La Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” din Bistrița va funcționa, în anul școlar 2021-2022, o singură clasă a IX-a cu profilul Muzică și niciuna de profil Pedagogic, iar la Liceul de Arte ”Corneliu Baba” Bistrița va fi o singură clasă a IX-a cu jumătate dintre elevi la profilul Arte și jumătate la profilul Arhitectură.
Este modificarea pe care inspectorul general Mihai Mureșan o va opera în proiectul Planului de școlarizare, urmarea discuțiilor purtate cu reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale cărora le-a prezentat nemulțumirile din comunitate vizavi de propunerile inițiale.
”Am vorbit la MEN, iar directorul general mi-a spus că, datorită faptului că există clasă de Pedagogic la Năsăud cu exact aceeași specializare învățători-educatori, la Liceul de Muzică va rămâne clasa de Muzică, iar la Arte, pentru a da satisfacție ambelor părți, clasa va putea fi mixtă, Arte Plastice – 14 și Arhitectură – 14. Am comunicat acest lucru celor două directoare”, a declarat Mihai Mureșan pentru Timp Online.
Decizia nemulțumește însă Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” Bistrița, care a postat pe Facebook următorul mesaj:
”Considerăm și această decizie total greșită astfel că:
Consiliul de administrație al Liceului de Muzică ”Tudor Jarda”, Bistrița a hotărât în ședința din 18.01.2021 să NU accepte tăierea clasei de Pedagogic (învățător-educator), IX, 2021-2022, din următoarele motive:
- 1. Tăierea clasei de Pedagogic duce la DESFIINȚAREA LICEULUI, în 2 ani de zile efectivele scăzând sub 300 de elevi iar liceul își pierde personalitatea juridică (nu avem garanția că ne vom primi clasa înapoi în anul 2022);
- 2. Promovabilitatea la examenul de bacalaureat al claselor de Pedagogic a fost de 100%, în toți anii de la înființare (Ce poate fi ”mai mult” decât maximum?);
- 3. Cererea în populația absolvenților de VIII a fost, an de an, de aproximativ 3 candidați pe un loc, la acest profil venind elevi din tot județul;
- 4. Conform studiului Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională invocat ca unul dintre criteriile tăierii claselor, profilul Pedagogic este pe locul 2 în opțiunile elevilor care doresc să urmeze un liceu vocațional;
- 5. Sunt doar 2 clase de profil Pedagogic în județ iar liceul preferat în acest sens de absolvenții claselor VIII, conform aceluiași studiu, este Liceul de Muzică ”Tudor Jarda”, cu un procent de 29% (vor face naveta elevii din Bistrița în Năsăud, pentru a studia la acest profil?)
- 6. Într-un fel resimte un liceu cu 5 sau 6 clase de IX tăierea unei clase, în alt fel resimte LMTJ tăierea uneia dintre cele 2 clase cu profiluri diferite (în fapt, fiind o tăiere de 50% ca număr de clase și 100% ca profil unic din acel liceu).
Liceul de Muzică își dorește să rămână cu ambele clase de IX în oferta școlară pentru anul 2021-2022 și vă asigurăm că facem toate demersurile în acest sens!”
La rândul lui, Liceul de Arte ”Corneliu Baba” a distribuit o petiție.
Reamintim că fiecare liceu dintre cele 26 din județul Bistrița-Năsăud a fost obligat să renunțe la câte o clasă a IX-a fiindcă anul acesta numărul absolvenților de gimnaziu este mai mic.
Desigur ca nr.e mai mic.Dar oare de ce nu se poate reduce nr.elevilor in clase? De ce trebuie sa fie clase cu 30, 32 elevi? Cred ca 20 sau 24 elevi ar fi suficienti! Clasele sunt supra aglomerate si acest lucru nu e eficient, dar normal ca pe conducatorii nostri i doare fix undeva de acest aspect! Trist unde a ajuns invatamantul…loviti in profesori si de data aceasta si in elevi fara sa va pese .Rusineeee!!
Tăiați de la „Liviu” și „Andrei”, lăsați arhitectii și muzicienii orașului.
ARHITECTURĂ:
Definiție și etimologie
Arhitectura (din latină: architectura , din greacă ἀρχιτέκτων arkhitekton „arhitect”, din ἀρχι, arché- „bătrân”, „șef” și τέκτων, tekton – „creator”, „făuritor”[1][2]) este atât procesul, cât și produsul de planificare, proiectare și construire a clădirilor și a altor structuri fizice. Arhitectura este știința și arta de proiectare a clădirilor și a unor structuri de construcție.
Bravo. Trebuia sa se întâmple aceasta luare de atitudine din partea mai multor directori din județ. Dar pe cei cu coloana vertebrala i -a mazilit muresan( cu m mic). Au venit în loc lingăi PNL și au ales ei tăierile. De le zicea „generalu” ca trebuie desființată scoala lor ca să rămână Rodna cu de toate, unde are el filiala Henri Coandă, nu mai aveam nicio clasă de liceu prin BN…Rodna doar și meditații la Cluj.
Care directori, cei PSDisti rămași în funcție și care tac ca să nu fie schimbați?
cereti numarul de clase aprobate pentru fiecare scoala pentru anul trecut si pentru anul asta si o sa vedeti surprize.ce vi se serveste este o abureala.nu va lasati inselati!
Ciudat că la o scădere cu 700 a absolvenților in județ nu se păstrează toate clasele si mai ales toate posturile.
Nimic nu e mai grav decât să fie schimbați directorii puși de doamna Tabără.
De la Liceul din Rodna nu s-a tăiat nici o clasa. Unde e „Cu toții trebuie să suferim?”
De ce nu se publica o listă cu specializările fiecărui liceu, dacă nu au nimic de ascuns si s-au taiat clase de la toate liceele?
Se taie Științe ale naturii din oras, ca sa ramana in Rodna? Ce criterii are ISJ pt aceste decizii?
Vad cu surprindere ca oarecum mi s-a ascultat sfatul…dar acum nu am motive de bucurie. Nu va lasati dragilor! Societatea are nevoie si de artisti ai penelului dar si de arhitecti. Dati Inspectoratul in judecata pentru abuz de putere. Daca la Tribunalul BN nu va aflati dreptatea mai sunt si alte cai de atac . Oare , Curtea de Apel de la Cluj ce parere are? Pana incepe scoala este mult timp si mai este si o vorba :”Nu aduce anul , cat aduce ceasul!” Parinti , profesori elevi:”La lupta!” .Speranta moare ultima…
Trist, dar adevarat, ne meritam soarta fiindcă de 30 de ani alegem pe acești frustrați care au distrus tot, iar acum distrug și învățământul. Parcă majoritatea sunt orbi la alegeri. Acum ne bat cu votul nostru.
Ciudat că la o scădere cu 700 a absolvenților in județ nu se păstrează toate clasele si mai ales toate posturile.
Mureșan pare din altă lume și din alte timpuri. El vrea să sufere toți. =))
A zis că pe el nu îl interesează nici performanța, nici dotările, lui trebuie să îi iasă numărul, atât, ca la C.A.P.. =)) E și nervos și țâfnos, nu răspunde nici la mesaje, nici la telefoane.
Omul personaj și ar putea ajunge personaj pe youtube. Vorbește ca Anisie, ca la dictare.
De fapt mi se pare că vorbește ca Ion Șmecherul (personaj pe youtube) și chiar seamănă cu el, numai vârsta e diferită.
Întrebat dacă a ținut cont de sondajul CJRAE, el a zis că da, au ținut cont. =)) Deci în urma sondajului i-a ieșit că trebuie să taie o clasă de la fiecare liceu, să sufere toți.=))
Din nou o sa stea liberalii doar 4 ani. Si-au dat din nou arama pe fata , De fapt se repeta multe aspecte de acum 8 ani cand au mai prins ,..,.la putere si lumea s-a umplut de marea lehamite.
Foarte bine, profilul pedagogic de la Liceul de muzică este foarte slab.
In clase sunt max. 28 de copii, apoi cu acordul directorilor (de care Doamne feri să se atngă cineva) se fac transferuri, cei care nu au prins liceul sau profilul pe care și l-au dorit, ajung acolo unde nu au putut ajunge prin examen.
Simplu, românește.