Joi este ultima zi în care bistrițenii mai pot merge să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ”Prodromița”, adusă la Biserica Protopopiatului Ortodox Bistrița (de la Coroana) de la Sfântul Munte Athos.
Încă de la ora 7.00, oamenii s-au așezat la coadă pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni.
Icoana a fost adusă marți la Biserica de la Coroana, iar de atunci peste 10.000 de oameni veniți din întreg județul s-au rugat în lăcașul de cult în fața icoanei, conform estimărilor preoților.
Luni 15 august este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, important moment de pelerinaj.
Conform Wikipedia, icoana de la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos are dimensiunile de 100/70 cm. Chipul Maicii Domnului și al Pruncului Iisus au culoarea galbenă, nuanța de galben a grâului. Există mărturii că Sfintele Fețe se schimbă, uneori întunecându-se, alteori luminându-se. O alta caracteristică este aceea că icoana, cercetată la microscop, nu prezintă urme de pensulă, acest lucru întărind credința că Sfintele Fețe au fost pictate miraculos de mână nepământească. Aici istoricul icoanei.
La schitul Prodromu se găsește un document datat 29 iunie 1863 care reprezintă mărturia iconarului Nicolau Iordache: ”Eu, Iordache Nicolau, zugrav din târgul Iași, am zugrăvit această sfânta icoană a Maicii Domnului cu însăși mana mea, la care a venit o minune: după ce am isprăvit veșmintele, după meșteșugul zugrăvirii mele, m-am apucat sa lucrez fețele Maicii Domnului si a lui Iisus Hristos. Privind eu la chipuri, cu totul a ieșit dimpotrivă, pentru care foarte mult m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meșteșugul. A doua zi, după ce m-am sculat, am făcut trei metanii înaintea Maicii Domnului, rugându-mă să-mi lumineze mintea, să pot isprăvi sfânta ei icoană. Când m-am dus să mă apuc de lucru, am aflat chipurile drese desăvârșit, precum se vede. Văzând această minune, n-am mai adaos a-mi pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși o greșeală a fost aceasta că am dat lustru la o asemenea minune”.
Frumos.
👏🏻👏🏻👏🏻
La o copie a fost frumos, daca era originalul era ” tot” orasul…fara mine!
Si fara mine, ca inca nu mi-am pierdut capul, norocul meu.
Minune era daca reuseai sa te stapanesti si sa lasi pe fiecare om sa creada in ce vrea si cum vrea. Grandiosul analiticii care esti tu grandios.
Da….corect
Fiecare crede unde si in ce vrea
Dar nu era mai bine daca ducea icoana undeva la 5 km de oras?
Imi aminteste de ceausescu cand statea lumea sa ….pice din cer un kil de ulei
minune ar fi daca ar merge oamenii pe jos la biserica nu cu masinile sa incurce circulatia
Toate mninunile din aiest oras vai de p…, lui!
Alea is minunile!
Minune mare is pentru popii care iau si cu stanga si cu dreapta, acum cu aceasta ocazie, iar se saftilesc astia.
E O COPIE A ICOANEI FACATOARE DE MINUNI..
E O FACATURA DUPA CuM SPuNE SI titulatura
…
Mai asteptati vreo 2…3 ani sa se vina originalul
Oare cei 10000 de credinciosi au stiu ca aceasta biserica pana in anul 1948 a fost biserica catolica??? Din ’48 totul s-a schimbat datorita comunismului de la moscova.
S a sapat in toate directiile si nu s a descoperit nici un document care sa ateste ca a fost a catolicilor…asta inseamna ca a fost dintotdeauna a ortodoxilor, de miii si mii de ani
PS are domnul feier la arhiva documentul unde scrie ca nu s gasit
Catolicii nu au învățat nimic din învățăturile lui Isus Cristos, mulți dintre catolici sunt foarte revoltați pe chestia cu biserica de la Coroana, mai ales preoți. E în buricul târgului, este o sursa de făcut bani gârlă. Dar sa nu uitam sa întoarcem și celalalt obraz. Te poți ruga și într o biserică la periferia orașului, rugăciunea va fi ascultata dacă tu ca individ, ajungi pe frecvența sursei divine. Degeaba mergi în biserica la coroana și mintea ta zboară cine știe unde.
Se pare ca o sa inceapa in curand si in Bistrita negoț cu icoane si moaste! Banii sa iasa……!
Este lăudabil efortul celor 3 parohii de la biserica „Coroana” de a aduce o copie (după câte aud și citesc în comentarii) a Prodromiței. Din punct de vedere creștin ortodox, închinarea fie la copie, fie la original, este (sau ar trebui să fie) aceeași: cinstim persoana reprezentată, nu vopselele și lemnul. Ceea ce este frapant pentru mine este că nici pe afiș, nici în articolele de prezentare a evenimentului, nu se specifică faptul că s-a adus copia (foarte reușită, dealtfel) Icoanei. Încă un amănunt: și la Ragla, la doi pași de Bistrița, există o copie a Maicii Domnului Prodromița. Credincioșii ar putea-o frecventa cu același entuziasm!