(FOTO) Copiii au parte și anul acesta de ” O vară ca la bunici”, proiect derulat pentru al treilea an consecutiv de profesorul pentru învățământ primar Dalia Chira de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” din Bistrița, împreună cu partenerii săi, la ferma Poiana Corbilor din Dorolea. Dacă în primul an au fost 40 de copii, în cel de-al doilea 80, acum sunt peste o sută.
”O vară ca la bunici” înseamnă o tabără de zi, ceea ce înseamnă că cei mici sunt luați dimineața din oraș și duși apoi seara, acasă, să doarmă în familie.
”Asta pentru că cei mai mulți copii sunt pentru prima oară în tabără, nu sunt obișnuiți cu tabăra propriu-zisă unde se doarme peste noapte. Copiii nu vor să se desprindă de mame, iar mămicile sunt mult mai liniștite că îi văd acasă sănătoși. Copiii se bucură de distracție, de voie bună, de provocări. Încercăm să îi învățăm să fie mai toleranți, să învețe să se adapteze unor situații noi, unor condiții cu care nu s-au întâlnit în altă parte. Nu au voie cu telefoane și alte gadget-uri. Vrem să facă cunoștință cu natura adevărată, cu animalele de la fermă. Familia Zagrai ne oferă posibilitatea ca aici, la ferma Poiana Corbilor, să vedem animalele, să punem mâna pe ele. Învățăm copiii să nu fie mofturoși, le oferim tot felul de experiențe și provocări la care să ia parte și cumva să își depășească limitele, să nu mai stea sub protecția părinților. Unii dintre copii nu au bunici la țară. Mergem în drumeții inclusiv la stâna fermei, pe dealuri, îi așteaptă ciobanii cu brânză și cu urdă. Dacă acasă nua u mâncat până acum, aici nu mai fac mofturi. Pe lac sunt hidrobibiclete și le place și acolo să pedaleze, fac și sport. Merg și cu trăsurica trasă de ponei, organizăm concursuri, ștafete, oferim diplome”, a spus Dalia Chira.
Seria aceasta de două săptămâni se încheie azi, urmează o pauză de trei săptămâni, după care din 5 august încep alte două săptămâni de tabără. ”Faptul că avem anul acesta peste o sută de copii în tabără ne arată faptul că părinții sunt foarte mulțumiți de ce se întâmplă aici și au încredere în noi că putem face față mulțimii de copii. Noi, oricum, venim cu câți adulți este nevoie, animatori socio-educativi în așa fel încât să revină un număr de 20 de copii unui adult. Vrem să fie totul în regulă și să ne facem treaba cu trebuie”, a adăugat ea.
Adaugă comentariu