(FOTO-VIDEO) Peste 1.000 de oameni cu ramuri de salcie în mâini au luat parte, în Sâmbăta lui Lazăr, la a doua ediție a Procesiunii de Florii la Bistrița, de la care nu au lipsit IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, președintele CJ Radu Moldovan, deputatul Doina Pană, viceprimarul George Avram, vicepreședintele CJ Alexandru Pugna, fostul șef al Gărzii de Mediu Cristian Niculae, directorul SJU, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.
După o slujbă de sfințire a ramurilor de salcie la Biserica ”Sf. Trei Ierarhi” de pe str. Al. Odobescu, s-a pornit în procesiune pe traseul str. Alexandru Odobescu – Bulevardul Republicii – Piața Petru Rareș – Piața Unirii – Protopopiatul Ortodox. La Biserica de la Coroana a fost oficiată Slujba Vecerniei.
Zeci de preoți, în frunte cu protopopul Alexandru Vidian, au condus alaiul de pelerini.
”Această manifestare duhovnicească ne aduce aminte de drumul pe care L-a parcurs Mântuitorul nostru Iisus Hristos din Betania la Ierusalim, înainte cu o săptămână de Patimile și Învierea Sa din morți”, a precizat Protopopiatul Ortodox Bistrița.
În duminica a şasea din postul Paştelui, cunoscută în popor şi sub numele de Duminica Floriilor, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte intrarea triumfală a lui Iisus Hristos în Ierusalim, sărbătoare care deschide pregătirile de Paşti din Săptămâna Mare. Floriile înseamnă primul praznic împărătesc, numit şi Duminica Stâlparilor (popular Florii sau Flurii). Prăznuirea se face numai duminica, la fel ca Paştele. Numele derivă din latinescul Floralia, sărbătoare a vegetaţiei. Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim.
După modelul mulţimii din cetatea Ierusalimului care l-a întâmpinat pe Mântuitorul cu frunze de palmier, Biserica Ortodoxă a rânduit ca, după săvârşirea Sfintei Liturghii, să se sfinţească ramurile de salcie aduse de credincioşi. Slujitorii Bisericii citesc rugăciuni de sfinţire a salciei, ţinând în mâini aceste ramuri înmugurite, cu lumânări aprinse, ca simbol al biruinţei vieţii asupra morţii, fiind cunoscut faptul că salcia are o putere mare de regenerare. Tradiţia spune că aşa cum va fi vremea de Florii va fi şi în prima zi de Paşti.
AICI PUTEȚI VEDEA MAI MULTE FOTOGRAFII!
Politicul a invadat toate domeniile! Radu Moldovan ar fi fost mai credibil daca smerenia lui s-ar manifesta cu mai multă modestie, printre cei mulţi. Domnilor politicieni, lasaţi-ne măcar de sărbători. Ne-am săturat de figurile voastre!
Pentru Dumnezeu!!!!! Faceti bine, nu va promovati!!!! NU vad cand o sa se mai termine astfel de fatarnicii!!! Ce au castigat oamenii nevoiasi de pe urma acestei procesiuni? Au castigat doar coloratii si BOR!!! Faceti bine!!!, nu RAU oamenilor!!!! Ca noroc ca Dumnezeu are probleme mai mari de rezolvat, altfel cred ca ne-ar parea rau….Doamne ajuta!!!
nu vad nimic rau ca au participat politicienii la acest mars de Florii pentru ca in fata lui Dumnezeu toti suntem egali,iar la dreapta judecata fiecare va plati dupa faptele lui.
Nu văd nici eu un lucru rău că şi politicienii sunt smeriţi şi pătrunşi de un sentiment de credinţă! Dar îi banui de făţărnicie atunci când îşi arogă un loc „fruntaş” în această procesiune. Mai multă smerenie şi umilinţă în faţa Domnului nostru Isus!
Lumea e satula de Buta si Radu Moldovan. Consilierii Mitropoliei ar trebui sa iaba grija de imaginea mitropolitului si sa-i spuna ca nu il avantajeaza asocierea.
Raducu si buta de ce nu s-au imbracat in preoti???? puteau conduce ei procesiunea sa nu-l mai cheme pe adrecut….. dar vedem pana la urma realitatea… o biserica condusa de niste politicieni …. degeaba vede romaul occidentul si civilizatia ca tot roman ramane… mandri ca suntem romani… Oare Daniel nefericitul stie ca preotii astia fac politica si campanie electorala????