În Cimitirul Municipal al Bistriţei sunt îngropaţi 3.429 de eroi căzuţi în Primul Război Mondial şi a căror memorie va fi cinstită, joi, de Înălţarea Domnului. Se cunoaşte doar identitatea a 129 de militari, restul fiind neidentificaţi, a declarat pentru Timp Online maiorul Răzvan Zegleanu de la Brigada 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan”, cel care a coordonat acţiunea de plantare de flori pe mormintele eroilor.
„În toate cimitirele eroilor din Primul Război Mondial s-au făcut lucrări de întreţinere, amenajare şi plantare de flori cu ocazia Zilei Eroilor care are loc joi. Şi la Bistriţa am vrut să afcem această acţiune, să cinstim memoria eroilor care au murit pentru noi în Primul Război Mondial. În acest cimitir sunt îngropaţi 3429 de eroi de patru naţionalităţi diferite: ruşi, maghiari, nemţi şi români. 129 dintre ei sunt identificaţi şi sunt amplasate cruci la mormintele lor, iar 3300 de eroi sunt neidentificaţi, din păcate şi sunt înhumaţi în osoarele de lângă Monumentul Eroilor din Cimitirul Municipal”, a spus mr. Zegleanu.
În ultimele zile, militarii Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa au plantat flori pe mormintele eroilor împreună cu elevi de la Colegiul Tehnic InfoEl, Liceul Agricol Bistriţa, dar şi de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”. În total, 150 de elevi de la şcolile din municipiu au învăţat o lecţie deschisă de istorie.
Joi 25 mai, de Ziua Eroilor, Slujba de Înălţare a Domnului va fi săvârşită de un sobor de preoţi la Biserica Militară de Garnizoană din str. Avram Iancu, între orele 09.00 – 11.00.
Începând cu ora 10.30, în Cimitirul Eroilor va avea loc “Rostirea solemnă a numelor eroilor căzuţi în Primul Război Mondial” urmată, între orele 12.00 – 13.00, de ceremonia militară şi religioasă de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor şi mormântul sublocotenentului erou post-mortem Filip Cristian din Cimitirul Eroilor Bistriţa, căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan.
Ceremonialul militar-religios din Cimitirul Municipal de pe str. Tărpiului va cuprinde acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României, oficierea serviciului religios, alocuţiuni, depunerea unei coroane de flori, defilarea gărzii de onoare.
Militarii Batalionului 817 Artilerie “Petru Rareş” Prundu Bârgăului vor organiza şi desfăşura o ceremonie militară şi religioasă în memoria eroilor patriei la Monumentul Eroilor de pe Vârful Gruiu Mare din Munții Călimani, începând cu ora 12.00.
De asemenea, în comuna Şintereag, între orele 14.00 – 14.30, la Cimitirul Ortodox va avea loc o ceremonie militară şi religioasă la mormântul sublocotenentului erou post-mortem Sfecheş Marius Florin, căzut la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan.
Si totusi, evenimentele prilejuite de „Ziua Eroilor” trebuie organizate in Cimitirul Eroilor din Bistrita, unul dintre cele mai bine realizate din Romania, acolo unde isi dorm somnul de veci 3400 de eroi , chiar daca doar pentru 129 dintre ei se cunoaşte identitatea si au o cruce pe mormant. Ceilalti, înhumaţi în osoare comune sunt „EROII NECUNOSCUTI”. Acestia din urma isi dorm si ei somnul de veci in mormantul sacru numit generic „Mormantul eroului necunoscut”. De aceea, monumentul in forma de lumanare amplasat in 2009 aiurea langa prefectura, pe locul statuii lui Petru Rares si care a starnit atatea controverse, trebuie reamplasat in Cimitirul Eroilor din Bistrita, si prevazut eventual cu o „flacara vesnica” spre gloria si cinstirea memoriei celor care s-au jertfit pe campul de lupta. De altfel, si la Cluj, in Cimitirul Eroilor se afla un monument in forma de obelisc la baza caruia arde o flacara vesnica. Pentru intoarcerea la normalitate, la Bistrita pe locul monumentului in forma de „sula de la prefectura” trebuie sa revina statuia domnitorului Petru Rares, de la care se trage si numele pietei.
Chiar acolo se organizează.
Doar o intrebare, fara suparare ? La soldatii RUSI ati pus batar o panseluta ? Nu de alta, dar si noi formulam pretentii de la altii si in special acolo unde la randul nostru avem eroi cazuti. Si sunt multi prin juma de EUROPA. Astept raspuns.
Printre cei 129 sunt si rusi. Ar fi interesant sa ducem toti cate o floare.
asta deja e intrebare din „civilizatie”.
la noi în scoala nu se învata asa ceva, la noi se cultiva ura.
s-a predat mai demult informarea politica, dar ne-a prins rusinea cu capitalismul asta si mai nou se preda ceva cu o denumire pompoasa, denumita educatia civica.
tot degeaba.
Dl.Bălan,
Ar trebui sa facem cum au facut ei cu cimitirul eroului necunoscut din Tighina,desi cred ca răzbunarea nu e cea mai buna cale.Pe de alta parte,sa punem flori si ptr.”eroii” care au băut formolul din laboratoarele Liceului „Liviu Rebreanu”?
D-le CLAUDIU, eia care o servit formolul din cate stiu au fost ingropati in padurea CODRISOR, unde exista si un mic monument cu steaua rosie pusa pe soclu. Totusi ce am vrut eu sa spun face parte din civilizatia unui popor care nu prea uraste pe nimeni, dar nu uita. ZI FAINA !