În fața Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud și a Poliției Municipiului Bistrița se formează, în fiecare dimineață, cozi până în stradă. În afară de cei care cer cazierul pentru angajare sau școala de șoferi, a mai apărut o categorie de solicitanți: cei care vor să lucreze în învățământ și au nevoie de adeverințe de la Poliție că nu au agresat sexual copii.
”Eu am venit să-mi ridic cazierul judiciar de care am nevoie pentru angajare. Online se poate completa doar cererea, oricum trebuie să venim aici să ne ridicăm actul. Ieri am fost, trebuia să stau cam două ore și am revenit azi când am stat o oră”, ne-a spus o tânără.
”E enervant că trebuie să aștepți atât pentru o hârtie. Ce să facem? Suntem în România. Eu am venit cam în jurul orei 8.00 și am stat peste o oră la coadă. Am nevoie de cazier pentru angajare la MApN. Sunt dezamăgit, evident, că în România anului 2020, tot trebuie să pierdem vremea la cozi, dar ce pot face?”, ne-a spus alt tânăr.
Mulți dintre cei care au nevoie de cazier judiciar sunt elevi ai școlilor de șoferi care vor să dea examenul pentru permis, dar și persoane care vor să își înnoiască permisul de port-armă.
Printre cei aflați miercuri la coadă am întâlnit și un candidat la examenul de Titularizare 2020.
”Eu nu am nevoie de cazier, ci de o adeverință de integritate comportamentală, parcă așa îi zice. Mi-am scos cazierul de la Poliția din Beclean și de acolo mi-au spus că nu îmi pot elibera ei adeverința aceasta și să vin să stau la coada de aici. Aceeași instituție nu poate elibera și cazierul, și adeverința. În plus, dacă prezinți cazierul, de ce mai e nevoie și de adeverință? Mi se pare că ar putea fi lucrurile altfel. De trei zile eu tot adun acte pentru dosarul de concurs la Titularizare. Nu înțeleg de ce nu există o bază de date. Cred că putea fi rezolvată această problemă de mult timp, dar se pare că nu se dorește. Vrem să fim ca europenii, dar ne place să ne menținem tot în vechiul sistem. Se vorbește mult de digitalizare, dar nu se face mai nimic. În opinia mea, nu se vrea”, a spus un tânăr.
”Cozile din fața sediului IPJ sunt pentru ridicarea unor permise, plăcuțe, certificate de înmatriculare. Acestea se pot ridica doar personal. Se formează aceste cozi pentru siguranța celor care ajung la noi. În sediu intră câte o persoană. Preferăm ca restul să aștepte afară ca să nu stea la un loc în incintă mai multe persoane, iar pentru cazier sunt formate cozile afară, măsuri pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus. Cererile s-au putut depune online în perioada strării de urgență, dar chiar și cei care au depus cererile online au fost nevoiți să îl ridice personal cazierul având la ei documentul de identitate. Cazierul judiciar este un document cu date personale și de aceea trebuie ridicat personal de cel care îl cere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, Crina Sîrb.
Pentru evitarea aglomerației, pot fi ridicate cazierele judiciare și de la polițiile din Sângeorz-Băi, Năsăud și Beclean, nu doar din Bistrița.
”Pentru persoanele care vopr să lucreze în sistemul de educație, doar de la Poliția Bistrița doar pot fi eliberate acele adeverințe de integritate introduse anul trecut. Nu sunt certificate emise – cum va fi la un moment dat – doar adeverințe care sunt valabile doar pentru 6 luni. Acest document certifică faptul că persoana respectivă nu a comis infracțiuni de natură sexuală și îi permite să lucreze cu copiii”, a mai spus Crina Sîrb.
Până acum, nu a existat niciun caz în care solicitanților să li se refuze eliberarea acestei adeverințe.
Pai la buletine nu se sta la fel? ca vitele… doar ca acolo se sta in curtea interioara…dositi… peste tot la stat si la banci stai ca vitele la coada pentru ceva ce ei iti elibereaza si tot ei iti cer…
Noi (românii) ne-am născut invers.
De exemplu: pentru examenul de dobândire a permisului ți se cere cazierul.
De către cine ? de către Direcția de regim permise de conducere și înmatricularea vehiculelor selenare și lunare cu 1-2-3 4 și mai multe roți . Buun !
De cine aparține respectiva direcție ?
de MAI ! MAI, de care depinde și poliție eliberatoare (de caziere).
Nu s-ar putea cere on-line, direct, pe bază de CNP de către Direcție verificarea pe listă a cazierelor candidaților ?
Chiar dacă taxa de examinare ar fi mai mare cu 10 lei .
Că oricum regula este că 95% din candidați nu au condamnări care să-i împiedice să dea examen, deci își scot cazierul degeaba (din punctul lor de vedere).
Dar cerem adeverință din care să rezulte, în original că existăm și că am depus dosarul plic, cu timbru, personal, la ghișeu.
Dom Vela, ia vedeți – până mai sunteți !
Vedeti dragi cititori,vedeti?cand mergeti din nou la vot sa stiti sa alegeti dintre candidatii partidelor care s-au perindat pe la guvernare in ultimii 30 de ani, PNL,PDL,PSD,ALDE ca si ei la randul lor o sa stie sa va umiliasca in continuare,cata lipsa de bun simt si respect din partea unor indivizi platiti din banii nostrii si nu de ieri sau de azi si de 30 de ani acesti ciocoi ne umilesc in toate felurile posibile, trist foarte trist,sa nu mire pe nimeni daca in 10 ani se reantorc comunistii sau ceva asemanator.