La Lechința a fost mare petrecere de zilele comunei, la care au venit să cânte nume cunoscute ale folclorului românesc, în frunte cu Matilda Pascal Cojocărița, și ale muzicii țigănești, cu Sandu Ciorbă cap de afiș.
Spectacolul organizat la Târgul Lechinței a fost deschis de Emilia Corina Banabic, Maria Gordon, Larisa Ștefania Varga, Ionuț Liviu Avram și Alexandru Rus.
Cântec, joc și voie bună a oferit Ansamblul Profesionist ”Dor Românesc”, dirijor Ștefan Cigu, cu soliștii Domnica Dologa, Nicolae Cioancă, Mirela Petruș, Anuța Motofelea, Veronica Bălan, Ioachim Spân, Marioara Dragotă, Cristina Retegan, Felix Gălan, Ioan Dordoi.
Îndrăgita interpretă Matilda Pascal Cojocărița a smuls ropote de aplauze, urmată de Ionela Moruțan, și ea o invitată specială la eveniment.
Primarul comunei Lechința, Romeo Florian, a premiat trei elevi merituoși, care au obținut rezultate bune la olimpiade, după care au urcat alături de el pe scenă președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, vicepreședintele CJ Ioan Țintean, administratorul public al județului, Florin Moldovan, deputatul Daniel Suciu, senatorii Ioan Deneș și Ioan Simionca, directorul Centrului Județean pentru Cultură, Gavril Țărmure, primari de comune.
Romeo Florian și Radu Moldovan le-au amintit celor prezenți investițiile făcute în ultimii cinci ani la nivelul comunei, în valoare totală de 32.941.262 lei (7,5 milioane euro): modernizarea Căminelor Culturale din Chiraleș, Sângeorzu Nou și Vermeș, alimentare cu apă în Vermeș, sediu nou pentru Primărie, sistem de canalizare și stație de epurare (13,5 km), modernizări de străzi + DC Chiraleș-Țigău și Sâniacob (12,4 km), grădinița cu program prelungit în Lechința, alimentare cu apă în Țigău și Sâniacob (10,65 km), covor asfaltic pe DJ 172 E Herina-Lechința (6,3 km).
Pentru perioada 2017-2020 au fost anunțate investiții cu peste 4 milioane de euro mai mari, mai exact de 54,3 milioane lei (11,8 milioane euro) prin PNDL, POIM, POCU și PNDR: modernizarea infrastructurii rutiere locale – 7,3 milioane lei (1,6 milioane euro), construire și dotare școală cu 10 Săli de clasă și atelier școlar pentru instruire de practică la Liceul Tehnologic Lechința – 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro), canalizare și stație de epurare în Sângeorzu Nou – 5,8 milioane lei (1,3 milioane euro) + 6,5 km rețea de apă uzată – 6,8 milioane lei (1,5 milioane euro), Apă: 10.5 km rețea de distribuție (Lechința, Chiraleș, Vermeș, Sângeorzu Nou) + 8 km aducțiune apă în Sângeorzu Nou – 10 milioane lei (2,2 milioane euro), modernizarea infrastructurii rutiere în Lechința și Galații Bistriței – 9,2 milioane lei (2 milioane euro), modernizarea infrastructurii rutiere agricole – 4,6 milioane lei (1 milion de euro), construcție grădiniță cu program normal în Vermeș și Sângeorzu Nou – 2,3 milioane lei (500.000 euro), construire teren sintetic cu nocturnă la Liceul Tehnologic Lechința – 225.000 lei (49.000 euro), modernizare trotuare în Lechința – 250.000 lei (55.000 euro), construire parc de joacă pentru copii în Vermeș și Sângeorzu Nou – 150.000 lei (33.000 euro), reabilitare și modernizare Cămin Cultural Sâniacob – 400.000 lei (87.000 euro), modernizare strada Sportului – 250.000 lei (55.000 euro), reabilitare și modernizare Cămin Cultural Lechința – 1.6 milioane lei (350.000 euro).
”Tradiționalul Târg al Lechinței, organizat an de an pe 21 septembrie, a adunat și anul acesta mii de oameni care au înfruntat ploaia pentru a se bucura la cea mai importantă sărbătoare a câmpiei. Romeo Florian, primarul comunei Lechința, a reușit să unească această comunitate frumoasă și să facă din comuna Lechința capitala zonei de câmpie a județului nostru. Modul în care s-a dezvoltat comuna Lechința poate fi un model pentru primăriile din zonă și chiar din România”, a menționat șeful CJ Radu Moldovan.
Lumea a cântat și dansat apoi alături de Sandu Ciorbă și trupa sa, la finalul concertului fiind programat un foc de artificii.
Balul romilor, cu Ciprian de la Bistrița în recital, a încheiat ediția din acest an a Târgului Lechinței.
Manifestările au fost organizate de Primăria și Consiliul Local Lechința, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Dic, transit gloria mundi!