Actualitate

Cât de performante sunt verificările prin teledetecţie. Emil Scurtu: APIA nu poate fi păcălită

Peste 1200 de fermieri din zonele Năsăud şi Rodna nu şi-au primit subvenţiile fiindcă, la verificările prin teledetecţie, s-au găsit neconcordanţe între ceea ce au declarat şi ce este în realitate, a declarat şeful APIA Bistriţa-Năsăud, Emil Scurtu.

„Rezoluţia este atât de mare încât poate fi numărat ceea ce este la nivelul solului. De exemplu, dacă se cultivă bostani, aceştia pot fi număraţi. Dacă e o livadă tradiţională, unde producţia principală e fânul, atunci ea poate să aibă maxim 240 de pomi pe hectar şi poţi să fie număraţi pomii prin teledetecţie. Dacă are peste 240 de pomi la hectar, atunci producţia principală sunt fructele şi altele sunt şi plăţile, inclusiv la stat, prin taxe şi impozite. În principiu, APIA nu poate fi păcălită. Au fost ani la rândul livezi declarate ca fiind exploatate în mod tradiţional şi teledetecţia ne spune că sunt livezi de meri, de pruni. Atunci s-a sesizat ANAF şi au început să le crească foarte mult impozitele şi oamenii au venit disperaţi la noi că nu au decât livezile clasice, în vârstă, cu un număr redus de pomi. Cu drone se face în altă parte, la noi se face cu avion pus la dispoziţie de MApN. În 2017, au fost verificaţi circa 5000 de fermieri cu aproximativ 10.000 de hectare. Cei mai mulţi au fost din zonele Năsăud şi Rodna. Dintre cei 5000, nu au primit banii 1250. Oamenii nu au fost de acord cu raportul de sancţiune şi nu l-au semnat. Sunt 26 de criterii blocante, dar cea mai mare pondere are criteriul deletecţiei”, a spus Emil Scurtu.

Potrivit acestuia, se fac verificările şi în privinţa animalelor, iar cele care nu au crotalii sunt excluse de la plată, fermierii putând fi penalizaţi pentru toată exploataţia.

„La animale, cererea se depune la APIA, dar verificarea o face Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară pentru efective şi Direcţia Sanitar-Veterinară pentru înregistarea acestor animale, pentru crotalierea lor. Animalele trebuie să aibă două crotalii, câte unul în fiecare ureche. Există cazuri când animalul îşi pierde un crotaliu, dar fermierul are obligaţia să solicite duplicatul. Dacă animalele nu au crotalii, fermierii sunt sancţionaţi. Dacă a solicitat duplicat, şi poate prezenta formularul F3, nu este sancţionat pentru că el a solicitat, dar nu i-a venit acel crotaliu şi nu a putut-o monta în urechea animalului. Dacă se găsesc animale fără crotalii, în primul an se dă 5%, în al doilea an -10%, iar în al treilea an 15% sau chiar mai mult, iar sancţiunea se aplică pe toată exploataţia. Primeşte şi sancţiunea şi nu ia nici plata. Au fost cazuri când aveau formularul F 3 şi tot au fost penalizaţi. Noi i-am sfătuit să facă contestaţie”, a mai spus Emil Scurtu.

Potrivit acestuia, APIA are înregistraţi un număr de 31671 de fermieri care deţin teren şi animale. Se plătesc subvenţii pentru 180.000 de hectare – arabil, păşune, livezi, teren agricol.

„O parte din teren nu primeşte subvenţii din cauza vegetaţiei nedorite. Vin de la primării cu un contract de închiriere pe 40-50 de hectare, dar eligibil pentru APIA este doar o parte. Partea de teren cu vegetaţie nedorită nu poate fi plătită”, a explicat şeful APIA Bistriţa-Năsăud.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.