509 refugiați ucraineni, dintre care unii în tranzit, sunt cazați în județul Bistrița-Năsăud în hoteluri, pensiuni, tabere și la diferite familii în gazdă.
Dintre persoanele din Ucraina cazate în județ, 48 sunt bărbați, 226 sunt femei și 235 copii.
Conform situației prezentate de Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud pentru data de joi 24 martie, ora 10.00, erau cazați refugiați în toate orașele și în mai multe comune.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud a făcut modificări în hotărârile privind planul de acțiune și stabilirea locațiilor destinate amplasării taberelor mobile și a spațiilor destinate cazării pentru refugiați. Aici noile hotărâri.
Persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea cheltuielilor de hrană în sumă de 20 lei / zi / persoană găzduită.
Pentru refugiaţii din Ucraina cazaţi în căminele şcolilor şi universităţilor de stat și private, statul român decontează 50 lei/persoană/zi pentru cazare și 20 lei/persoană/zi pentru masă, pe o perioadă de până la 90 de zile. În locațiile pentru refugiaţi stabilite de comitetele județene pentru situații de urgență costurile aferente cazării se pot ridica la 100 de lei/zi/persoană. În cazul în care într-o singură cameră sunt cazate două sau mai multe persoane, valoarea maximă a cazării pentru acea cameră nu poate depăși suma de 230 de lei/zi. Instituțiile sau autoritățile publice, precum şi operatorii economici publici sau privați care găzduiesc refugiați pot deconta 50 de lei/zi/persoană.
Adaugă comentariu