Actualitate

Peste 40% din populația estimată a județului s-a autorecenzat. Cât a câștigat cel mai harnic recenzor

Perioada de autorecenzarea online, personală sau asistată, a fost prelungită cu două săptămâni, în speranța că peste 50% din populația estimată a României va completa chestionarele. Bistrița-Năsăud are toate șansele să depășească acest prag întrucât deja a trecut de 40%, a declarat pentru Timp Online Mircea Chira, directorul Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud.

”Ultima informație disponibilă este cea din 9 mai a.c. Atunci, în Bistrița-Năsăud aveam peste 101.000 chestionare completate, ceea ce ar reprezenta peste 37% din populația estimată. Astăzi fiind 13 mai 2022, probabil că am trecut bine peste 40%. Targetul fixat la nivel național pentru data de 15% a fost la 35%, iar noi am depășit acest target. Astăzi, președintele INS a mutat targetul mai sus, către 50%, iar părerea mea este că vom realiza acest nou target până la 27 mai”, a spus Mircea Chira.

El a menționat că începuturile etapei de autorecenzare au fost marcate de lipsa mobilizării.

”Dacă la început se autorecenzau singure sau asistate în jur de 1000 de persoane zilnic, acum depășim 2000 pe zi. Dacă publicitatea (pro referendum -n.r.) ar fi fost mai agresivă la început, în martie, probabil că și acest proces s-ar fi desfășurat mai fluent și mai uniform de la început fără să asistăm la aglomerarea pe aplicație din ultimele zile”, a adăugat Mircea Chira.

În ce privește județul nostru, sunt deja localități cu peste 50% din populație estimată autorecenzată: Chiuza, Sânmihaiu de Câmpie, Cetate, Josenii Bârgăului, Nimigea, Rebra și Galații Bistriței, după cum, la polul opus, altele aausub 25% din populația estimată: Urmeniș -13,1%, Târlișua – 13,7%, Salva -15,6%, Silivașu de Câmpie -18,3%, Sângeorz-Băi – 18,6%, Mărișelu – 19,1%, Matei -23,6%, Nușeni – 24,5% și Rodna – 24,8%.

În ce privește autorecenzarea asistată, cel mai bine au decurs lucrurile la Bistrița unde s-au format cozi la punctele de autorecenzare asistată din centrele comerciale.

”Exact aceste două puncte de autorecenzare din Bistrița, pe care le-am gândit împreună cu domnul primar (Ioan Turc -n.r.) să activeze în zone comerciale cu mare afluență, exact acestea sunt și cele mai performante. Sunt cozi acolo. Sunt recenzori pentru autorecenzare asistată la Bistrița care deja au depășit 2000 de persoane recenzate. Lucrează intens, este vorba fie de studenți, fie de pensionari mai tineri cu abilități digitale sau alte persoane libere care cu dedicație deservesc această misiune pe care și-au asumat-o printr-un contract. Cine are recenzate 2000 de persoane și 700 de gospodării se va apropia de un câștig către 20.000 de lei în două luni și acesta poate crește în următoarele două săptămâni”, a spus Mircea Chira.

El a reamintit că tot mai mulți oameni au înțeles avantajele autorecenzării.

”Fiecare om care se autorecenzează poate beneficia de ziua liberă legală și poate evita apoi contactul cu recenzorul care ar trebui să vină acasă, acum în situația post-pandemică, când persoanele au devenit mai circumspecte și în privința vizitelor”, a spus Mircea Chira.

În ce privește amenzile pentru cei care refuză să participe la recensământ, el a menționat că aplicarea lor este reglementată printr-o hotărâre a Comisiei Centrale de Recensământ.

”Fiecare primar trebuie să aibă desemnată o persoană care să constate contravenția și care, împreună cu recenzorul, la fața locului întocmesc procesul verbal de contravenție și se aplică acea amendă de 3000 sau 5000 de lei. Ce vreau să spun este că lucrez de 42 de ani în Statistica oficială românească, sunt directorul Direcției de Statistică Bistrița-Năsăud de 32 de ani și mă pot lăuda că nu am dat nicio amendă în acest domeniu pentru că am găsit întotdeauna calea de a concilia opoziția la colaborarea cu Statistica oficială și am rezolvat orice diferend. Mă gândesc că poate și acest recensământ se va desfășura fără să se dea vreo amendă din partea Statisticii”, a adăugat Mircea Chira.

În urma interesului crescut pentru autorecenzare manifestat de populaţie în ultimele zile, Comisia Centrală pentru Recensământul Populației și Locuințelor a decis să prelungească până în data de 27 mai, inclusiv, perioada în care se poate face autorecenzarea online, personală sau asistată.

Astfel, noul calendar al Recensământului Populației și Locuințelor este următorul: platforma de autorecenzare va fi deschisă până vineri 27 mai; vizita recenzorilor în teren se va desfăşura în perioada 31 mai – 17 iulie.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.