Social

Peste 8500 de ciori de semănătură au fost numărate în județ. Câte pot fi împușcate

Pe fondurile de vânătoare din județ au fost numărate peste 8500 de ciori de semănătură, cele mai multe la Sânmihai și Sâniacob, circa o mie pe fiecare fond de vânătoare. Din totalul lor, pot fi împușcate 1690, însă numai în sezon.

Pe fondul de vânătoare de la Sânmihaiu de Câmpie au fost numărate 973 de ciori de semănătură, iar la Sâniacob 964. Un număr mare de ciori de semănătură au fost observate la Budac – 700 și la Teaca – 675. Peste 500 au fost observate la Măgheruș și câte 400 la Matei, Dumitra, Simionești și Leșu.

Vânătorii au cerut aprobare să împuște circa 1700 de exemplare, iar Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a fost de acord să dea undă verde pentru 350 de exemplare la Albești pentru AVPS Vulpea Herina, 175 la Sânmihaiu de Câmpie pentru AV Colț Alb, 100 la Budac pentru Ursul Brun și 100 la Sâniacob pentru AV Artemis Lechința.

Pe celelalte fonduri de vânătoare pot fi împușcate sub o sută de exemplare.

Cioara de semănătură trăiește în jur de 15-20 de ani. Cea mai în vârstă cioară care a fost descoperită în sălbăticie avea 22 de ani. În captivitate poate trăi chiar și 70 de ani. Credința populară că cioara trăiește 200-300 de ani este doar un mit.

Ciorile de semănătură sunt păsări extrem de gregare și sunt, în general, văzute în stoluri de diferite dimensiuni. Masculii și femelele fac perechi pe toată durata vieții lor și rămân împreună în stol. Seara, păsările se adună adesea la stolul lor înainte de a se deplasa spre locurile de înnoptare. Stolurile cresc ca mărime în toamnă, cu diferite grupuri care se alătură stolurilor, adesea în număr foarte mare și câteodată și în compania stăncuțelor.

În perioada de cuibărit cioara de semănătură este o specie protejată în toate țările membre UE. În România, nu pot fi vânate în perioada 31 ianuarie – 31 august. Iar în perioada de cuibări, păsările nu pot fi deranjate sub nici o formă.
În ultimii ani, numărul ciorilor de semănătură din orașe a crescut. Însă acest fapt nu înseamnă că populația la nivel național a crescut. Doar la nivel european s-a constatat o mică creștere.

Cioara de semănătură este un element foarte important în ecologie, pentru că, în cuiburile construite de această specie, cuibăresc și alte specii de păsări care nu-și construiesc propriul cuib. Unele dintre aceste specii, precum Ciuful de pădure (Asio otus), Vânturelul de seară (Falco vespertinus) și Vânturelul roșu (Falco tinnunculus), fiind chiar protejate de lege și depind de cuiburile ciorii de semănătură.

Etichete

13 comentarii

  • Alea din oras , sunt tot de semanatura. Traiesc boiereste , ziua pe rat si aratura iar noaptea-si fac „treaba” pe bordura. Acum am inteles de ce n-au fost deranjate ciorile de pe Independentei de catre d-l primar Turc . Asadar nu-l lasa Uniunea Europeana. Poate noul , va indrazni ceva dupa 31 august cu augustele pasari , ca dupa aceasta data cica se poate…

    40
    8
    • Leo, activistule, sa faca ceva cu celelalte „pasari” negre, care-s tot mai raspandite in oras. De la blocurile din Viisoara, pana in Decebal si mai departe, catre Unirea, le vedem peste tot.

      Mno, nu le poate reloca in India, ca se pierd voturi faine, da` macar, din cand in cand, sa le imparta prezervative, pastile contraceptive si sterilete. Is mai ieftine pentru bugetul de stat (decat sa platesti o alocatie in fiecare luna, pana la 18 ani si, dupa, ajutor social).

      42
      7
    • Pamintul, pomii, cerul, apele sunt si ale lor. Ciorile dunt fiinte frumoase care fac mult bine. Daca au si ele manifestari cind se aduna multe intr-i zonă omorul nu e solutia, avem puterea dar nu si dreptul sa le omorim. Hai sa ne folosim puterea pentru lucruri mult mai importante

      13
      11
    • Ciorile sunt atât de mulmulte din cauza noastră. Noi le oferim mediul propice dezvoltării….cum ? Ehehe …aici trebuie minte . Acuma-s doua direcții.
      1. Unii spun, noi suntem vinovați? Noi o rezolvam …Cum ? Le decimam ! …Apa chioara …2500 de outoare x în medie 2-3 pui supraviețuitori din 6 oua ( atentie , pot fi si 8 in anii prielnici )…..
      2. Le îngrijim! Dacă spun ca mama proștilor rămâne mereu gravidă , se simte careva jignit ?

      1
      1
  • Noul ecologist Moldovan se lăuda că are el cunoștințe științifice despre cum se pot alunga ciorile, soluția lui era atârnarea de CD -uri și beteala sclipitoare prin copaci. Doar să i se ceara expres lui și vine cu solutia aceasta care așa cum recunoaște chiar el, nu funcționează.
    Unii sunt disperați să fie băgați în seamă. Unii sunt disperați să-și etaleze incultura.

    10
    2
  • Veniți în fața la bl.Lama unde coirile și porumbeii sunt hrăniți la ore fixe de3 ori pe zi de un personaj cunoscut iar aceștia au ocupat și 3 bănci din putinele care sunt in parccine audedin 2 primari….aloo curățenie,,,

    14
    2
    • Pt un cioban,
      Dacă zici că omul e din naștere atunci să deducem că tu ai devenit pe parcurs ?
      Te-ai școlit acum mai târziu la fel ca unii politicieni? Îi fi doctorand?

  • Adică ciorile pot fi împușcate, dar urșii nu? Care e diferența? Ciorile sunt printre cele mai inteligente specii, nu omoară oamenii, totuși e voie să le împușcăm. Ursul nu e bun la absolut nimic, doar ucide tot ce prinde, oameni, animale sălbatice și domestice. De ce nu se înființează asociații de protecție a ciorilor, ele au fost aici înaintea noastră, noi le-am distrus arealul, sunt animale lăsate de Dumnezeu, de ce le ucidem?

    11
    20
  • SUNT DĂUNĂTORI AGRICOLI ,anual distrug sute de hectare de porumb și proaspăt semanat și in prag de coacere . Ar trebui să intrebați cultivatorii de cereale ce pagube au anual din cauza ciorilor . DĂUNĂTORI dacă ințelegeți termenul DĂUNĂTORI AGRICOLI .

    15
    1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.