Actualitate Recomandări

Tășuleasa Social: Proiectul de conservare a speciilor din Călimani, finalizat

Asociația Tășuleasa Social anunță finalizarea proiectului cu finanțare europeană ”Îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor și habitatelor de importanță comunitară din Parcul Naţional Călimani”, în valoare totală de 4.145.539 lei. Perioada de implementare: 20 octombrie 2011 – 30 noiembrie 2015.

Obiectivul general este asigurarea stării de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor de interes național/comunitar din Parcul Național Călimani.

Obiectivele specifice sunt: eficientizarea managementului Parcului Național Călimani prin revizuirea și avizarea planului de management în concordanță cu legislația în vigoare, îmbunătățirea nivelului de informare și conștientizare în rândul populației din zonele limitrofe, ariei protejate și a grupurilor interesate cu privire la necesitatea protejării patrimoniului natural al Parcului Național Călimani, întărirea capacității instituționale a Administrației Parcului Național Călimani în vederea implementării planului de management și a informării și conștientizării factorilor interesați.

Activitățile proiectului s-au desfășurat în cadrul Parcului Național Călimani și în următoarele localități din zona parcului: Vatra Dornei, Dorna Candrenilor, Poiana Stampei, Poiana Negri, Șaru Dornei, Panaci, Lunca Bradului, Răstolița, Batoș, Brâncovenești, Aluniș, Dumitrița, Deda, Ideciu de Jos, Stânceni, Vătava, Mărișel, Josenii Bârgăului, Prundu Bârgăului, Monor, Șieuț, Bistrița  Bârgăului, Tiha Bârgăului, Toplița.

Prin intermediul acestui proiect s-a revizuit planul de management al Parcului Național Călimani, în ceea ce priveşte măsurile speciale de conservare care se impun pentru speciile şi habitatele de importanţă comunitară aflate pe suprafaţa acestuia din perspectiva dublei administrări a sitului ROSCI0019 Călimani-Gurghiu.

Corelat cu această activitate, s-au desfășurat activități de informare și consultare publică aferente procedurilor de revizuire și aprobare a planului de management revizuit la care au fost invitate să  participe, cu  rol  consultativ, toate  persoanele, instituțiile și grupurile co-interesate. De asemenea, în vederea diseminării rezultatelor proiectului și pentru informarea publicului cu privire la necesitatea implementării măsurilor conservative în vederea menținerii ariilor naturale valoroase pentru speciile și habitatele prezente în Parcul Național Călimani, au fost organizate în cursul anului 2013 un număr de 55 de sesiuni de informare și conștientizare în localitățile din zona parcului și 31 de sesiuni de informare/conștientizare de câte o zi în Parcul Național Călimani la care au participat grupe de cate 30 de elevi. În cadrul proiectului au fost realizate și distribuite 3 publicații și trei filme scurte.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS