Actualitate

Pensionarii au depus de trei ori mai multe cereri pentru bilete în stațiuni decât locurile repartizate

Casa Județeană de Pensii Bistrița-Năsăud a primit până acum 830 bilete în staţiuni balneoclimaterice pentru care au fost 2447 de solicitări. Cei care au reușit să obțină un bilet au plecat în stațiuni precum Vatra Dornei, Covasna, Moneasa, Băile 1 Mai, Baile Felix, Bizuşa, Geoagiu-Bai şi în cele de pe litoralul Mării Negre.

Sejururile cu biletele pe care le gestionează Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacității de Muncă „T.B.R.C.M.” – S. A au fost repartizate începând cu luna februarie a.c, iar cele prin Casa Naţională de Pensii, care a încheiat contracte cu operatorii economici de profil, din lunile aprilie/mai, a declarat Sanda Vișan, director CJP BN.

Durata sejurului este de 16 zile, iar durata tratamentului balnear este de 12 zile cu 3 mese pe zi + 3 proceduri.

Tariful pentru un bilet de tratament balnear este cuprins între 1.453,24lei/bilet şi 1.928,96 lei/bilet.

Costul unui bilet pentru un pensionar este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia. În cazul pensionarilor care au calitatea de asiguraţi ai sistemului public de pensii, contribuţia individuală este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie şi din câştigul brut realizat din salarii şi venituri asimilate salariilor, respectiv din venitul lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia.

Numărul biletelor de tratament balnear ce se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare de prevederile unor legi speciale cu caracter reparatoriu, categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, dar şi a pensionarilor de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale, se stabileşte prin aplicarea unui procent de maxim 15% la numarul total de bilete de tratament. În cazul asiguraţilor (angajaţilor) al căror câştig brut realizat din salarii şi venituri asimilate salariilor, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, este mai mic sau egal cu câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul curent, cuantumul contribuţiei individuale este de 50% din preţul biletului de tratament balnear, iar în cazul în care câştigul brut realizat este mai mare decât câştigul salarial mediu brut, se achită preţul integral al biletului de tratament balnear.

Asiguraţii şi pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear, după cum urmează:

  • gratuit;
  • cu suportarea de către beneficiar a unei contribuţii băneşti.

”Instituția noastră a înregistrat un număr de 2.447cereri privind acordarea de bilete de tratament. Până în prezent au fost repartizate către beneficiari biletele aferente primelor 9 serii, totalizând un număr de 830 de bilete. Distribuirea pe serii se face în mod computerizat, utilizându-se aplicaţia informatică SPA, pe baza criteriilor, respectiv a ordinii de ierarhizare a cererilor generată de situaţia descrescătoare a punctajelor aferente fiecărei cereri”, a explicat ea.

În conformitate cu prevederile art. 122 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, acordarea prestaţiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament solicitanţilor îndreptăţiţi, în limita numărului de locuri asigurate în unităţi de tratament din proprietatea Casei Naţionale de Pensii Publice – S.C. T.B.R.C.M – S.A, precum şi a numărului de locuri contractate cu alte unităţi de profit şi a sumelor alocate pentru această prestaţie prin Legea bugetului asigurărilor sociale destat nr.16/08.03.2021.

Pentru anul 2021 au fost aprobate criteriile de acordare a biletelor de tratament prin Ordinul Preşedintelui CNPP nr.141/16.03.2021.

În acest an nu se acordă bilete de odihnă.

Pensionarii care provin din sistemele neintegrate sistemului public de pensii (MAI, SRI şi MAPN) şi urmaşii acestora nu beneficiază de bilete de tratament de la Casa de Pensii Bistriţa – Năsăud.

Persoanele interesate trebuie să depună cererea cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită bilet. Cererile se pot transmite prin poştă, fax, e -mail sau se pot depune personal la ghiseul – Bilete de Tratament, din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bistriţa – Năsăud, însoţite de următoarele documente :

  • cerere tip de acordare a biletului de tratament ;
  • actul de identitate (co pie);
  • talonul de plată al pensiei (original sau copie).

Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear pentru anul 2021, modelul de cerere pentru acordarea biletului de tratament, precum şi seriile cu reparţia biletelor care se acordă sunt postate pe site-ul Casei Judeţene de Pensii Bistriţa – Năsăud www.cjpbn.ro la secţiunea ACASA Bilete de tratament.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.