Un număr de 825 de elevi nu aveau situația școlară încheiată la sfârșitul primului semestru, el fiind considerați cu risc de părăsire timpurie a școlii. Este vorba totuși de o mică parte dintre cei 35.931 de elevi de la clasele I până la liceu și profesională, adică 2,2%.
”Nu este un procent mare, dar distribuția pe cicluri de învățământ nu arată bine. În sensul că 85 sunt din ciclul primar, adică 0,6%, 229 din ciclul gimnazial – 2%, 232 din ciclul liceal – 2,5% și 279 din cel profesional, adică 16,5%. Deci acolo este clar că trebuie cu toții să ne canalizăm eforturile și să avem prezență cît mai bună și copiii să învețe o meserie cu atât mai mult cu cât în acest ciclu profesional fiecare copil primește bursa profesională de 200 de lei dacă e la școală”, a spus Camelia Tabără.
Potrivit inspectorului școlar general, mai pot fi recuperați 383 de elevi, fiind de așteptat ca rata de părăsire timpurie a școlii să scadă la 1,2%.
Inspectorul general-adjunct Deak Zoltan a spus, la rândul lui, că 32 de elevi au solicitat apostilă de la ISJ de la începutul anului școlar și până în prezent, ceea ce înseamnă că au dorit să-și echivaleze studiile în străinătate. Însă, potrivit lui Deak, nu toți cei care pleacă fac lucrul acesta fiindcă sunt țări în care nu li se solicită apostila.
Totodată, în primul semestru au venit din străinătate 132 de elevi: 62 din ciclul primar, 54 din ciclul gimnazial, 12 de la liceu, iar 4 elevi și-au echivalat studiile liceale ca să se înscrie la postliceale. În anul calendaristic 2018, s-au întors 157 de elevi.
O parte dintre elevi se înscriu într-o clasă inferioară ca să poată să se adapteze și să poată susține examenele de final de ciclu școlar.
Estia ne baga-n Rusia. Viitorul copiilor de la purtator de suzeta si pana la cercetator este doar in afara estului salbatic. Fugiti cat se poate de repede. Anii 50 se repeta pe aceste meleaguri.