Radonul, un gaz radioactiv care se formează prin dezintegrarea uraniului din pământ poate pune în pericol sănătatea celor care locuiesc mai ales în case situate la sol, avertizează Crin Theodorescu, custodele Peşterii Izvorul Tăuşoarelor. O măsurare a nivelului de radon în peşteră, făcută în urmă cu zece ani, arată că, în zona noastră, concentraţia lui este de trei ori mai mare decât limita admisă.
„Unul dintre cele mai noi subiecte din sfera lumii ştiinţifice ar fi legat de radiaţia de radon, un gaz care derivă din descompunerea uraniului şi care se află pe teritoriul întregii Transilvanii. În anul 2007, printr-o colaborare cu un cercetător român care lucrează în SUA am realizat primele studii subterane de identificare, cuantificare şi măsurare a radiaţiei de radon şi am constatat că doza de radon din Peştera Tăuşoare este de trei ori peste limita admisă. Din nefericire, încă se vorbeşte foarte puţin despre acest aspect. Cercetătorii de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj au elaborat anul acesta un studiu similar care are în vedere obiective legate habitatul uman, apartamente, case, mai ales cele de la sol. Radonul este eliminat din sol într-un mod natural, dar şi din materialele de construcţie. O cărămidă făcută în Transilvania va elimina radon. Ceea ce se ştie foarte puţin la nivelul ţării noastre este pericolul foarte mare pe care îl reprezintă aceste radiaţii pentru sănătate”, a spus Crin Theodorescu.
Potrivit acestuia, în SUA, de mai bine de 20 de ani, toată lumea este obligată să aibă în casă detector de radon. „În clipa în care acest nivel de radiaţii atinge un anumit nivel, tot ce trebuie să faci este să deschizi uşa, geamul. În pericol sunt mai ales cei care au casa la nivelul solului şi aceasta e construită din materiale autohtone. Radonul iradiază corpul uman. E unul din factorii favorizanţi ai apariţiei cancerului. Ideea este că avem nevoie de senzori de radon în casă, avem nevoie de studii temeinice, fundamentate pe acest domeniu atât de puţin cunoscut în România. Şi mai avem nevoie de o legislaţie în domeniu. Senzorii de radon costă în jur la 100 de euro bucata, se instalează foarte uşor în fiecare casă şi, în lumea occidentală, reprezintă un must have. În clipa în care te muţi într-o casă, trebuie să ai senzori de radon, de monoxid de carbon. Suntem la începutul unui drum şi ar trebui să eliminăm rapid acest decalaj între noi şi lumea civilizată”, a menţionat el.
Senzorul de radon avertizează când gazul a ajuns la un nivel periculos, iar atunci se deschide fereastra, se creează un curent şi gazul e eliminat.
„Senzorul de radon îţi spune când poţi închide fereastra ca să trăieşti liniştit în căsuţa ta. Tot ce avem de făcut este să ne cumpărăm acest senzor de radon şi să discutăm deschis despre pericolele care ne pândesc pe fiecare dintre noi. Există astfel de senzori pe piaţă, se pot face comenzi pe internet şi foarte multă lume care este avizată a început să-şi instaleze în casă, mai ales în cele aflate la nivelul solului. Din păcate, nu s-au făcut campanii de conştientizare. Suntem abia la începutul unui drum şi trebuie să ardem etapele ca să-i ajungem din urmă pe cei care, de 20 de ani au în casă aceşti senzori elementari”, a adăugat custodele Peşterii Izvorul Tăuşoarelor.
Potrivit studiilor publicate, radonul este un gaz radioactiv inodor și incolor care se formează prin dezintegrarea radioactivă a uraniului din pământ. Deși nu poate fi văzut sau mirosit, radonul este prezent în toate casele, mai ales în casele noi (de 10-15 ani) fiind emis de materialele de construţie ale casei. Radonul se găseşte în sol, roci și apă și nu poate fi detectat de către om, dar pătrunde în casă din fundație şi prin puțul de apă și contaminează aerul pe care îl respirăm.
În principiu orice casă, fie că este veche sau nouă, cu sau fără subsol, chiar şi bine izolată poate avea probleme cu radonul. Radonul este prezent în anumite soluri și poate fi transportat prin intermediul mediilor poroase, în special prin fenomenul de convecție.
Radonul este radioactiv și, deci, cancerigen, iar expunerea la radon peste limitele normale este considerată a două cauza în ordinea importanței, în ce privește cancerul la plămâni, după fumat.
În România sunt 16 judeţe unde nivelul concentraţiei de radon poate produce probleme în locuinţe. În plus, materialele de construcţie cumpărate din aceste zone pot fi intens contaminate. Cele 16 judeţe sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare şi Timiş.
Se consideră că prezenţa radonului în aerul caselor cu beci, pivniţă sau cramă este mai mare decat în cazul celor care nu au aceste accesorii, dupa cum, la modul general se consideră că în zone aflată sub sol, concentraţia de radon este mai mare decat în zona de deasupra solului. Ventilaţa bună şi constantă, precum şi eliminarea infiltraţiilor de apă şi a fisurilor este o bună cale de prevenţie.
Foto principal: arhivă
„C-o moarte tot suntem datori!”
(George Cosbuc)
De la nastere pana la moarte, omul se confrunta cu numeroase amenintari. In primul rand sunt fenomenele catrastofale naturale si adesea imprevizibile de tipul marilor cutremure, inundatii si chiar radiatiile de tipul celor mentionate in articol. La acestea se adauga cele facute de mana omului. Astfel, alimentele sunt poluate cu pesticidele folosite in agricultura, autoturismul polueaza aerul , mai ales in orase, iar exemplele ar putea continua. Ce-i de facut si cine este raspunzator?
din articol am inteles ca aveti ceva prieten sau cunostinta care are multe detectoare din alea pe stoc si nu stie cum sa scape de ele?
a…da…… si ca mai trebuie sa stam cu geamul deschis ca altfel e bai.
doar asta au stabilit niste cercetatori care mureau de plictiseala si au mai „descoperit” ceva.
chiar si importatori directi din ungaria de caramida!!!!!!!!!!!
Ce prost e romanu neinformat despre viata lui crede doar in tv si minciuni dar sa se informeze cu privire la sanatatea lui si a familiei lui il doare in pula bine boss.. marca spaga la doctor tot aia e.
Fiti linistiti, „radonul „asta, inca de pe vremea dacilor, n-a fost decit un fis: incearca unii sa se bage in seama! Uitati-va , in schimb, de 2 ori inainte de a cumpara un produs alimentar.
AI CURAJUL SA-MI DAI SCRIS CA EU VOI MURI DE CANCER DE „RATON” ???
CONSIDER CA SI EU CA SI INSPECTOR PRINCIPAL LA FISC POT SA DAU O STIRE CA PERCIOLUL MARE E DACA NU VA PLATITI IMPOZITELE EXISTA UN RISC MARE SA MURITI DE CANCER DATORAT STRESULUI…….dar nu ma cobor la nivelul dumneavoastra sa ma complac in a fi .. un bun bagator in seama!!!
succese!!!!
apropo…vezi ca a murit o vecina de la tara de la bunica-mea …avea 89 de ani.,….oare e ….RADONUL LA MIJLOC?????
„O cărămidă făcută în Transilvania va elimina radon.”
Caramizile din Germania nu sunt bune? Dar cele de la Iasi, de la Ceramica?
carcotasilor.
Chestiunea cu radonul e foarte serioasa, nu merita luata in gluma.
Primele preocupari privind emisiile de radon si efectele asupra sanatatii au aparut in SUA.Asta dintr-un motiv foarte simplu, casele americane fiind construite si functionand diferit fata de casele europene.La cladirile americane (lasand la o parte sistemul structural) datorita faptului ca incalzirea si racirea spatiilor se face cu aer (cald sau rece) se pune un foarte mare accent pe sistemele HVAC (adica incalzire, ventilare, aer conditionat).
Intr-un cuvant, la americani incalzirea, ventilarea si racirea functioneaza integrat, de unde o foarte mare preocupare (si standarde foarte stricte) pentru calitatea aerului interior.
Intre timp, dupa americani, studii serioase despre emisiile de radon au inceput sa se faca si in Europa (Germania este lider pe domeniu, se gasesc pe net studii de zonare a teritoriului fct. de emisiile de radon)
La europeni in mare majoritate sistemele de incalzire nu sunt cuplate cu ventilarea, deci ramane ca asigurarea aerului proaspat sa fie facuta de catre ocupantii cladirii prin AERISIRE.
AERISIREA este deci foarte importanta..Asa cum dealtfel zice si intelepciunea populara, careia, in superfia si suficienta noastra de oraseni la prima sau a doua generatie de incălţaţi, nu-i mai dam atentie.
Cei vechi stiau foarte bine ca acolo unde nu intra aerul si soarele pe fereastra, intra doctorul pe usa.
.
Pe langa emisiile de radon, intr-un spatiu construit mai exista o serie intreaga de alte emisii nocive.
Sper ca daca spun ca mobila din PAL contine formaldehida (ale carei emisii sunt cancerigene) sa nu ma acuze careva ca am ceva cu producatorii de mobila (sau ca promovez fabricantii de mobilier masiv).
Pe langa mobilier, mai exista o intreaga gama de plastice, lacuri si vopsele, care toate emit noxe in concentratii mai mari sau mai mici.Pe langa acestea, mai exista un obicei cu totul nociv, acela de a pune polistiren in interiorul caselor, fie pt. a izola peretii pe interior, fie pt. a indrepta tavanele.Asta e o practica NOCIVA si nu doar din pct. de vedere al emisiilor de noxe ci si din pct. de vedere al favorizarii condensului si aparitiei igrasiei.
Toate aceste noxe le percepem in general prin mirosul acela pe care-l simtim cand intram intr-o locuinta care a stat inchisa si neaerisita o vreme (sau cand intram luni dimineata intr-un birou care a stat inchis peste weekend.)
.
Toate acestea fac parte din morfologia locuirii moderne, ca sa zic asa.Nu doar stilul de viata si obiceiurile si-au schimbat forma, dar si casele moderne functioneaza altfel decat casele vechi.
Sistemele constructive mai vechi, cu pereti neizolati si tamplarie din lemn aveau o clasa de permeabilitate ridicata, o parte din aerisire facandu-se natural, prin infiltratii de aer proaspat prin elementele de anvelopa neetanse in mod natural.
La casele noi, mai eficiente energetic, cu anvelopa in general impachetata in polistiren si cu ferestre cu garnituri de etansare, clasa de permeabilitate la aer este mult mai scazuta.In consecinta AERISIREA trebuie facuta mai aplicat decat in cazul caselor vechi, neetanse.
Sunt foarte des intalnite cazurile in care unii si-au montat ferestre termopan si se mira ca in casa sau in apartament a aparut fenomenul de condens.Este din cauza lipsei de ventilare, adica a lipsei AERISIRII.
Ca s-o scurtez, poate revin cu alte cateva completari referitoare la normele de asigurare a aerului prospat si eliminare a noxelor prevazute de normativele romanesti si la ce-i de facut in general la casele existente, noi sau la cele modernizate?
RADONUL este FIX -PIX fata de ce inghitim zilnic de la politrucii care vin pe la (televiziunile de casa ) sa ne dea lectii de moralitate.
Are dreptate părintele.Aș adăuga și efectele nocive pe care le are azbocimentul de pe acoperișurile caselor noastre pentru sănătatea noastră.Azbestul este şi rămâne în prezent principalul agent cancerigen la locul de muncă în cele mai multe ţări ale lumii. Pentru bolile cauzate de azbest nu există medicaţie. De asemenea, nu avem nici programe de eliminare a deşeurilor şi nici programe de educaţie sau de informare, aşa cum există în alte ţări, unde s-au declanşat deja procese celebre pentru a se obţine daune din partea celor care au permis expunerea îndelungată la concentraţii mari de fibre de azbest.Felicitări părinte Crin pentru că ați luat atitudine cu deșeurile din sit Natura 2000 Someșul Superior….și pentru amărâtul de țigan ce dormea sub o foaie de nylon pe pământ pentru care ați adunat bani și hrană.Rar întâlnești slujitori ai bisericii care să cultive legătura dintre Dumnezeu,omul și natura….Felicitări părinte…ne bucurăm să vă avem alături de noi….
CE MA BUCUR CA SUNT MULTI CARE NU SE PLICTISESC DE…SCENARII…PENTRU PROSTI!
….
viata e prea scurta pentru astfel de….prostii!!!!!
…
traiti-o cat mai aveti ….suflu!!!
Radonul se gaseste in cea mai mare concentratie in Iad (Purgatoriu), de acolo provine. Ca Aghiuta il fabrica, se stie cu exactitate, cetire de la Dante. Sufletele moarte si pacatoase acolo ajung dupa dreapta judecata si sunt osandite sa respire numai radon, pe langa faptul ca sunt tinute tot timpul in cazane cu smoala fierbinte si obligate sa bea numai bere radioactiva (pe sticle scrie Aghiazma lui Aghiuta) . Ca urmare a purgatiei acestor pacatosi si pacatoase, smoala bolboroseste si elimina gazul radon.
Citind comentariile, imi dau seama si mai bine cat de dobitoci sunt marea majoritate.
As fi folosit cuvantul „ignoranti”, insa este prea „soft”. Nici o mirare ca stati la cozi sa va” vaccinati” pentru un mic si o bere, pentru o tombola s.a.m.d.
Popor de prosti, care in loc sa lupte pentru libertate se duc retardati la gratare si plaja.
Aveti ceea ce meritati-asa cum ignorati pericolul unui gaz radioactiv, cand peste tot in lume riscul este corect estimat, tot asa stati ca vitele cu masca pe figura si radeti timp la abrutizarea cotidiana.
Stiu, restu’ lumii e prosti si voi sunteti cei mai viteji si dastapti dintre traci…
Scoarta terestra emite radiatii de tip Radon.
Sosoii au devenit experti in radioactivitate… cu spalatul si aerisitul e mai greu… sa nu auda dacul liber de asa ceva…