Actualitate Economie

Peste 230 de firme care exploatează lemn şi 18 ocoale silvice vor utiliza „Radarul pădurii”

Peste 230 de firme şi 18 ocoale silvice din judeţ au solicitat Inspecţiei Silvice şi de Vânătoare Bistriţa conturi în vederea utilizării aplicaţiei ,,Wood Tracking” care face parte din sistemul de monitorizare a operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, "Radarul pădurii", instituit de Doina Pană.

Inspectorul şef Daniel Pop de la Inspectoratul de Regim Silvic şi de Vânătoare (ITRSV) a spus, miercuri, la o şedinţă a Colegiului prefectural că s-au introdus obligaţii noi pentru operatorii care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.

„Încă din anul 2008 este instituit la nivel naţional Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnose, denumit SUMAL, pentru urmărirea transabilităţii lemnului recoltat din păduri şi pentru furnizarea de informaţii statistice. Utilizarea SUMAL este obligatorie pentru ocoalele silvice şi pentru toţi operatorii economici, denumiţi profesionişti care recolteză, depoziteză, prelucrează, comercializează sau efectuează operaţiuni de import-export cu materiale lemnoase. Începând din data de 8 octombrie 2014 toţi profesioniştii vor trebui să fie echipaţi cu dispozitive de tipul telefoanelor mobile sau tabletelor care să le permită o conexiune mobilă permanentă cu SUMAL, aparatul trebuie să aibă receptor GPS integrat iar abonamentul de date să permită cel puţin 100 MB trafic lunar. Profesioniştii vor avea nevoie de aplicaţia „Wood Tracking”, care se descarcă gratuit pe telefonul mobil sau pe tabletă”, a spus Pop.

El a declarat că, la momentul începerii transportului materialelor lemnoase de la locul de recoltare /depozitare /achiziţie /custodie /transbordare /după acordarea liberului de vamă în cazul importului, emitentul avizului de însoţire are obligaţia încărcării online sau offline, după caz, de pe orice terminal electronic pe care rulează aplicaţia SUMAL, denumit dispozitiv, aflat în mod obligatoriu la locul începerii transportului, a informaţiilor standardizate în aplicaţie, în vederea transmiterii acestora.

„Începând din data de 8 octombrie 2014 este obligatorie înscrierea pe avizul de însoţire a codului unic şi a datei, orei, minutului şi aplicatiesecundei emiterii codului; acest cod se generează online de către SUMAL cu ajutorul aplicaţiei „Wood Tracking”. Dacă la locul încărcării materialului lemnos în mijlocul de transport nu există semnal GSM, sistemul generează un cod offline, iar la momentul intrării mijlocului de transport într-o zonă cu semnal GSM, SUMAL va genera automat un cod online. Masa lemnoasă a cărui aviz de însoţire nu conţine codul unic se consideră fără provenienţă legală şi se va confisca. Destinatarul masei lemnoase va avea obligaţia ca înainte de recepţionarea masei lemnoase să acceseze SUMAL şi să verifice veridicitatea codului unic şi a datei, orei, minutului şi secundei emiterii codului unic. Materialele lemnoase la care veridicitatea codului unic, a datei, orei, minutului si secundei înscrise în avizul de însoţire nu se confirmă, sunt considerate fară provenienţă legală şi se vor confisca”, a mai spus Daniel Pop.

Conform sursei citate, personalul silvic, angajaţii operatorilor economici care emit avize de însoţire a masei lemnoase transportate precum şi cei care efectuează transportul, care în mod obligatoriu vor folosi SUMAL, vor avea câte un cont de utilizator al SUMAL şi o parolă personalizată. Contul şi parola se obţin după ce ITRSV va introduce în SUMAL datele standardizate ale persoanelor fizice care vor accesa aplicaţia SUMAL, setând ca angajator operatorul economic respectiv şi funcţia “silvicultor”, „operator avize online”, sau „transportator”, iar sistemul SUMAL va genera contul şi parola pentru fiecare utilizator.

De asemenea, începând cu data de 8 octombrie 2014 modelul documentelor cu regim special, respectiv avizele de însoţire a materialelor lemnoase se vor schimba, iar utilizarea acestora de către profesionişti se va face în baza unui Acord emis de către ITRSV, care de asemenea se generează în sistemul SUMAL.

„Organele de control vor avea la dispoziţie, în vederea verificării codului online, aplicaţia ,,iWood Tracking”, care va da posibilitatea identificării locului de unde a fost încărcat materialulu lemnos în mijlocul de transport, prin indicarea coordonatelor geografice şi poziţionarea acestora pe hartă, precum şi a datelor înscrise pe avizul de însoţire a materialelor lemnoase. De asemenea, verificările se pot face şi în funcţie de numărul de înmatriculare al mijlocului de transport, precum şi după seria şi numărul avizului de însoţire”, a spus el.

La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, ITRSV Cluj Napoca, prin ISV Bistriţa-Năsăud, a introdus în sistemul SUMAL un număr de 231 operatori economici şi un număr de 18 ocoale silvice, care au solicitat până la această dată conturi în vederea utilizării aplicaţiei ,,Wood Tracking”. De asemenea, până la această dată, ISV Bistriţa Năsăud a eliberat un număr de 129 acorduri de distribuire şi utilizare a documentelor cu regim special.

În perioada testării prevăzută în Ordinul Ministrului delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură nr. 596/2014 modificat cu OM 728/2014, ITRSV Cluj Napoca va prelua observaţiile formulate de participanţi, care vor fi analizate de direcţiile de specialitate din Departament şi de specialiştii IT în vederea îmbunătăţirii reglementărilor şi a aplicaţiilor SUMAL utilizate.

„Toate aceste noi modificări legislative au drept scop reducerea tăierilor ilegale de masă lemnoasă din România, impiedicarea introducerii pe piaţă a materialului lemnos fără provenienţă legală, precum şi simplificarea şi eficientizarea actului de control exercitat de organele abilitate cu privire la provenienţa materialului lemnos”, a spus Daniel Pop.

2 comentarii

  • ne-am speriat deja nu mai taiem numai gaini deacum si facem perne de puf. Stai linistit domnu Dan ca avem noi grija sa taiem ca pina amu.

  • asa credeti ca nu se va mai taia eu nu cred nu vad nici o schimbare .Care au taiat pana acuma si deacum inainte vor taia pentu ca sunt sustinuti de domnii care sunt intr-o continua foame de bani.Asa ca numa bani inplus si harti

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.