(FOTO) Lăsată de izbelişte de autorităţi în ultimele două decenii şi jumătate, cea mai vizitată zonă comercială din oraş, Piaţa Agroalimentară Decebal, fierbe în aceste zile toride de vară, se umple cu apă la fiecare ploaie şi îngheaţă de cum dă sezonul rece. Cu toate că de vină pentru toate aceste situaţii este chiar proprietarul, adică Primăria Bistriţa care nu asigură condiţiile adecvate pentru un comerţ decent, cu amenzi sunt ameninţaţi tot comercianţii.
De cum au dat căldurile de peste 30 de grade Celsius, în zona unde se vând fructe au început să apară reprezentanţii Primăriei Bistriţa care au luat la bani mărunţi fiecare tarabă şi i-au ameninţat cu amenzi pe comercianţii care aveau fructe stricate pe motiv că nu le depozitează în condiţii adecvate.
Oamenii au încercat să le explice că în maşini nu le pot ţine fiindcă e şi mai cald, iar spaţiu de depozitare cu temperatură controlată ar trebui să asigure tocmai administratorul pieţei, nu altcineva. Cum unii dintre ei plătesc chiar şi 500 de lei lunar pentru mesele închiriate, normal ar fi ca administraţia să le asigure şi condiţii decente pentru aceşti bani. După ce că lucrul acesta nu se întâmplă, se mai fac şi presiuni zilnice asupra lor.
Timp Online l-a întrebat pe Luca Răzoare, şeful Administraţiei Pieţelor, cum explică toată această situaţie.
„Locuri de vânzare asigurăm, dar nu putem să facem alte dotări în prezent. În piaţă îţi poţi desfăşura activitatea ca şi comerciant. Piaţa nu e depozit pentru societăţi. Ei trebuie să aibă depozite şi să aducă la piaţă atât cât se vinde în ziua respectivă. Vin zilnic la piaţă, ar trebui să ştie cam cât se vinde. Când şi-au făcut firmă, ei erau obligaţi să aibă un spaţiu de depozitare. Nu merg eu să văd în ce condiţii îşi păstrează marfa acasă. E treaba lor. Ei trebuie să aibă depozit acasă. La noi în piaţă îşi desfac produsele. Eu nu ştiu să fi fost careva sancţionaţi, dar li s-a atras atenţia să nu aducă TIR-uri de marfă, ei care sunt bistriţeni, fiindcă riscăm să blocăm piaţa şi căile de acces. Despre asta era vorba. Noi, Administraţia Pieţelor, nu am dat amenzi, doar i-am avertizat”, a declarat Luca Răzoare.
Întrebat de ce nu amenajează Primăria Bistriţa un depozit cu temperatură controlată, el a răspuns că nu există nici posibilităţi, nici condiţii.
„Când se va moderniza, probabil că se va avea în vedere şi treaba asta. Până atunci, îi avertizăm ca să nu ajungem la blocarea pieţei să nu se mai poată circula. Acum e şi căldura aceasta şi chiar nu avem ce face. Se are în vedere modernizarea Pieţei Decebal când va decide Consiliul Local. Se lucrează la proiect. Nu decid eu. Există un Plan Urbanistic Zonal care a fost aprobat în CL, dar eu nu pot spune că va începe modernizarea pieţei anul acesta. Între timp, nu se poate găsi nicio soluţie pentru amenajarea unui spaţiu de depozitare. V-am mai spus: în piaţă se face comerţ, nu e loc de depozitare. Aduci la piaţă atât cât vinzi. Nu am ce să fac. La ora actuală asta e situaţia. În ce priveşte tarifele pe care le plătesc comercianţii, acestea sunt din 2010 aceleaşi. La producători e 7 lei/mp, iar la persoane juridice 8 lei/mp. La sectorul firme s-au licitat mesele. În tot cazul, cei care au contract, au mai puţin de plătit decât cei care achită taxă zilnică”, a adăugat Luca Răzoare.
Dacă nu ești baba Wanga, de unde știi cât poți să vinzi întro zi. Se poate face o medie a vânzărilor raportată la ultimele zile sau la lună sau la aceeași perioadă din anul trecut dar nimeni nu poate să spună la începutul unei zile exact câte kilograme de roșii, castraveți sau cireșe și câte legături de ceapă și pătrungel se vor vinde… p.s. și ăia cu pepenii de la Dăbuleni cum fac? fac câte un drum în fiecare zi ca să aducă 30 de pepeni?…
No Cretu v-o trabuit, Cretu aveti… Si asta-i numa inceputu…
In Piata Decebal din Bistrița producătorii și clienții îngheață iarna și suferă de căldură vara,exact ca in scoala lui Ion Creanga din „Amintiri din Copilarie”. Evident Piata Decebal trebuie modernizata la standardele existente in alte orase precum Deva sau Oradea. Desi Cretu a promis bistritenilor modernizarea pietei inca din 2012 , lucrurile nu s-au schimbat, iar prostimea l-a ales din nou. Pe de alta parte, desfiinţarea târgului de la Viisoara, de catre acelasi Cretu si transformarea lui intr-un fel de zonă de agrement, care sta mai mult goală decât utilizata , s-a dovedit a fi o mare prostie si un motiv de indignare a oamenilor care s-au plâns că nu mai au unde să-şi vândă produsele şi nici de unde cumpăra cereale. De aceea, ar trebui insistat si pentru înfiinţarea unei pieţe agroindustriale moderne la Viişoara, dupa modelul Centrului Agro Transilvania Cluj din Dezmir.
Piaţa Decebal este propusă spre modernizare în mandatul viitor (2020-2024) al domnului primare Cretu.
Va fi punctul lui forte în noua campanie. (între timp se va finaliza wunderland-ul).
Sic !
Si ii mai eficient pt Bistrita ,,Wunderland-ul,, decat o piata moderna cu standarde europene?
Sarcasmul se bate de tine ca de perete nu?
N’avem ptchiaț, n’avem valoare
La Cluj noi mergem, ca la sărbătoare
Oraș băsist, condus de unul Boc
Bistrița e altfel, degeaba dăm din cioc…
rromii manelisti intermediari din piata decebal au votat cretu!
Apoi, mai Primăria organizați – va.
Mai lăsați declarațiile și analizele.
La munca , .
Cu mici excepții in piața Decebal, comerciantii sunt niște persoane cel putin needucate, cărora daca îndrăznești sa le faci vreo observatie cu privire la calitatea mărfii, risti sa fii cel putin jignit! Nu cred ca toti acei vânzători sunt si producători, asa cum ar fi normal din moment ce nu primesti niciodată bon fiscal! Este cineva , vreo instituție care sa verifice acest aspect?! Cât despre nesimțire si tupeu nu cred ca se mai poate face nimic…
Puneti-l la treaba pe Razoare.