Prefectul de Bistriţa-Năsăud, Nastasia Ani Bob, a prezentat într-o conferinţă de presă rezultatele verificării listelor electorale permanente, în vederea identificării cazurilor de neoperare a înregistrărilor potrivit modificărilor obligatorii impuse de aplicarea prevederilor legii pentru: persoanele decedate (197); persoanele care şi-au pierdut dreptul de a vota (1); persoanele care au obţinut statutul de cetăţean român cu domiciliul în străinătate (1); persoanele care au pierdut cetăţenia română (0); persoanele al căror act de identitate a expirat şi nu a fost reînnoit (5.838); persoanele care şi-au schimbat domiciliul fără a fi radiate din lista localităţii rezidenţei anterioare (49); persoanele care se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului (961); persoanele care şi-au schimbat numele prin căsătorie, divorţ, pe cale administrativă (19); persoanele cu reşedinţa / domiciliul în străinătate (1.580). În total, 8.646 de cetăţeni.
”Verificările au fost efectuate în perioada 9-17 august, pe linia primării – secretari – şefi stare civilă – servicii publice comunitare şi judeţean – structurile teritoriale de evidenţă a persoanelor. Nu au fost modificate listele electorale permanente, nu au fost excluse persoane. Verificările au fost centralizate în 9 tabele anexe, pe cele 9 puncte din memorandum. Au fost comune unde în tabele a fost scrisă cifra 0, e vorba de Chiochiş, Lunca Ilvei, Zagra, iar cel mai mic număr de persoane identificate a fost la Târlişua – 2, Telciu – 1, Runcu Salvei – 1, Maieru – 1 şi Măgura Ilvei – 4. Am avut discţşii cu unii primari, cum este cel din Maieru, care nu prea înţelegeau ce este de făcut, le-am spus să facă verificări, iar dacă situaţia este zero, să scrie zero. Se pare că n-au făcut verificări. Cât de vinovat este primarul, sau secretarul, sau şeful de stare civilă, se poate svedea după constatările făcute de Serviciul Judeţean Public Comunitar de Evidenţa Populaţiei, care poate stabili dacă datele au fost transmise corect”, a spus Ani Bob.
Ea a precizat că ”nicio persoană nu se scoate de pe listele electorale, sunt doar tabele trimise către MAI şi de acolo la Curtea Constituţională. Sunt doar nişte date în susţinerea memorandumului Guvernului”.
Într-o altă conferinţă de presă, primarul Ovidiu Creţu a anunţat situaţia la nivelul municipiului Bistriţa, unde pentru referendum au fost înscrise pe listele electorale permanente 75.692 de persoane.
”Am refuzat să mă implic politic în această problemă, dar ce a trebuit să rezolvăm la solicitarea Guvernului am rezolvat aşa cum s-a cerut. Am alcătuit nouă tabele cu persoanele care probabil vor fi scoase din listele electorale. În urma verificărilor, în listele electorale apar 52 de persoane decedate, 577 se identifică la un domiciliu într-un număr ce nu se corelează cu suprafaţa locuibilă şi numărul de camere ale imobilului (au fost luate imobilele unde locuiesc cel puţin 20 de persoane), 2.327 de persoane al căror act de identitate a expirat şi nu a fost reînnoit şi 418 persoane cu reşedinţa / domiciliul în străinătate. În total, 3.374 de persoane care se înscriu în criteriile cerute de Guvern, adică 4,46% din numărul electorilor înscrişi în listele electorale permanente”, a spus Creţu.
Primarul Bistriţei a menţionat că le-a solicitat administratorilor asociaţiilor de locatari să trimită tabele nominale cu persoanele scoase de pe listele de plată a utilităţilor sau care au depus cerere în acest sens. ”Doar 20 de persoane au solicitat să-şi actualizeze actul de identitate pentru acest referendum. Şi dacă ar fi venit pe ultima sută toţi ce 2.327 aflaţi în această situaţie, tot n-am fi putut face mai mult de 200, pentru că nu există condiţii tehnice”, a adăugat el.
Creţu a subliniat că dacă aceste persoane vor fi scoase din listele electorale permanente, nu li se va interzice dreptul de a vota, ci vor fi trecute pe liste speciale.
Victor Ponta a anunţat, luni, că, din datele de la MAI şi MAE, 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, 512.379 au actele de identitate expirate, în timp ce 3.052.397 sunt în străinătate, din care nu se ştie exact numărul minorilor.
Curtea Constituţională a admis, în 14 august, solicitarea formulată de preşedintele suspendat, Traian Băsescu, de preschimbare a termenului şedinţei CC la care va fi decisă validarea sau invalidarea referendumului de demitere, pentru 21 august, motivând instabilitarea politică şi impactul asupra economiei.
5.838 plus 577 =6415 cetăţeni cărora li se încalcă flagrant drepturile constituţionale. E vorba despre 5.838 de cetăţeni care au CI expirate, lucru care îi opreşte să voteze, dar nu le anulează drepturile conferite de cetăţenie, adică acela de a vota. Deci nu pot fi eliminaţi de pe listă. La aceştia se adaugă 577 de români cărora statul le-a făcut acte pe o anumită adresă (ştiu personal familii de ţigani care au fost sedentarizaţi câte 70 pe un număr de imobil), dar cărora acum le refuză dreptul de a vota, în baza unor normative care nu se susţin legal (dacă ar fi existat, nu le-ar fi putut face actele de identitate). Rezultă că din populaţia judeţului 6.415 cetăţeni pot da liniştiţi guvernul în judecată la CEDO cu şanse sigure de căştig (eu unul n-aş ezita nici măcar o secundă). Calculaţi domniile voastre că dacă li se dau despăgubiri de 20.000 de euro pe cap de dosar (sumă mică la ce despăgubiri acordă Strassbourgul, dar zic aşa, minim), avem de plătit din banii noştri 128,3 milioane euro.
Nu-mi plac cuvintele dure, dar de data asta nu mă pot abţine. Ăştia nu-s normali. (Scuzaţi, doamna Cristiana, sper că nu v-am oripilat mai mult decât sunt eu deja…)
Sunt mult mai oripilată decât dumneavoastră, dar din alte motive. Veţi afla la momentul potrivit cum s-au îmbogăţit unii PDL-işti luând bani de la stat şi rulându-i pe unde au ştiut ei mai bine ca să-şi poată cumpăra jeep-uri cu plasa de bani când nu mai sunt preşedinţi. Ce scrieţi dvs. mă interesează foarte puţin înspre deloc.
Foarte bine, spor la treabă, sunteţi jurnalistă, jurnalisiţi, investigaţi, vă felicit. În ceea ce priveşte interesul dvs. pentru ceea ce scriu eu, sunteţi total lipsită de politeţe. Până la urmă sunt un cititor al ziarului dvs., chiar admirator (pe alocuri şi cu amendamente). Dacă aţi vrut să mă jigniţi, nu vă face cinste.
Totuşi, mă întreb, cum poate afirma un jurnalist că nu-l interesează opinia cititorilor săi, indiferent cât de antagonică ar fi ea, Măria Sa Opinia, coloana vertebrală a democraţiei? Sunt oare un extremist, un rasist, un mujic online, un mutant odios? Nimic din toate acestea. Sunt doar un cititor incomod. Care are o opinie.
O mică neînţelegere cauzată de lipsa unei exprimări clare din partea mea: nu mă interesează subiectul la care vă referiţi. Departe de mine gândul că nu m-ar interesa opinia dvs. Dacă nu m-ar interesa, acest ziar nu da nimănui posibilitatea să comenteze. Există şi această opţiune. M-am exprimat în editorial, inspirată de ceea ce aţi scris, în legătură cu ce mă interesează pe mine.
Îmi cer scuze pentru neînţelegere.
imi explicati si mie , cum este asta citez din dvs : ,,Ce scrieţi dvs. mă interesează foarte puţin înspre deloc,, . cum e asta ???? chiar asa ??? nu pot sa cred .
Ce să vă explic? Am dreptul de opţiune asupra subiectelor care mă interesează sau trebuie să cer voie cuiva?
Nu , nu trebuie sa cereti voie nimanui. [dar de ce sa faceti asta????]. sinteti patroana , dvs. sinteti ,,bossul,, …de ce sa cereti voie cuiva . nu e drept , nu e corect nu e legal.