Preşedintele Partidei Romilor Pro Europa Bistriţa-Năsăud, consilierul judeţean PNL Emil Neia Lăcătuş, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că anul acesta Ziua Internaţională a Romilor de Pretutindeni, care se celebrează în fiecare an în 8 aprilie, va fi sărbătorită în Bistriţa-Năsăud în două etape.
„Miercuri, la ora 14.00, la Instituţia Prefectului vom avea o întâlnire a Grupului mixt pentru romi, prezidat de domnul subprefect Ovidiu Frenţ. Domnul prefect ne-a promis că va fi prezent şi dânsul, vor fi şi şefii instituţiilor deconcentrate. Tot miercuri vom împărţi fluturaşi ca să fie cunoscută semnificaţia zilei de 8 aprilie de cât mai mulţi romi. Fiind Săptămâna Patimilor, am hotărât ca petrecerea să o organizăm în data de 16 aprilie 2015 la ora 17.00 la Restaurant Ardealul. Am zis că nu dă bine săptămâna aceasta să ne desfăşurăm cu cântece, dansuri, spectacole şi aşa mai departe, şi atunci am amânat dineul pentru data de 16 aprilie. Vor participa reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate, ai partidelor, lideri din cele 15 comune cu populaţie majoritar romă”, a spus liderul judeţean al romilor, Emil Neia Lăcătuş.
La Restaurant Ardealul va cânta Orchestra Ansamblului Profesionist „Dor Românesc” a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi soliştii Mirela Petruş şi Ioachim Spân şi vor dansa formaţiile de dansuri ţigăneşti „Trifoiaşul de sub munte” Dumitriţa, „Chel sucar” Josenii Bârgăului”, „Asul de treflă Cetate” şi „Floare de salcâm Budeşti”. Invitat să susţină un recital este Emil Tihan.
Ziua Internaţionalǎ a Romilor este sǎrbǎtoritǎ pe 8 aprilie întrucît pe 8 aprilie 1971, la Londra, a fost creatǎ Uniunea Internaţionalǎ a Romilor. La ora aceea romii s-au dotat cu un imn şi cu un drapel încǎrcat cu mai multe simboluri. Culoarea verde a drapelului sugereazǎ pǎmîntul şi natura, albastrul sugereazǎ cerul, iar roata roşie de pe drapel aminteşte cǎ romii sunt originari din India, de unde au venit dupǎ un lung exod.
Romii nu dispun de un stat şi nici nu cer aşa ceva. Ei cer doar sǎ fie respectaţi şi sǎ-şi poatǎ pǎstra tradiţiile într-o simbiozǎ, cît mai armonioasǎ posibil, cu modernitatea. Ceea ce nu este chiar simplu, mai ales pentru romii din estul Europei.
Potrivit Organizaţiei Amnesty International, romii din Europa, al cǎror numǎr este între 8 milioane şi 10 milioane, trǎiesc sub ameninţarea cotidianǎ a expulzǎrilor forţate, a hǎrţuirilor poliţieneşti şi a agresiunilor rasiste.
Aceeaşi organizaţie mai aratǎ cǎ Uniunea Europeanǎ nu a reuşit pînǎ în prezent sǎ ia mǎsuri ferme şi clare împotriva discriminǎrilor la care sunt supuşi romii, în ciuda faptului cǎ aparatul legislativ existǎ în vederea protejǎrii acestora.
Adaugă comentariu