Actualitate

Peste 350 hectare de teren, împădurite în această primăvară. Ce ocoale silvice au fost mai harnice

Nu doar tăiem, mai şi plantăm! În această primăvară, în judeţul nostru au fost împădurite peste 350 de hectare de teren cu circa 2 milioane de puieţi. De departe, cea mai amplă acţiune de plantare a fost cea din comuna Budeşti, unde Asociaţia Tăşuleasa Social a mobilizat peste 1600 de voluntari. Şi ocoalele silvice au fost harnice, potrivit şefului Inspecţiei Silvice Bistriţa, Daniel Pop.

În şedinţa Colegiului prefectural de miercuri, şeful Inspecţiei Silvice şi de Vânătoare Bistriţa, Daniel Pop, a spus că, în primăvara acestui an, în judeţ au fost programate lucrări de Daniel Popîmpăduriri pe 357 de hectare din care 14,5 ha sunt proprietate publică a statului român, iar restul de 342 de ha sunt proprietatea unităţilor administrativ teritoriale. În total, 1,78 de milioane de puieţi au fost sau mai urmează să fie plantaţi. De asemenea, s-au mai programat completări pe circa 88 de hectare din care cinci hectare proprietatea statului.

„Peste 110.000 de puieţi au fost prevăzuţi pentru plantare în perimetrele de ameliorare înfiinţate în general în zona de câmpie, suprafeţe au fost afectate de seceta excesivă din anii 2012-2013 astfel că, în acest an, a fost nevoie de efectuarea unor lucrări de refacere a plantaţiilor sau de completări în vederea asigurării desimii optime”, a spus Daniel Pop.

De asemenea, potrivit şefului ISV Bistriţa, şi ocoalele silvice din judeţ au făcut lucrări de împădurire inclusiv pe terenuri ale unor persoane fizice pe care s-au plantat peste 77.000 de puieţi. Întreaga investiţie a fost suportată de primării întrucât proprietarii nu aveau suficienţi bani să facă singuri aceste lucrări, aşa cum prevede legea.

„A fost înfiinţat un perimetru de ameliorare în comuna Budeşti pe o suprafaţă de 12 ha, suprafaţă care a fost împrejmuită. Aici s-au plantat puieţi din speciile salcâm şi frasin. Soluţiile tehnice au fost stabilite de ITRSV având în vedere potenţialul speciilor de a se adapta la un climat secetos şi arid din zona respectivă. Au fost plantaţi circa 60.000 de puieţi, la care au participat peste 1600 de voluntari (mobilizaţi de Asociaţia Tăşuleasa Social -n.r.) fiind una dintre cele mai ample acţiuni din Transilvania din ultimii ani”, a explicat Pop.

Totodată, el a spus că peste 80% din puieţi au provenit din pepinierele Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud şi a ocoalelor silvice private din judeţ, precum şi din patru pepiniere private din judeţ.

„Până acum, lucrările de împădurire programate au fost realizate în procent de peste 98%. La ora actuală, mai sunt doar câteva hectare în zonele de munte acolo unde mai e zăpadă şi la această oră”, mai spus Daniel Pop.

Primul la plantat a fost Ocolul Valea Ilvelor unde au fost împădurite 78 de hectare şi s-au făcut completări pe 11,6 hectare. Pe locul al doilea se află Ocolul Silvic Telciu care a împădurit 43 de hectare, iar pe locul trei Ocolul Dealul Negru cu 29 de hectare de teren împădurite şi peste 5 hectare de completiri în plantaţii înfiinţate în anul anterior.

În perioada următoare, vor mai fi plantaţi puieţi şi în zonele de munte, însă numai după ce se va topi zăpada.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.