Castelul Teleki din Posmuș, aflat în administrarea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, va găzdui în perioada 1-3 iunie ”Balkan International Wine Competition”, unul dintre cele mai importante concursuri de vinuri din Europa, la care sunt așteptați specialiști din mai multe țări.
Managerul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaș, vinificatorul Darius Pripon și specialistul în vinuri Horia Hasnaș, parte din echipa de organizare, au prezentat detaliile evenimentului care are loc în premieră în Bistrița-Năsăud și care, spun ei, va reprezenta un punct important în promovarea și dezvoltarea zonei.
În concurs vor intra peste 1.000 de vinuri, din care circa 300 de vinuri românești aduse de 25-30 de crame din țara noastră. Vor fi vinuri din Bulgaria, Macedonia de Nord, Grecia, Serbia, Turcia, Albania, Moldova, Ungaria.
La concurs vin patru mari specialiști Masters of Wine, din Anglia, SUA, Elveția și Germania, vinificatori și jurnaliști specializați din numeroase țări. Cei 20 de jurați vor fi din state din Balcani, dar și din Olanda, Polonia, Danemarca sau Italia. Sistemul de jurizare va fi pe model australian, prin care vinului i se dau șansele reale, în sensul în care fiecare jurat va avea în față toată seria de vinuri, pentru a putea face comparație la degustări.
Concursul va fi unul cu circuit închis, pentru ca jurizarea să se desfășoare în cele mai bune condiții, însă publicul va avea acces la Castelul Teleki în perioada respectivă, în zone separate de cea în care se desfășoară competiția. Pentru vizitatori, în fața castelului va fi organizat un spațiu de standuri cu degustări de vinuri locale.
Sâmbătă 3 iunie, între orele 11.00 și 15.00, cei prezenți la castel vor avea surpriza de a putea degusta vinuri care poartă numele Teleki. Vinul provine din regiunea Villany din Ungaria și se pare că există chiar o legătură de rudenie între producătorul acestui vin și contele Teleki care a deținut castelul în anii 1700.
Duminică 4 iunie, doritorii vor putea participa, la Muzeul Bistrița, la un târg de vinuri în care se vor degusta peste 200 de vinuri internaționale, plus o serie de vinuri românești. Intrarea va costa 50 de lei, iar degustarea se va face din pahare speciale pentru acest lucru, marca Riedel, același tip folosit de jurați în concurs, pentru a face încă un pas spre civilizația vinului. Închirierea unui pahar va fi 30 de lei, bani care vor fi înapoiați odată cu returnarea paharului.
👍🏻