Actualitate

Peste 200 de animale înscrise pentru campania de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor

Demarează astăzi o nouă campanie de sterilizare a câinilor și pisicilor cu și fără stăpân din tot județul care va ține cel mai probabil până luni inclusiv din cauza numărului mare de animale programate, peste 200. Campania este organizată de Asociația Ein Herz für Streuner prin voluntarii ei Meda Cărbunaru și Christine Lang.

Andreea Ciotor, voluntar în această campanie, a declarat că aceste campaniile de sterilizare au demarat în urmă cu circa 10 ani și se fac cu ajutorul unor organizații din Germania, în principal Asociația Ein Herz für Streuner.

”Încercăm anual să facem astfel de campanii de sterilizare ca să contracarăm efectul abandonului și a înmulțirii necontrolate a câinilor și pisicilor. Toate costurile necesare pentru astfel de sterilizări sunt suportate de către asociația germană care ne ajută foarte mult inclusiv cu adopțiile câinilor din adăpostul public. Acesta este foarte multe ori supraaglomerat din cauza abandonului. Marea problemă este înmulțirea necontrolată în zona rurală. Acolo, din păcate, oamenii chiar nu au soluții pentru că nu se fac sterilizări în zonele respective și atunci mulți dintre ei aduc animalele și le abandonează pe străzile Bistriței, ceea ce duce la o încărcare a adăpostului Primăriei Bistrița. Noi, din fericire, ne-am găsit cu cei din Germania, iar dacă am reuși să trimitem câinii prin intermediul lor în străinătate, ar ajunge să fie eutanasiați la 14 zile potrivit legii. Din acest punct de vedere, ne bucurăm că avem și susținerea Primăriei Bistrița. Ne-au asigurat că, atâta timp cât găsim soluții pentru adopție, nu se va ajunge la eutanasiere. Adopțiile pe plan local din adăpost sunt puține, așa că îi trimitem în străinătate. Lunar pleacă din adăpost peste 50 chiar și acum în pandemie pentru că se păstrează măsurile de siguranță, iar transportatorii pleacă având făcute testele Covid”, a spus ea.

Potrivit Andreei Ciotor, o echipă de medici veterinari din Sibiu care are toate echipamentente într-o rulotă va sta la Bistrița până luni inclusiv întrucât sunt programate pentru sterilizare 200 de animale.

”Am făcut programări, i-am informat pe oameni despre faptul că animalele nu trebuie să mănânce cu 12 ore înainte, că intervențiile chirurgicale vor fi făcute cu fire resorbabile, foarte mici, non invazive, animalele vor beneficia de to tratamentul. În plus, avem echipă de suport medical în cazul în care se întâmplă ceva în zilele care urmează. Vor fi direcționați spre un cabinet veterinar privat unde vor avea totul gratuit ca și suport medical. Toate intervențiile sunt gratuite. Inițial, am estimat că vor fi suficiente trei zile – vineri, sâmbătă, duminică – dar, pentru că au fost peste 170 de animale programate încă de când am făcut anunțul, asociația a spus că putem prelungi programările inclusiv pentru ziua de luni. Avem 200 de animale programate, iar marea noastră bucurie este că majoritatea sunt din zonă rurală. Mi-am încărcat inima pozitiv pentru că sunt oameni fericiți că li s-a oferit șansa să nu aibă costuri pentru că nu își permit, dacă au cinci pisici, să plătească 1000 de lei sterilizarea tuturor la un cabinet privat. Am un caz din Năsăud care m-a impresionat foarte mult. Preotul paroh vine cu mașina să ajute doamna care se ocupă de niște pisici de la bloc, o aduce, o duce înapoi, lumea se organizează și ne bucură lucrul acesta”, a spus ea.

Cele mai multe sunt animale de pe stradă îngrijite de oameni de bine, excepție făcând două sau trei cățele de rasă ai căror proprietari au dificultăți financiare, fiind și aceștia acceptați.

Este foarte importantă sterilizarea câinilor și pisicilor.

”Câinii și pisicile se înmulțesc foarte mult. Dacă ai într-o gospodărie o cățea și o pisică care fată de două ori pe an se poate ajunge la 20 de animale într-un an și în cinci ani la 100. Pentru că e greu spre imposibilo să crești atât de multe animale, ajungi să abandonezi, să dai un exemplu negativ și copiilor tăi. Sunt foarte multe cazuri de copii care ucid animale pentru că asta văd la părinții lor. Singura variantă este sterilizarea. dacă la nivel național s-ar susține un program gratuit de sterilizări mai ales pentru zona rurală – fiindcă noi, la oraș, ne mai descurcăm – lucrurile s-ar mai așeza. Fiecare medic veterinar, în zona lui, să sterilizeze la un cost minim de 50 de lei, și să aibă obligația să facă lucrul acesta, s-ar mai rezolva din problemele cu animalele pentru că ajung aceste animale în oraș, e un impact negativ foarte negativ asupra populației, a copiilor, plus că avem câini periculoși, ajung în haită și constituie un pericol”, a spus Andreea Ciotor.

Sterilizările se fac între 9.00 și 18.00 în baza unei programări prealabile, dar vor fi acceptați și cei care nu s-au programat. Intervențiile au loc în zona de agrement Lac de lângă unitatea militară și poligon, grație sprijinului oferit de medicul veterinar Roxana Șomodean care, prin cabinetul său Pro Pet Life, va asigura și asistența postoperatorie.

10 comentarii

    • Avand in vedere ca s-au făcut aproape 200 de programări la numărul de telefon respectiv , sigur este funcțional . Probabil , având in vedere ca este un singur număr de telefon la care raspunde o persoana , mai sunt și mici scăpări . Insistați , pana acum nu a fost refuzat nimeni .

  • Admirabil! Doar ca:
    1.Actiunea e 100% organizata de Ein Herz für Streuner, impreuna cu voluntari bistriteni.
    2. Medicul veterinar Roxana Somodean este si reprezentanta cabinetului veterinar privat care va asigura asistenta in caz de nevoie in zilele urmatoare interventiei chirurgicale, cabinet al carui nume ar fi fost de preferat sa fie mentionat in articol, probabil…

    • Mulțumim pentru observații. Avem bune intenții toți, ne scuzați dacă mai greșim câte ceva din grabă sau pur și simplu din nepricepere în cazul meu. Pe de altă parte, sunt convinsă că aceia cei care duc animalele la sterilizat vor primi toate informațiile necesare.

    • In urma modificarilor facute la articol, comentariul meu anterior nu mai are subiect, asa ca poate fi sters. Apreciez promptitudinea si multumesc!

    • Este în regulă. Avantajul presei online este că ne putem corecta în timp util. Mulțumim pentru vigilență și vă asigurăm încă o dată că nu avem nicio intenție să dezinformăm. Se întâmplă uneori să nu fim atenți la toate detaliile și să omitem lucruri importante. Esența este că animalele vor avea o viață mai bună!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.