Actualitate

Pe locuri, fiţi gata! A început tabăra militară de la Sîngeorz-Băi. Ce vor face participanţii

În timp ce majoritatea tinerilor aleg vacanţe la munte sau la mare, unii au ales Armata. Vorbim despre 116 tineri din toată ţara care participă începând de duminică la tabăra militară de la Sîngeorz-Băi. În staţiunea de la poalele Munţilor Rodnei, ei vor învăţa, printre altele, să se orienteze, să acorde primul ajutor şi să salveze o persoană care se îneacă.

Toate cele 116 locuri puse la dispoziţie de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJTS) Bistriţa-Năsăud au fost ocupate. Şi nici nu e de mirare că se întâmplă aşa din moment ce cazarea şi masa sunt asigurate de organizatori, iar singura cheltuială pe care o suportă participanţii este cea cu transportul.

Potrivit lui Constantin Florian, şeful Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret, participanţii sunt din Bihor, Maramureş, Constanţa, Bucureşti, Argeş şi Bistriţa-Năsăud.

„Am avut la dispoziţie 110 locuri, dar am mai putut obţine o suplimentare de şase ca să nu respingem nicio cerere. Tinerii sunt foarte interesaţi de cursurile de autoapărare, de tir, care se fac cu ajutorul structurilor sportive care sunt în judeţul nostru. Mai e un modul de prim ajutor, de educaţie montană, unul de înot aplicativ şi un modul de pregătire teoretică. Ideea acestei tabere a pornit de la dorinţa noastră de a ajuta o anumită categorie de elevi – cei care învaţă în licee sportive – să-şi găsească drumul în viaţă şi care sunt puţin limitaţi de posibilităţi. Cei care practică sportul pot, prin aceste tabere, să-şi dea seama că există meserii în care pregătirea fizică este esenţială, cele de militar, pompier, jandarm, poliţist. Toate aceste meserii necesită o pregătire specială, iar absolvenţii liceelor sportive pot fi o bază de selecţie foarte bună”, a spus Constantin Florian.

Tabăra militară se desfăşoară aşadar în singura tabără funcţională din judeţ (dintre cele şapte care au existat), cea de la Sîngeorz-Băi. Acolo, tinerii vor învăţa cum să dea primul ajutor pe munte, ce să facă dacă sunt muşcaţi de o viperă şi cum să salveze o persoană care se îneacă. Ei vor primi echipamente şi materiale speciale pentru toate activităţile.

Organizatorii spun că prioritate au avut cei care aveau cunoştinţe în domeniul militar sau au fost implicaţi în proiecte similare, cei care au avut performanţe şcolare deosebite şi elevii din mediul rural.

Tabăra se desfăşoară în perioada 101-16 august şi este organizată în colaborare cu Garnizoana Bistriţa, Liceul cu Program Sportiv Bistriţa, Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, Serviciul Public Salvamont şi mai multe cluburi sportive din municipiul Bistriţa.

După ce se va încheia această tabără, tot la Sîngeorz-Băi va fi organizată o altă activitate similară intitulată „Prietenul jandarmului”, organizată tot de DJTS, dar la care nu se poate participa fără achitarea unei taxe de 200 de lei.

Foto: arhivă

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.