De la 1 septembrie, pensionarii vor beneficia de cuantumul cel mai favorabil, indiferent de rezultatul recalculării, a precizat Ministerul Muncii, care a anunțat că toți pensionarii vor primi în următoarele săptămâni, prin Poștă, o confirmare oficială că pensia nu scade.
Conform sursei citate, dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe luna august, atunci va rămâne pensia mai avantajoasă, adică pensia lunii august. Pe deciziile de recalculare transmise prin Poștă se precizează că se menţine cuantumul pensiei stabilit şi aflat în plată anterior recalculării de la 1 septembrie 2024, conform articolului 144 alineatul 6 din Legea 360/2023.
”Pentru ca toate lucrurile să fie clare şi lipsite de orice echivoc”, pensionarii vor primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii şi a Casei Naţionale de Pensii Publice că pensia nu scade. Astfel, tuturor pensionarilor li se va trimite prin Poștă un document oficial prin care să fie informaţi despre faptul că, oricare ar fi calculul legat de contributivitate, pensia lor nu va scădea.
În categoria celor cărora nu le va creşte pensia după recalculare intră pensionarii cu perioade de contributivitate foarte scurte şi cei care au obţinut pe legislaţie anterioară beneficii mai mari decât corespondentul contribuţiilor plătite în timpul activităţii.
Potrivit Ministerului Muncii, în general sunt două categorii de pensii al căror cuantum este mai mic după recalculare, iar beneficiarii rămân cu pensia aflată acum în plată: ”Indemnizaţia socială pentru pensionari, care nu scade sub 1.281 de lei, fiindcă începând cu 1 septembrie beneficiarii de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării. În urma recalculării, dacă pensia este mai mică de 1.281 de lei suma, diferenţa se suportă de la bugetul de stat ca şi până acum. Cei care au avut un avantaj la pensie şi primeau mai mulţi bani decât alţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel, ei au avut deja avantajul pe care alţi pensionari îl obţin acum şi a căror pensie creşte în urma recalculării. Nu pierd acest avantaj pentru că îşi păstrează pensia mai favorabilă. Chiar dacă nu le creşte pensia acum, aceşti pensionari nu vor pierde niciun leu la pensie”.
Pensionarii beneficiari de pensie minimă socială vor primi mai mulţi bani în urma recalculării.
Pensionarii care au avut venituri nepermanente după aprilie 2001 vor beneficia, la calculul pensiilor, de aceste venituri, dacă au plătit contribuţii de asigurări sociale pentru ele, fără a fi nevoie să prezinte vreun document. Cei care au avut astfel de venituri înainte de aprilie 2001 primesc dovezile în această privinţă fie de la foştii angajatori, dacă aceştia mai activează, fie de la deţinătorii de arhive.
Organizare „de manual”….tipic Ciuma Rosie
Haaaai la covrigi!!!
la ala care na platit ii da 1300 lei iar cel care a muncit in grupe 25 de ani ii da 1900 lei.ECHITATE
Formularul cu recalcularea trebuia extins pe două pagini și clarificat calcularea pe elemente.
Se evita pentru mulți bătrâni pierderea timpului pe la ghișee.
Asa mult se aseamana discursul d-lui Ciolacu cu discursul lui tov. Ceausescu.
Hai sa rasfoim presa de atunci.
Totdeauna se adresa clasei muncitoare.
Acuma se adreseaza bunicilor cu pensi mici.
Si atunci si acum aparatul de partid era supra populat si bine platit.
Singura diferenta e plata datoriilor, s-a facut de clasa muncitoare, acuma nu se mai plateste.
Era bine dacă în decizii se explica clar de ce scad sau cresc pensiile,ca majoritatea pensionarilor nu au cunoștințe de cum se calculează….!!!!
alți bani, altă distracție!
Ca să ce ? să ne spună că nu scad, adică să ne liniștească, că doar vin alegerile ?
Abia va menține viu focul nemulțumirii !
Dar, la o analiză atentă (cârcotașii de serviciu vor spune : dar ce contează ?) , rezultă următoarele:
Potrivit Articolului 167 din legea pensiilor (360/2023, în discuție):
Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu excepția art. 46 alin. (2), art. 84 alin. (6), art. 127, art. 168 alin. (2) și art. 169, care intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2024.
Excepțiile enunțate nu au influență asupra deciziilor la care ne referim.
Dar asta înseamnă că deciziile sunt nule absolut întrucât sunt emise în baza unei legi neintrate încă în vigoare, deci sunt fără temei legal și nu pot produce efecte juridice .
Sugerez interesaților să le dea guvernanților în cap cu nefăcuta de lege.
Faptul ca pensionarul va primi cel puțin pensia avută în august 2024 s-a înțeles, nu mai este nevoie de nicio comunicare.
Problema este alta. Toate creșterile ulterioare datei de 1 sept 2024 se vor aplica la numarul de puncte din ultima decizie de pensie , număr de puncte care se află în ultima bază de date, iar dacă acest număr este greșit, se merge greșit pana când crapă omul. Aici ma refer la acele persoane care nu știu ce și cum sa verifice.
Nu este normal deloc ! Luăm în considerare un pensionar care a lucrat 20 de ani să ia ca unul ce a lucrat 5-10 ani ! Nu este corect !
Această logică comunistă nu este bună ! Depinde de ce a lucrat și cu cât a fost plătit . Eu am lucrat 30 de ani , dar nu am câștigat cât a câștigat Simona Halep într-un an .Nu trebuie să mă compar cu ea, fiindcă nu am muncit în locul unde a muncit ea . Înțelegi logica ?
Doina are dreptate toate maririle de vitor vor fi dupa noul punctaj , mai e de adaugat ca pensia de urmas se va calcula tot dupa punctajul de la’marea recalculare’.
Să vă pară bine că nu primiți decizii de angajare ,sarakilor.
Bucura bate câmpii, minte și manipuplează cu nerușinare. Dacă un pensionar are astăzi un total de 50 de puncte, care înmulțit cu 81 lei cât este deocamdată, rezultă cuantumul pensiei acestuia este 4.050 lei brut. Dacă i-a venit recalcularea la 40 de puncte, spre exemplu … cum naiba poate spune că pensia nu scade, în contextul în care doar în următoarele 4 luni, până la 31 decembrie a acestui an, cuantumul în plată rămâne neschimbat. Din 2025 cei cu punctele reduse la recalculare nu vor beneficia de creșterea pensiei cu rata inflației și 50% din diferența salariului brut, față de ceilalți care, odată crescut numărul de puncte, vor putea beneficia de aceste creșteri. Simplu pentru orice elev de școală generală … toți cei cu puncte reduse vor avea pensii înghețate la cuantumul de astăzi, ceea ce în cifre reale înseamnă scăderea pensiei o vreme de niște ani, cu rata inflației anuale și diferența dintre salariul minim brut, care se actualizează permanent.
Dar faptul ca au primit 5 ani pensii cu 41% mai mari decât colegii lor care au același punctaj, dar s- au pensionat cu câțiva ani mai devreme de 2020, nu contează? Halal judecata, mai Marcel ciolocar sau covrigar?
Totuși d-nei ministru i-a scăpat porumbelul din gură. Esența din actuala lege a pensiilor se numește defunctul
INDICE DE CORECȚIE care s a născut în anul 2011 din Tatăl Băsescu și Mama Boc….
Indicele de corecție a fost o șmecherie tipic românească ca să beneficieze unii pensionari mai speciali de un bonus nemeritat…
Concret, zicea d-na ministru, la un indice de corecție de 1,41 aplicat la 1000 de lei pensie, rezultă un bonus de 410 lei
Un pensionar mai puțin special trebuia să se mulțumească cu un indice de corecție de doar 1,09 care îi aducea un bonus de numai 90 lei la mia de lei….
Odată cu decesul răposatului indice de corecție, s-a evaporat și bonusul aferent din cuantumul pensiei, ceea ce a provocat râurile de lacrimi vărsate la primirea plicurilor blestemate….
Și eu că am contribuit și am vechime 30 de ani mi a venit calculul pensiei , recalculată de 1700 😭 Este corect ?!
Este echitate ?
Nici punctajul nu l-au acordat corect și acuma la 70 să umblăm pe drumuri să facem contestați și să ducem hirtiii pe care nu le mai i-au in seama ?!
Apă de ploaie !
Pentru unii este super bine
Minerii au muncit 20 de ani au contribuit dublu ca și cum ar.avea 40 de ani munciți odată au contribuit ei și a.doua oara pentru grupa a.contribuot angajatorul de ce nu li se da.ca.la toată lumea puncte de stabilitate.bataie de joc dobitocii dracului.
Neomarx
S-au speriat câțiva pensionari care nu știu să citească, și cine le-a „tradus” a zis: mai îți scade pensia !
Și au început sa tipe că din gura de sarpe, ăștia care fie fie nu au muncit, au muncit la negru sau angajatorii nu le-au plătit contribuțiile la CAS.
Asta-i motivul pe care-l toaca presa și opoziția și fac audiente !
Cei cu sporuri au plătit impozit și alte taxe la brutul avut . Acum nici nu s-a ținut cont de sporuri și plătim iar impozit cei cu pensii peste 2000 lei. Cred ca s-au mărit doar sa mai câștige câțiva plătitori de impozit
Exceptând câteva categorii de pensionari ( fosti mineri, ceferisti, petrolisti etc ) cărora se pare ca lu s-a făcut nedreptate prin micșorarea punctajului, marea masa a pensionarilor au rămas cu același punctaj la care se adaugă punctele de stabilitate și ce se obtine înmulțește cu 81 ca sa aplicat e NOUA PENSIE. Si cand te gândești ca au mințit 3 ani ca RECALCULEAZA ca mai angajează 1000 de oameni la casele de pensii, ca trebuie un SOFT pentru calculul lor, xand un băiat din clasa X de la licee de informatica le putea face nu numai softu, ci și toate DECIZIILE in câteva luni. Mare minciuni le- au tras pensionarilor.
Doamnelor și Domnilor! Poate cel mai grav element la care nu face nimeni referire este speranța de viață la ceii care au lucrat în grupele de munca respectiv gr 1 a și gr 2 a de muncă actualele condiții speciale, condiții deosebite. Documentele Casei de Pensii arătat foarte clarca: speranța celor care au desfășurat activitatea în gr1a, respectiv gr 2 a de muncă 60% nu au trecut de 60 ani dacă luăm în calcul accidentele de muncă morții, boliile profesionale și enumăr:minieri, siderurgistii, radiații, explozibil, pulbere ,ceii care au stagiu complet de cotizare în domeniul lor de activitate și au plătit la fondul de pensii sume în 30% și 42% în buletinul de calcul se regăsesc aceste sume, dar cine știe dintre guvernanții despre aceste date, manipularea ieftină de campanie considerindune,,inculți ” sau mai grav,,prostii” acești Nemernici care vor sa Administreze aceasta Tara doar în beneficiul lor. Vă doresc o zi frumoasa!
De ce nu se EFECTUIAZA controale drastice la această instituție să se obserrve ,,prioritățile ,.
Un analfabetism cras începând de la conducere la submediocra de la pensii cu ochelari care vorbește urat la purtătorul de cuvânt
Nu vi se pare ca excelati în prostie și nesimțire?
Pe noua decizie scrie o suma și tu încasezi alta e legal ?
După trecerea celor 45 de zile pt contestație apare un amendament , un punct ,, b ” , un punct ,, y ” și încasezi pensia tăiată !
Un miner , un siderurgist poate sa aibă aceeași pensie cu o vânzătoare, o florareasa, o croitoreasa lucrează în același mediu periculos ? Asta înseamnă echitate ?
Bai,,,de ce nu ați muncit ,,,,a fost bine când ați stat acasă,,eu am 39ani de muncă și soțul meu 44ani de munca,,,,voi nu ați putut munciiiii,,,,acum avem pensie de nabab ,,,in septembrie plecam in Bergamo și Milano 7zile,,,,in decembrie in Egipt,,,ne permitem,,,și două case,,,am muncit de ne-au sărit capacele,,,dar acum culegem roadele,,,nu la blocul lui Ceaușescu,,deci nu va mai plângeți,,,sa va ajute copiiiiiii,,,căci și voi ia-ți crescut,,,ok,,PNL nu va mărit,,,USR nu va mărit,,,,asta-i recalculare dragilor,,,ai ani de muncă AI,,,nu ai,,,plângi,,,,sa se termine cu pomenile,,,,Bravo PSD,,,,Succes,,,,îmi pare RAU ,dar eu nu sunt in nici un partid,,,dar voi ați mărit pensiile,,,
Taci drăcușor măcar dacă nu știi.! Am muncit 37 de ani pe muchie și în urma recalculării am 1830 lei și 4 ani de facultate.Nu i nimic corect i a ceasta recalculare..Eu am dat statul în judecata.
Ia dat partdul diploma de bac ca studii ..ioc..