(FOTO) O parte dintre elevii Liceului Tehnologic ”Florian Porcius” din Rodna vor învăța, din 14 septembrie, în sala de sport, în sediul Administrației Parcului Național Munții Rodnei și la Centrul de afaceri, aceste spații nefiind adecvate pentru procesul de învățământ, atrag atenția atât directoarea liceului Vali Nastasia Ganea, cât și unii localnici.
Profesorii și părinții cer administrației locale să vină în ajutorul lor cu spații adecvate pentru ca, în acest an atipic, elevii să poată ține cursurile în condiții cât de cât decente.
Directorul Liceului Tehnologic ”Florian Porcius” Rodna, Vali Nastasia Ganea, a spus că elevii din învățământul preșcolar și primar vor studia în clădirea liceului, dar elevii de gimnaziu (peste 200) și cei din învățământul profesional (peste 75 de elevi) sunt nevoiți să se mute în alte spații puse la dispoziție de administrația locală, dar acre sunt inadecvate.
”Ne aflăm în această situație pentru că avem două corpuri de clădire care au intrat în reabilitare. Noi le-am eliberat încă din luna mai, însă lucrările efective au început doar în luna august. Întrucât am rămas cu un singur corp de clădire, am făcut demersuri către Primăria Rodna pentru a ne pune la dispoziție spațiile necesare fiindcă, în Ordinul comun, articolul 10, se spune că autoritatea locală trebuie să ne pună la dispoziție spații adecvate, însă am primit sala de sport, patru spații la sediul Administrației Parcului Național Munții Rodnei și alte opt spații la Centrul de afaceri unde însă elevii nu au curte. Eu cred că se puteau amenaja spații la căminul cultural, la SVSU, la Primăria Rodna. Am discutat problema aceasta cu domnul primar, însă nu a fost de acord motivând că acele spații sunt reabilitate, iar copiii deteriorează. Tot ce am primit asta a fost”, a spus Vali Nastasia Ganea, directorul Liceului Tehnlogic ”Florian Porcius” Rodna pentru Timp Online.
În opinia diorectoarei, cel mai greu le va fi elevilor care vor învăța în sala de sport fiindcă aici au fost montate doar niște separatoare care nu sunt de sus de jos până sus.
”Vă dați seama că se va auzi dintr-o sală în alta. Nu sunt separate în întregime, doar așa să știm că e clasa a V-a, a VII-a, 110 în total care vor intra simultan în sala de sport. Distanța se poate asigura, dar părinții nu sunt de acord. Doresc spații adecvate pentru copiii lor. Noi înțelegem situația și suntem de acord cu ei. Aceasta este cu adevărat o problemă. În rest se mai poate desfășura activitatea”, a spus Ganea.
Cele trei localuri în care va funcționa școala din 14 septembrie le vor pune probleme și profesorilor întrucât sunt la peste 1 km distanță unul de altul.
”Colegii mei înțeleg situația, dar le va fi foarte greu. Vor folosi mașinile personale, dar nu toți au mașini, iar la dispoziție vor avea 5 minute să se mute de la o clasă la alta conform ordinului și scenariilor. Noi am făcut demersuri și pentru spații, și pentru dezinfectanți, și pentru dispozitive, iar până la această oră nu am primit nimic. Mâine va veni inspectorul de sector să vadă situația. Pe ce am primit, noi ne-am organizat, am igienizat, vor face o dezinfecție vineri, s-a zugrăvit, s-a făcut tot a ce a ținut de noi. Responsabilitatea cade pe umerii noștri, dar eu aștept ca autoritatea locală să ni se alăture, să pună umărul și să ne sprijine să punem începe anul școlar. Trebuie să fie un interes comun. E vorba până la urmă de copiii comunității”, a mai spus Vali Ganea.
Directoarea consideră că ce a ținut de ea a făcut. ”În 2016, am avut numai învățământ gimnaziual. Din 2016, am organizat și învățământ profesional cu specializarea mecanic auto, apoi din toamna aceasta voma vea învățământ liceal 28 de elevi. De asemenea, ne-am autorizat provizoriu pe învățământ postliceal pentru specializările asistent medical generalist și asistent medical de farmacie. Avem un proiect în care grupul țintă e format din 595 de copii, primesc masă caldă, avem creșă, grădiniță cu program prelungit. Tot ce ține de noi facem. Problema sunt spațiile până se încheie reabilitarea școlii, localurile unu și doi”, a mai spus Vali Ganea.
Problema spațiilor inadecvate pentru școală a fost ridicată pe Facebook și de Florin Debrețeni: ”Solicităm domnului primar Tinu Grapini să asigure copiilor rodnenilor toate condițiile pentru începerea noului an școlar, să asigure măști și soluții dezinfectante. Niciodată școala din Rodna nu a fost într-un asemenea dezastru. Tinu Grapini ai avut timp 2 luni să pregătești sălile de curs. Ce ai făcut?”, a scris el pe Facebook.
Timp Online l-a contactat și pe primarul comunei Rodna, Valentin Grapini (PSD), care nu a răspuns la telefon.
La conferința de presă organizată marți, la sediul ISJ, Timp Online l-a întrebat pe inspectorul școlar general Mihai Mureșan cum crede că se pot ține cursuri simultan de către șase clase într-o singură sală de sport.
”Ideea ar fi că s-ar putea deranja din punct de vedere fonic unii pe alții. O să avem sub monitorizare toată treaba. Dacă se va găsi un spațiu corespunzător în altă parte de către primărie, evident că lucrurile pot fi modificate. Aștept să-mi sosească procesul verbal al Consiliului de Administrație și vom vedea ce se poate face pentru diminuarea oricărui tip de problemă acolo la Rodna”, a răspuns șeful ISJ.
La rândul ei, dr. Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică, a spus că la Rodna nu au ajuns încă inspectorii DSP, dar este puțin probabil să autorizeze funcționarea a șase clase de elevi în același spațiu.
”La Rodna, săptămâna aceasta vor ajunge colegii noștri, iar dacă nu sunt respectate regulile nu vom da autorizație și nici acordul ca să se desfășoare activitatea într-o sală de sport cu șase clase. Nu cred. O să meargă colegii mei acolo să vadă circuitele, iar dacă nu este în regulă, se vor găsi alte soluții pe plan local”, a conchis șefa DSP.
Apar scolile postliceale sanitare ca ciupercile dupa ploaie. Sunt 3 la Bistrita, din care una de stat, una la Beclean si una la Feldru, toate acreditate. in fiecare an avem aproape 300 absolventi, din care abia reusesc un sfert sa se angajeze. Pentru ce inca o scoala la Rodna? Scolarizam doar sa satisfacem niste orgolii sau sa acoperim niste potlogarii. ISJ lasati pilele si relatiile si nu mai eliberati autorizatii asa de dragul ochilor frumosi.