Cultură

Peste 2.000 de titluri în prima bibliotecă pentru natură din județ

Asociația ”Harta Verde România” a înființat un centru de cercetare și educație pentru natură dedicat în special copiilor și a creat prima bibliotecă specializată pentru natură din județ. Titlurile, autorii și cuvinte cheie după care pot fi găsite sunt disponibile în format digital, însă cărțile pot fi studiate deocamdată doar la sala de lectură.

”Am luat o decizie să ieșim public către grupurile țintă de copii și tineri cu activități de educație și concomitent de cercetare pentru natură. De aceea, am decis anul acesta să coordonăm un proiect denumit Centru de cercetare și educație pentru natură 2024 deoarece intenționăm să-l replicăm activitatea centrului cu aparatură de cercetare și observații microscopice și să punem pe roate prima bibliotecă specializată pentru natură în județ. Nu știu cât de multe sunt în țară în afara celor coordonate de șccoli, licee sau instituții de cercetare. Deocamdată, prin proiectul de anul acesta finanțat de Primăria Bistrița, am finanțat o licență și un sistem integrat de bibliotecă digitală astfel să putem funcționa după principiile unei biblioteci, la fel ca Biblioteca Județeană George Coșbuc. Urmează în următoarele luni să catalogăm undeva la peste 2.000 de unități de bibliotecă, intrând aici cărți, periodice, multe reviste, manuscrise, bibliotecă digitală ce funcționează deja pe site-ul https://biblio.harta-verde.ro/opac și, în timp se va îmbogăți cu mai multe unități, iar lumea poate interoga, poate deveni membru în bibliotecă, iar la un moment dat, după ce sunt catalogate toate cărțile, vor putea împrumuta, la fel ca în regimul bibliotecilor, fie în sala de lectură, fie la noi la sediu pe strada Dornei nr. 32, fie acasă în funcție de dorința fiecăruia și ce disponibilitate avem la unități”, a explicat biologul Ciprian Samoilă, președintele Asociației ”Harta Verde România”.

Potrivit acestuia, pe pagina indicată sunt titlurile cu detalii despre autori, anumite cuvinte cheie, astfel încât cititorul să poată găsi informația pe care și-o dorește din punct de vedere geografic, tematic și să-i fie ușor să ia o decizie, dacă vine la bibliotecă sau nu.

Doru Ruști a precizat la rândul lui că organizația deține cărți unicat: ”Avem multe care sunt comune, dar și cărți unicat. De exemplu, deținem o carte cu fluturi dintr-o rezervație din Chile. Nu mai există în România. Mai avem un studiu a lui Rudolf Roessler care a fost silvicultor, e din zona noastră, din județ. A plecat din România prin anii 70 și a ajuns chiar membru în comitetele internaționale pentru protecția faunei”.

Reamintim, Asociația ”Harta Verde România” derulează proiecte pentru conservarea biodiversității și geodiversității și deține custodia ariilor naturale protejate Lacul Zagra, Poiana cu narcise de pe Șesul Mogoșenilor şi „Zăvoaiele Borcutului“.

2 comentarii

  • Visez o Românie cu 20 de milioane de urși, numită pe harta Europei – Ursa Mare, în care să aibă voie să coabiteze, după legea lor, 6 mii de oameni. Ca să se împlinească vorbele profetului Mircea Dinescu:
    hârș și hârș și hârș și hârș,
    n-avem boi, dar avem urși.

    4
    6
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.