De mai mult de un an şi jumătate Tăşuleasa Social lucrează la proiectul „Via Maria Theresia” în cadrul parteneriatului cu Raiffeisen Bank. O mare parte a muncii depuse în cadrul acestui proiect s-a axat pe reamenajarea unui segment de 42 de kilometri al drumului istoric al grănicerilor români din vremea Mariei Theresia, în Munţii Călimani. Munca de reamenajare a presupus amplasarea a 440 de borne de marcaj din lemn, semnalizate cu peste 4000 de plăcuţe reflectorizante, elagarea vegetaţiei care ajunsese să obtureze poteca de-a lungul a zeci de kilometri, îndepărtarea pietrelor care ar fi putut periclita siguranţa turiştilor sau a sportivilor, amplasarea de mobilier rustic în locurile de popas, montarea de panouri informative cu conţinut istoric, dar şi cu reguli de vizitare a unei arii protejate.
Toate aceste lucrări s-au realizat prin muncă voluntară, la lucrările de reabilitare participând peste 250 de voluntari, printre care merită să îi amintim pe Don Lothrop, investitor american şi Mircea Miclea, fost Ministru al Educaţiei, care a participat la toate etapele proiectului, timp de 10 zile, dar şi voluntari din peste 12 alte ţări. Din Info Graficul Tăşuleasa Social rezultă că resursele umane care au participat la voluntariat ar depăşi valoarea de 60.000 de euro.
”În urma acestor lucrări de reabilitare, ne mândrim cu cea mai lungă potecă tematică din ţară, întreţinută şi semnalizată, care va funcţiona şi ca traseu de maraton permanent, deschisă tuturor celor care vor să se antreneze, să se bucure de natură sau să redescopere istoria pierdută a acestor locuri. Pe lângă scopurile de promovare a sportului şi a mişcării şi de cel de educaţie de mediu şi cultural-istorică, proiectul vizează în mod special oferirea unor alternative viabile pentru comunităţile locale – astfel încât pentru acestea tăierea pădurilor să nu mai reprezinte singura sursă de venit şi să poată fi înlocuită cu dezvoltarea unei forme sustenabile de turism montan, care să promoveze frumuseţea Parcului Naţional Călimani şi specificul zonei”, informează Tăşuleasa Social.
Maratonul amintit reprezintă o competiţie sportivă care cuprinde trei probe: semi-maraton (21,0975 km), maraton (42, 195 km) şi mountain-biking (42, 195 km). De asemenea, în ziua evenimentului, Tăşuleasa Social organizează şi un program de drumeţie, pe mai multe segmente de traseu, pentru toţi cei care doresc să cunoască munţii Călimani, dar nu sunt pregătiţi pentru a concura.
Prezenţa totală estimată se ridică la 500-600 de participanţi. ”Suntem mândri că printre cei înscrişi se numară şi domnul Steven Van Groningen, preşedinte şi CEO al Raiffeisen Bank România şi soţia dumnealui, doamna Valeria van Groningen, campioană olimpica la caiac simplu în 1984, la Los Angeles. Vă aşteptăm să alergăm pe urmele istoriei!”, a mai precizat Tăşuleasa Social.
Adaugă comentariu