În aceste zile s-a făcut mare tam-tam – și foarte bine – privind accesul persoanelor în incinta Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” în vederea practicării activităților sportive recreative, datorită unei scrisori deschise a unui tânăr, Horea Toniuc, dar și a celor care apoi au susținut acest demers. Personal am aderat la cei care și-au exprimat îngrijorarea, apelând la edilii locali cu un mesaj public pentru a promova facilitatea la mișcare și nu pentru a pune interdicții.
“Accesul publicului în bazele sportive din incinta instituțiilor de stat ar trebui încurajat, nu interzis! Stadioane, școli, terenuri de sport unde investițiile au fost realizate (și) din bani publici, trebuie puse la dispoziția cetățeanului. Este un drept fundamental. Acest aspect este prevăzut și în Carta Europeană a Sportului. Persoanele din administrația publică, Cristian Niculae, Ovidiu Cretu vă rugăm să luați act de aceste aspecte. Anticipat, vă mulțumim!” V.R. Facebook.
Ulterior am aflat, din surse, că edilii nu s-au împotrivit ci, din contră, viceprimarul Cristian Niculae chiar a adus argumente în fața colegilor săi pentru susținerea acestui demers.
Deși nu sunt încă elaborate toate normele pentru ca acest spațiu să fie folosit optim, accesul este permis în anumite condiții, avea să-mi declare pe un ton prietenos, prof. Susana Gălățan director a CNLR.
“O persoană care dorește să practice activităţi sportive recreative în incinta CNLR poate să o facă la acest moment pe baza unei cereri și a unei copii de C.I. avizată de direcțiunea școlii. Lucrăm încă la reglementări pentru ca doritorii să se antreneze în siguranță, iar persoanele rău intenţionate să poată fi trase la răspundere dacă aduc prejudicii instalațiilor din incinta sportivă sau dacă lasă resturi menajere ori devastează anumite zone. Imaginați-vă că intră oricine de pe stradă pe teren. Ce s-ar întâmpla cu acesta în scurt timp? Noi vrem ca elevii și cei care doresc să practice diferite activități sportive să beneficieze de aceste condiții cât mai mult timp în cât mai bune condiții, iar în acest sens lucrăm deja la unele reglementări pentru ca această locație să poată fi folosită de toți cei care au nevoie. Mai mult, ne dorim ca aceste activități să fie asistate și îndrumate de către specialiști sportivi care nu doar să-i îndrume pe cei care vor să practice sport dar prin prezența lor, să poată asista la activitățile celor care se vor antrena la noi pentru ca acestea să fie desfășurate optim, specialistul asumându-și totodată întreținerea spațiului curat și în bune condiții”, aspus Susana Gălăţan.
Unii probabil se vor întreba acum în ce mileniu trăim, de ce avem nevoie de aprobări sau reglementări? Din păcate, au dreptate și unii și altii. Însă la acest moment avem nevoie de anumite reguli și susțin acest aspect pentru că noi ca nație, mă rog, unii, mai au încă mult de lucru la capitolul “primii şapte ani de acasă”, iar această afirmație o pot argumenta cu textele scrise AICI şi AICI.
Sunt convins că e necesar să avem cât mai multe locuri amenajate în care publicul să aibă ACCES neîngrădit, însă pe baza unor norme de ordine interioară pentru ca noi toți să ne putem bucura cât mai mult de acestea. De asemenea, cred că susținerea, încurajarea și promovarea mișcării, dar și construirea a cât mai multor zone de agrement sportiv vor aduce nu doar un credit celor care se implică în acest sens, dar vor genera societății un plus de stare de bine și sănătate de care avem atâta nevoie cu toții.
În concluzie, la acest moment este PERMIS a se intra deocamdată pe pista de alergare printr-o simplă cerere și o copie de buletin pe care direcțiunea o vizează și care ține loc de legitimație.
Personal am făcut acest demers și am reușit să fac vineri un prim antrenament în condiții deosebite. (a se vedea AICI.
Mulțumim d-nei Susana Gălățan pentru bunele intenții, edililor si tututor celor care susțin și vor susține accesul, facilitarea și nu interdicția, la mișcare!
P.S. Dacă pe viitor dorești să devii specialist în domeniul activităţilor corporale nu uita că, în această perioadă, se fac înscrieri la Facultatea de Educație Fizică și Sport a UBB, Extensia Bistrița.
Prof. Virgil R. Rus, dr. Ştiinţa Educaţiei Fizice şi Sportului
Madam Susana galatan nu face referiri la posibile accdentari.Poate redictiona doritorii la pirtia de schi a lui cretu.banuiesc ca acolo nu trebuie copie dupa c.i. Gindiri bolnave ale aceStor fenomene numite politruci ,care stapinesc bunul pUblic ca pe propria FEUDA.
Foarte bine. Este normal sa fie lumea legitimata si patrata o evidenta. Publici sau nu, banii au fost folositi cu un scop… si beneficiarul are tot dreptul sa isi apere activitatea si integritatea investitiei primite… dar no… unii confunda drepturile cu beneficiile si obligatiile uneori le uita in totalitate. Presupun ca unii ar considera normal ca scoala sa fie responsabila si de maturatul zilnic al straturilor de coji de seminte, ca doar deh… sunt bani publici si ar trebui sa aiba dreptul sa faca ce vot unde vor…