui Guvern ilegal învestit pentru că, pot să vă spun cu certitudine, că au fost îndeplinite toate normele constituţionale. Suntem în prezenţa unui Guvern constituţional”, a spus Oltean.

El a declarat că le recomandă celor din opoziţie să citească Decizia Curţii Constituţionale nr. 65 din iunie 1994 unde vor găsi toate explicaţiile necesare de natură constituţională care arată că joi Guvernul a fost învestit în mod „absolut constituţional” în condiţiile în care 232 de voturi „pentru” era cvormul minim necesar şi au fost 237 de voturi fără niciun fel de „greşeală în numărare”.

„Au fost numărate corect în prezenţa opoziţiei fiindcă nu au fost prezenţi parlamentarii USL în sală la discuţii, dar au fost prezenţi în sala în care s-au numărat voturile ca să nu se greşească. Nu s-a greşit şi suntem în prezenţa unui Guvern constituţional”, a declarat Oltean.

Liderul PDL a dat citire apoi unor paragrafe din decizia Curţii Constituţionale nr. 65/1994.

„Cvorumul legal trebuie să asigure conjunctura utilă şi reală pentru ca o Cameră să îşi poată exercita atribuţiile sale adică normele regulamentare la care face trimitere trebuie să asigure procedural posibilitatea ca Parlamentul să poată să se pronunţe asupra problemelor pentru finalizarea cărora se cere un vot. Normele regulamentare la care se face, de asemenea trimitere, nu trebuie să permită tergiversarea, amânarea sine die a deciziei parlamentare. Normele regulamentare sunt constituţionale dacă asigură desfăşurarea normală, responsabilă şi rezonabilă a vieţii parlamentare”, a citat el.

Ioan Oltean a explicat apoi că ultima frază din cele citate de el e „mai mult decât edificatoare”.

„Adică, atunci când cineva înceracă în mod intenţionat să blocheze activitatea parlamentară, respectivele proceduri nu mai sunt neconstituţionale. Iată că se folosesc de o procedură totalmente abuzivă de a bloca activitatea Parlamentului şi avizul are rol consultativ”, a spus el.

Oltean a mai spus că avizele comisiilor parlamentare nu au decât rolul de a furniza premierului desemnat informaţiile necesare legat de miniştri care au fost audiaţi, iar premierul desemnat poate să decidă mai bine având aceste avize.

„De altfel, în regulamentul şedinţelor se spune că avizele se înaintează şi se depun premierului desemnat. În situaţia în care o comisie sau mai multe care audiază un candidat de ministru ar da aviz negativ, procedura de învestire în Parlament nu poate fi blocată dacă premierul desemnat doreşte ca omul respectiv să rămână în echipa guvernamentală. Deci forul suprem şi hotărârea supremă este a Parlamentului şi, din această privinţă, nimeni nu poate să o conteste. Din acest punct de vedere, suntem în deplină constituţionalitate”, a spus Oltean.

Secretarul general al PDL a atras atenţia că doar reprezentanţii PNL, în special, sunt calaţi pe o asemenea interpretare, mai puţin cei ai PSD.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.