Social

Peștera celor 10.000 de lilieci, luată cu asalt pentru a patra oară (FOTO-VIDEO)

Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Clubul de Speologie ”Crysis” din Oradea, a organizat, timp de trei zile, la sfârșitul săptămânii acesteia, a patra ediție a taberei speologice ”Asaltul Tăușoarelor”, scrie pe Facebook custodele peșterii, preotul Crin Triandafil Theodorescu.

”Devenită deja tradiție, această acțiune speologică se înscrie în activitățile presupuse de implementarea Planului de management al celor două arii protejate suprapuse, situl de importanță comunitară ROSCI0931 Peștera Tăușoare și aria naturală protejată de interes național 2.206 Peștera Tăușoare.

La această acțiune au participat 14 speologi, două echipe a patru speologi care au acționat în subteran și șase speologi în echipa de rezervă și intervenție la suprafață. Pentru a reduce impactul antropic asupra sistemului carstic, cele două echipe speologice au acționat într-o singură zi, în limita a opt ore de subteran, evitându-se sectoarele de peșteră aflate în diverse monitorizări fizico-chimice, unde se află aparatură de monitorizare, sectoarele cu faună cavernicolă sau cele cu faună troglofilă.

Obiectivul acestei tabere a fost echiparea completă cu tehnică speologică a Galeriei de Înaintare. Aceasta a presupus amararea artificială a peste 100 de metri de verticale, pe un număr de opt cascade, între cinci și douăzeci de metri înălțime. Cele două echipe au acționat succesiv, între altitudinea -67 metri față de nivelul intrării în peșteră și altitudinea -285 metri, pe lungime de 1300 metri.

Galeria de Înaintare este o diaclază (o fisură îngustă și înaltă) care este străbătută de un fir de apă agresiv motric, care deplasează materiale sedimentare, și numără nu mai puțin de 55 de cascade. Datorită schimbărilor climatice, am observat, în ultimii doi ani, modificări ale comportamentului de hibernare al liliecilor, care aglutinează colonii tot mai semnificative pe această dificilă galerie. Aceste colonii sunt monitorizate în permanență și de două ori pe an se face un inventar al exemplarelor de lilieci aflați în hibernare. Străbaterea galeriei presupune o foarte bună condiție fizică și calități de alpinist de peșteră. Din acest motiv am luat decizia ca, pentru a spori eficacitatea monitorizării chiropterelor, să echipăm complet cascadele, ținând cont de siguranța speologilor aflați în vizită științifică, pentru reducerea la minim a timpului de staționare sub coloniile de hibernare, și pentru reducerea riscului de accidente.

Schimbarea comportamentului liliecilor aflați în hibernare, precum și apariția unei colonii de creștere a puilor (din specia Rhinolophus ferrumequinum) presupune o nouă viziune de management a ariei protejate și modificarea planului de management, la expirarea valabilității celui în aplicare.

https://www.facebook.com/crintriandafil.theodorescu/videos/pcb.171669860552597/171669287219321/?type=3&theater

Peștera de la Izvorul Tăușoarelor adăpostește un număr de aproximativ 10.000 de lilieci pe perioada iernii, aflați în hibernare, elemente de faună de podea cu caracter unic, elemente unice sau rare din domeniul mineralogiei și geologiei. De asemenea, ea este cea mai reprezentativă peșteră tectonică din arealul românesc, fiind formată pe fisuri tectonice de orogeneză alpină, stratele de calcar fiind puternic declivate, între 25 și 48 de grade. Sistemul hidrologic al peșterii este specific, cele patru râuri subterane confluează dincolo de galeriile peșterii, iar ieșirea apei la suprafață (exurgența) se află în bazinul hidrografic alăturat, al Telcișorului, deși obârșia apelor este în bazinul hidrografic al văii Gersei, lucru extrem de rar în hidrologie.

Peștera se află în custodia Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate a Ministerului Mediului, iar Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud exercită, în virtutea autorizărilor legale, activitățile de implementare a Planului de management, în cadrul unui proiect POS Mediu aflat în anul IV de implementare.

Peștera nu este turistică, fiind un rezervor pentru diverse cercetări științifice, activități explorative și de conservare a biodiversității. La ora actuală se lucrează la un studiu privind oportunitatea realizării unei noi intrări în cavernament, având în vedere că actuala intrare se află într-un proces constant de prăbușire”, a menționat el.

https://www.facebook.com/crintriandafil.theodorescu/posts/171669860552597

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS