Economie Politică

PDL va protesta în benzinării faţă de majorarea accizei la carburant. Oltean: Poporul se teme

PDL va protesta, marţi, în staţiile peco din întreaga ţară faţă de majorarea „nejustificată” a accizei la carburant, participanţii la manifestaţii urmând să aibă la ei pancarte de informare pentru cetăţeni. "Când noi eram la guvernare, lumea era liberă să ţipe, astăzi poporul se teme. Cei ce deţin puterea se cred stăptâni, stăpânii inelelor”, a spus vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.

Oltean a spus, vineri, într-o conferinţă de presă, că PDL se pregăteşte proteste în staţii peco din întreaga ţară prin care urmăreşte să le spună oamenilor că „ începând cu 1 aprilie, acciza nu e o minciună, ci o realitate crudă pe care o va trăi fiecare”.  

Oltean a comentat mai întâi declaraţiile contradictorii ale ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, şi premierul Victor Ponta în ce priveşte „electorata” (măsură propusă de Guvernul Ponta cu privire la reducerea ratelor la credite, numită de presă „electorata”, şi acciza de şapte eurocenţi pe combustibil.

„Domnişoara ministru a spus că electorata se va aplica începând din 2016 după ce va suporta nişte modificări şi că resursa financiară obţinută la bugetul statului prin majorarea accizei la combustibil se va folosi şi pentru salariilor şi pensiilor unde se înregistrează un deficit şi unde există riscul ca anul acesta să nu fie suficiente resurse pentru plata lor pe întregul an 2014. Evident că a intervenit traducătorul Guvernului, Victor Ponta, care a spus că domnişoara ministru nu are adreptate, că şi electorata se va aplica din iunie 2014, iar acciza se va duce la infrastructura naţională. Ce a spus premierul s-ar traduce cam aşa: amărâta asta nu ştie să mintă, ea a învăţat la Harvard că lucrurile trebuie spuse pe nume, cum le-a constatat, dar fătuca asta încă nu e învăţată să mintă şi atunci mincinosul şef al Guvernului a simţit nevoia să vină şi să corecteze spunând „săraca”. Săracă cu duhul sau cu ce? Despre un om care nu are suficientă minte spui: lasă-l în plata Domnului că e sărac cu duhul. Cam aşa s-a exprimat primul ministru la adresa acestei fete care e ministrul Finanţelor. Este un mod de a înjosi şi umili un ministru care a încercat să fie corect, în mare parte, cu ceea ce spune”, a spus Ioan Oltean.

El a adăugat că „într-o asemenea situaţie, PDL nu poate decât să ceară în mod ferm Guvernului Ponta să renunţe la mărirea accizei pe combustibil, la un nouă povară pe cetăţeanul obişnuit”.

„Într-o societate în care economia duduie şi realizează o creştere economică de 3,5%, cea mai mare din UE – după cum se pronunţă premierul – este inadminisibil ca Guvernul să vină şi să majoreze taxele şi impozitele, birurile pe cetăţean. Ori nu există creştere economică, şi atunci aduni bani la buget cu taxe şi impozite noi, ori există creştere economică şi atunci poverile trebuie eliminate de pe spatele cetăţeanului. PDL crede cu adevărat că există resurse financiare care să permită Guvernului să-şi realizeze programul fără ca acciza pe combustibil să fie introdusă de la 1 aprilie. Dacă Guvernul nu va face acest lucru, PDL îşi rezervă dreptul de a organiza, în zilele respective, diverse activităţi de stradă, în staţiile peco, pentru a sensibiliza populaţia şi a o determina să aibă reacţii într-un fel democratic, în ultimă instanţă, faţă de acest nou bir pe care Guvernul Ponta îl introduce”, a spus Oltean.

Întrebat dacă e posibil să fie organizate proteste în benzinării, liderul PDL a răspuns: „O să cerem aprobările necesare şi în peco vom merge cu pancarte să informăm cetăţeanul că, începând cu 1 aprilie, acciza nu e o minciună, ci o realitate crudă pe care o va trăi fiecare. Vom încerca marţi – să vedem cum vom reuşi – ca în staţiile peco să fim prezenţi prin pancarte, prin informaţii corecte aduse cetăţeanului legat de acest bir pe care guvernul Ponta îl introduce, această acciză mare pe combustibil care va fi o povară geu de suportat de transportatori, de către mediul de afaceri, de către cetăţean. Cetăţeanul va cheltui cu cel puţin 50 de lei în plus în fiecare lună din cauza accizei. Încă nu am stabilit exact cum vom proceda”.

Întrebat cum îşi explică lipsa de reacţie a şoferilor care, în timpul guvernării PDL au plătit cu mărunţiş la pompă, nemulţumiţi de creşterea preţului la carburant, Ioan Oltean a spus: „Din păcate, deşi e cea mai evidentă majorare a preţului la combustibil – majorare absolut nejustificată – reacţia oamenilor lipseşte. Când noi eram la guvernare, lumea era liberă să ţipe, astăzi poporul se teme. De aceea nu avem reacţii la creşteri de impozite, de taxe, nu avem reacţii la nedreptăţile care se fac, la minciunile care se spun. Populaţia preferă să tacă fiindcă ştie că reacţia celor de la conducere e mai mult decât violentă la adresa celor care ar avea curajul să aibă o asemenea reacţie. Cei ce deţin puterea se cred stăptâni, stăpânii inelelor”.

Un jurnalist a vrut să ştie dacă acţiunea va fi una locală. „Acţiunea sperăm să fie la nivel naţional”, a răspuns Oltean.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS