Apa îmbuteliată în PET este chiar mai rea decât cea de la robinet, în ciuda credinţei că lucrurile stau de fapt invers. Prin depozitarea apei în recipiente de plastic, din cauza temperaturilor mari, straturile superficiale sunt dizolvate la nivel molecular de moleculele de oxigen printr-un proces de oxidare, rezultand eliberarea a diverşi componenţi chimici, extrem de toxici.
„Am văzut un studiu longitudinal – făcut în SUA pe o durată de 10 ani – care arată că microparticule din plastic au fost identificate în sângele uman al celor care consumă multă apă îmbuteliată în PET. Este adevărat?”, a întrebat Mihai Mocanu, organizatorul dezbaterii „Apa – sursă de viaţă, componentă a mediului, element esenţial pentru o dezvoltare durabilă” de la Bistriţa.
„Da, aşa şi este. Eu de mult mă bat pe tema asta şi sunt adeptul îmbutelierii apei în sticlă. Mai nou am văzut că au apărut în America şi Marea Britanie recipiente regenerabile şi care au puţin impact asupra mediului. Într-adevăr studiile sunt reale”, a răspuns Radu Dumitru, director internaţional Water State care a vorbit despre „Impactul social şi de mediu al consumului de apă îmbuteliată în România”.
Potrivit acestuia, în prezent, peste 1,5 miliarde de persoane nu au acces la apă potabilă, curată şi sigură.
„Până în 2040, o treime din populaţia lumii este în pericol să nu aibă acces la apă. Cel puţin aşa arată statisticile în acest moment. Banca Mondială a făcut chiar o predicţie că următoarele războaie vor fi purtate pentru apă. Problema este încălzirea globală şi impactul omului asupra acestei resurse minerale epuizabile, acest aur albastru. Noi, România, chiar avem o adevărată comoară din acest punct de vedere. În ce priveşte apa îmbuteliată, România nu are date certe privind numărul de consumatori, dar în SUA se ştie că unul din patru americani consumă doar apă îmbuteliată. Astfel, în 2016, s-au consumat peste 400 de miliarde de litri de apă îmbuteliată”, a spus el.
În condiţiile în care cea mai mare cantitate de apă este îmbuteliată în plastic, el a propus să se facă mai multă educaţie încă din primii ani de şcoală pentru reciclarea PET-uri ca acestea să nu mai ajungă în natură.
Cum să fie sursă epuizabilă, ce idioțenii vorbesc ăștia, cantitatea de apă este FIXĂ pe pământ, nu crește și nu scade, despre circuitul apei în natură se învață în clasa a IV-a, cred că atât au reușit să termine și autorii acestui „studiu”! Iar chestia asta cu nocivitatea îmbutelierii apei în plastic este ceva relativ, nu s-a demonstrat și nici n-a murit nimeni din această cauză! Apa circulă tot prin conducte de plastic, asta nu mai e o problemă?
apa dulce
SI cea din izvoare!
Apa despre care am invatat in clasa a 5 e si cea sarata si apa poluata de ei
(cat despre apa din peturi cred ca asta vorbeste despre cei cumpara cate un recipient si o tin 20…30 de ani!…in 10 zile nu cred ca incepe sa reactioneze petul la nivel molecular!…povesti!…au auzit si astia despre molecula si o folsesc in an centenar la tot felul de conferinte sa dea bine in CV DE LA DOCTORATE!!!)