Actualitate

500 de copii nu au făcut la timp vaccinul împotriva rujeolei. Paşii pe care îi vor face autorităţile

Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud a primit 5142 de doze de vaccin ROR, iar săptămâna aceasta a început distribuirea lor către medicii de familie, a declarat directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu.

„După estimările noastre, cu aceste 5142 de doze cam patru luni suntem acoperiţi. O primă doză se administrează la un an, apoi se face un rapel la copiii de şase ani. Mai avem şi circa 500 de restanţieri pe care trebuie să îi recuperăm de la campaniile trecute fiindcă nu a fost vaccin. Există şi cazuri de refuz a vaccinării, dar nu la rujeolă în ultima perioadă fiindcă au existat acele decese, iar mulţi dintre părinţi au venit să verifice dacă există vaccin”, a spus dr. Andriţoiu.

Potrivit acesteia, zilele acestea se încearcă o aducere la zi a tuturor datelor privind copiii nevaccinaţi în care sunt implicaţi medicii de familie, cei şcolari, dar şi asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari.

„Mai întâi va trebui să găsim acele zone. Am emis o adresă către toate primăriile. Asistenţii sociali din primării, împreună cu mediatorii sanitari vor evalua situaţia până luni. Va trebui să identificăm zonele vulnerabile şi să acţionăm. Avem o problemă cu cei care nu sunt înscrişi la medicul de familie. Pe ei va fi greu să-i depistăm. Sunt familii de romi nomade”, a spus ea.

DSP Bistriţa-Năsăud nu a luat deocamdată în calcul ideea să facă centre de vaccinare întrucât judeţul e acoperit cu medici de familie.

„Ni s-a sugerat să facem centre de vaccinare în zone vulnerabile, dar avem medici de familie. Vaccinarea nu o putem face în orice loc. Trebuie să fie într-un cabinet, să fie o trusă de urgenţă, să fie supravegheată de un medic. La noi în judeţ nu e medic la Ciceu Mihăieşti, dar avem în vecinătate, la Petru Rareş, doi medici, e acoperită zonă. La Monor au rămas fără medic, dar merge cel din Şieu. La Poiana Ilvei nu e nici acolo medic, dar merge cel din Lunca Ilvei. Alte zone neacoperite de medici de familie nu avem. Nu văd de ce ar trebui să facem un centru. O să-i îndrumăm spre cabinetul medicului de familie”, a spus ea.

Anul acesta, în Bistriţa-Năsăud a fost un singur caz de rujeolă la un copil nevaccinat. El a fost externat fără probleme.

„Nu suntem un judeţ cu probleme. Noi avem o acoperire vaccinală bună, cam 90%. Nu am avut probleme deosebite, dar mai scapă persoane nevaccinate pe care trebuie să le identificăm. Am avut anul trecut epidemie de rujeolă, dar din cauza unor persoane care au migrat dintr-un judeţ în altul, dintr-o ţară în alta. S-a intervenit imediat şi am reuşit să stingem focarul acela şi nu am avut nici decese”, a adăugat Anca Andriţoiu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.