Social

Pensiile acestor categorii vulnerabile scad cu până la 80% după recalculare

”Pentru circa un milion de pensionari, pe deciziile de recalculare emise de casele de pensii, pensiile scad. De exemplu, un pensionar care a lucrat 20 de ani în subteran avea 3.000 de lei înainte de recalculare. După recalculare, pensia acestuia scade la 2.391 de lei”, potrivit USR.

„PSD preferă să protejeze pensiile speciale, sacrificând pensiile celor care au muncit din greu în condiții grele. Pensionarii mineri, mecanici de locomotivă și nevăzătorii sunt lăsați să sufere, în timp ce pensiile speciale sunt păstrate și chiar mărite.

Persoanele care au lucrat zeci de ani în grupe de muncă nu sunt singurele victime ale premierului Ciolacu și ale PSD. O lovitură cruntă primesc și nevăzătorii și celelalte categorii de persoane cu dizabilități grave și accentuate. Noua lege a pensiilor, creație PSD, aplică un stagiu de cotizare uniform de 25 de ani, fără să țină cont de stagiile reduse recunoscute anterior pentru aceste persoane. Prin urmare, pensiile le sunt diminuate prin recalculare semnificativ, cu procente între 40% și 80%”, potrivit USR.

Pensii mai mici rezultate prin recalculare pentru persoanele cu dizabilități ridică trei probleme esențiale:

  • Aceste persoane nu vor mai primi majorări în anii care urmează, până când pensia recalculată și indexată o va ajunge pe cea în plată;
  • Persoanele cu dizabilități care se vor pensiona după 1 septembrie vor avea, din prima zi, pensii mai mici decât cele pensionate înainte de 1 septembrie, ceea ce crează o nouă inechitate;
  • Statul român își dovedește indiferența crasă și lipsa totală de susține fix pentru cea mai vulnerabilă categorie de cetățeni ai săi.

Caz concret prezentat de Asociația Nevăzătorilor din România: o persoană cu o pensie de 2.174 lei, după 12 ani de muncă, a primit decizie de recalculare cu 867 lei. Presupunând că ar fi o creștere anuală a pensiilor de 7%, pensia recalculată ar ajunge să crească abia din 2038. Va suporta timp de 14 ani scumpirea alimentelor, medicamentelor și utilităților, ceea ce îi va afecta drastic, în mod evident, nivelul de trai.

În mod cinic, ministrul Muncii le-a transmis tuturor persoanelor cu dizabilităţi că vor găsi împreună soluţiile necesare astfel încât aceștia să nu aibă de pierdut la pensie.

„Este o altă mizerie fără seamăn. Reprezentantul Asociației Nevăzătorilor din România a plecat în lacrimi de la dezbaterea legii, din comisia parlamentară. Cei de la PSD știau ce votează și ce efecte va avea legea. Acum, abia acum, după ce iese scandal public, dau asigurări verbale lipsite de fapte. Ciolacu și ai săi s-au găsit să-i penalizeze sever tocmai pe cei care, deși afectați de dizabilități, au reușit să muncească și să contribuie la sistemul de pensii. Odată recalculate în minus pensiile, acești oameni nu vor pierde imediat banii, dar nici nu le vor mai fi indexate pensiile în următorii ani”, declară deputatul USR Cristian Seidler, vicepreședinte al Comisiei pentru muncă din Camera Deputaților.

USR solicită ferm PSD să convoace imediat o sesiune extraordinară pentru a repara toate aberațiile din noua lege a pensiilor, lege nedreaptă și umilitoare pentru sute de mii de pensionari. De asemenea, reiterăm solicitarea ca premierul Ciolacu să o demită, de urgență, pe Simona Bucura Oprescu, ministrul care a creat dezastrul de la recalculare și care și-a dovedit performanța doar în a ridica osanale șefului de partid”, se arată în postarea de pe Facebook.

Tot acolo, USR anunță că a depus sesizare la Avocatul Poporului pentru ca noua lege a pensiilor să țină cont de contributivitatea celor cu grupe de muncă.

În județul nostru, sunt peste 700 de persoane în această situație.

6 comentarii

  • Eu plătesc în fiecare lună la un fond privat de pensii și pot face i simulare pt a vedea cat voi primi înapoi.
    După 25 de ani de contribuție : 65% din salariu
    După 35 de ani de contribuție 100% din salariu.

    Deci, dacă aplicăm acest calcul la salariul minim net din România.
    După 25 de ani de muncă 65% din 2300 lei, pensie de 1500 lei
    După 35 de ani de muncă, pensia este egală cu salariul avut (minim net de 2300 lei .

    8
    7
  • Chiar dacă cineva, cândva, va schimba legea prin care specialii își păstrează privilegiile încă 40 de ani, așa cum este azi, adică cum s-a votat anul acesta sau anul trecut, se va lovi de principii precum neretroactivitate și alte asemenea. Iar instituții precum Curtea Constituțională Specială, Avocatul Poporului Specialilor, Tribunalul Special și câte și mai câte vor face ”dreptate” poporului special!
    Pentru că suntem o Țară Specială! Așa vrea poporul…nespecial!

    35
  • Legea 360 îndreaptă o parte din inechități căci nu e normal că unul care a lucrat 25 de ani și are 48 de puncte să aibă o pensie de peste 6000 lei iar unul care a lucrat peste 40 de ani cu 68 de puncte să aibă o pensie mult mai mică.
    Nu le înțeleg supărarea căci rămân cu aceleași pensii în continuare sau poate sunt supărați că îi ajung alții pe buna dreptate din urmă cu valoarea pensiei.

    13
    8
  • Pentru cei care au lucrat in grupe de munca art 88 /Legea 360/2023 și art 55 din normele de aplicare ale legii prevăd destul de clar că se atribuie 0,25 și 0,50 puncte suplimentar pe fiecare lună , iar pentru fiecare zi lucrată 0,00833 , respectiv 0, 01667 puncte .

    5
    1
  • In Romania sunt peste 4 milioane de pensionari, peste 1.249.000 de bigetari și nu știu câte sute de mii de asistați sociali….voi mai și munciți totuși? Pt că dacă firmele private pe care le înjură unii pe acest site pleacă din țară nu știu cum veți trăi: toți banii de pensii,.bugetari și asistați vin din privat..

    11
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.