Actualitate

Peste 1.500 de semnături s-au adunat deja pentru salvarea Pădurii Codrişor. Vor ajunge la Guvern

Membrii Asociaţiei Bistriţa Civică, mobilizaţi în jurul proiectului "Salvaţi Pădurea Codrişor!" au reuşit să adune peste 1.500 de semnături pe care le vor ataşa memoriilor transmise Guvernului României şi ministerelor aflate în subordinea sa în dorinţa de a bloca traseul viitoarei variante ocolitoare pe care Primăria BIstriţa vrea să o facă defrişând o parte din pădure.

Adunaţi în jurul lui Adrian Florin Chereji, iniţiatorul Asociaţiei Bistriţa Civică, zeci de localnici au participat şi sâmbătă la o nouă drumeţie menită să salveze Pădurea Codrişor.

„Am adunat cel puţin 1500 de semnături pentru petiţie şi, săptămâna viitoare, vom trimite documentul primului ministru şi tuturor ministerelor, cred că zece la număr. Eu sper să aibă succes această petiţie. În adresa de înaintare la fiecare minister vom face referiri specifice. De exemplu: de ce o adresăm lui Raed Arafat? Pentru că şoseaua ar urma să treacă prin faţa Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Dânsul, ca secretar de stat, răspunde de serviciile de urgenţă. Ministrului Sănătăţii îi vom semnala faptul că trece prin preajma Spitalului TBC şi afectează sănătatea unor oameni, în adresa trimisă Ministerului Fondurilor Europene vom menţiona că sunt bani foarte mulţi pe un proiect aberant şi avem suficiente motive” , a spus Adrian Florin Chereji.

El i-a informat totodată pe participanţi că Asociaţia Bistriţa Civică a făcut o acţiune în instanţă prin care cere suspedarea Hotărârii Consiliului Local de convocare a referendumului din 29 septembrie arătând că se încalcă nişte prevederi legale.

„Nu poţi consulta populaţia pe o chestiune ilegală. Eu am mai dat acest exemplu, dar îl repet. Într-o localitate în care mulţi sunt plecaţi în Irlanda şi vin acasă cu maşini care au volan pe dreapta, dacă ei se duc la primar şi cer să facă un referendum de schimbare a Codului Rutier ca să circule altfel decât prevăd legile acestui stat, se poate face? Este mult teren în oraş. Am aflat că se pot face mulţi bani din cannabis. Atunci haideţi să cultivăm toate terenurile Primăriei cu cânepă. Sunteţi de acord să facem lucrul acesta? Ar putea accepta cineva un astfel de referendum?”, a întrebat retoric, Chereji, care a spus că legea prevede că variantele ocolitoare se construiesc în afara intravilanului, ceea ce nu este cazul acestei şosele. „Aici nu e un metru. Dacă ar fi un metru, ai zice, bine, închid ochii. Sunt cinci kilometri din 14, deci un traseu foarte lung prin intravilanul oraşului. Că ni se dau exemple de reabilitări a unor variante existente …. Acelea sunt reabilitări, nu construcţii noi. Nu se compară lucrurile. Din fonduri europene nu se va putea finanţa un proiect făcut cu un temei ilegal”, a adăugat Chereji.

El a spus că mai există un argument pentru care a fost atacată HCL care dă undă verde referendumului şi anume acela că nu pot fi angajate cheltuieli dacă nu există alocaţii prevăzute în buget. „În bugetul pe 2013 al municipiului Bistriţa,. în momentul de faţă nu există bani pentru organizare de referendum. Primarul a convocat şedinţă de Consiliu luni ca să facă rectificare bugetară, dar, dacă au fost angajate contracte sau comenzi anterior acestei HCL, acelea sunt ilegale. Eu sper ca aici să se autosesizeze Curtea de Conturi şi să facă un control. Eu îmi aduc aminte că era un titlu de glorie în comunism care spunea cam aşa: legea e ca o barieră. Căţeii se bagă pe sub ea, dulăii sar peste ea şi boii se bat de barieră. Şi atunci căutau tot felul de pretexte să încalce legea ca să nu fie boi, ori acum am acceptat să intrăm în UE şi trebuie să fim boi, să respectăm legea. Dacă nu e bună, o schimbăm. Facem demersuri şi o schimbăm, dar nu o încălcăm”, a mai spus Adrian Florin Chereji.

El a spus că locuitorilor din Viişoara şi Unirea li se transmite mesajul că vor scăpa de trafic, dar oamenii care cred acest lucru se înşală fiindcă maşinile care au treabă în zona industrială tot pe acolo vor merge, cele care se îndreaptă spre Năsăud, de asemenea.

Membrii Asociaţiei Bistriţa Civică au rămas înţeleşi să continue să adune semnături şi să informeze bistriţenii care sunt pericolele în cazul în care şoseaua s-ar construi prin partea de sud continuând, în acelaşi timp, să acţioneze pe toate căile pentru a determina autorităţile să construiască o variantă cu adevărat ocolitoare a oraşului.

Cristiana Sabău

Florin Chereji 14 sept Padurea Codrisor 4 Padurea Codrisor 2 Padurea Codrisor 3 Mariana Nacu Padurea Codrisor 5 Padurea Codrisor 6 Padurea Codrisor 7

4 comentarii

    • Bine ai venit in randul nostru Ovicor!
      Apreciez gestul tau civic, de implicare intr-o problema vitala pentru orasul nostru, problema care daca s-ar rezolva conform vointei si dorintei domnului primar, ar afecta, credem noi, negativ viata noastra.si a copiilor nostri pe o perioada indelungata. Implicarea D-voastra nu este singulara si daca cei care nu impartasim una din ideile de dezvoltare urbana propuse prin Planul Urbanistic General nu am fost vizibili, nu am facut pasul in fata, cred ca este un moment favorabil sa ne manifestam opinia diferita fata de ceea ce se propune de catre primar: traficul greu prin oras, poluarea adusa aproape de parcul nostru, de zonele in care traim si muncim, blocarea dezvoltarii unei zone cu potential: Padurea Codrisor.
      Toate acestea ar trebui sa fie tributul pe care ar dori primarul nostru, sa-l platim noi si copii nostri, pentru o prezumata dezvoltare urbana, pentru a atrage bani europeni de care sa beneficieze cateva firme din afara judetului, pentru a uni printr-o cale rutiera doua vise faraonice: parcul industrial Sud si parcul de distractie Wonderland.
      Chiar daca ai semnat mesajul sub pseudonim, gestul tau valoareaza pentru mine mult mai mult decat comentariile postacilor partizani, decat neasumarea responsabilitatii, decat tacerea, decat indiferenta.
      Cred ca a trecut vremea cand partidul, administratia centrala sau locala, statul, hotareste pentru noi, pentru comunitatea locala, ce este bine sau rau, cum sa ne dezvoltam ca si comunitate. Implicarea membrilor comunitatii in adoptarea deciziilor care privesc problemele majore, participarea membrilor comunitatii la actul decizional (nu numai prin reprezentantii alesi), criticarea deciziei arbitrare sau unilaterale a administratiei, nu este agreata de conducerea actuala a urbei.
      Constat ca noi, cetatenii, suntem importanti doar 30 de zile din 4 ani: in campania electorala, in care suntem curtati, amagiti, aplaudati, laudati pentru spritul civic pe care-l avem ca participam la procesul electoral. Deranjam insa cand ne manifestam civic in afara acestor 30 de zile, deranjam ca gandim altfel decat cei care sunt alesi sa ne reprezinte, deranjam ca ridicam glasul, deranjam ca existam in afara calitatii de contribuabil la buget, deranjam ca ne depasim conditia electorala, deranjam ca nu suntem amorfi, docili, manevrabili.
      Ovicor, ma bucur ca nu gandesti precum matricea ce se doreste a fi aplicata, ca ai dorinta, vointa, puterea de a spune NU, ca esti un OM responsabil, ca gandesti si pentru viitor.
      Petitia se poate semna la adresa: Bistrita, str. Nicolae Titulescu, nr. 41, etaj. 1, apt. 3. unde astept sa te cunosc personal.

  • Mai este valabilă locaţia „Terasa doamnelor” de pe pietonal fiindcă o prietenă de-a mea mi-a spus că acolo a semnat petiţia ?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.