Piața Unirii modernizată ca avea ca punct de reper Biserica Ortodoxă de la Coroana, fost mănăstire minorită. Despre ea se știe că a fost edificată în jurul anului 1200. După alungarea călugărilor clădirile conventului au primit destinații laice, fiind cumpărate în anul 1895 de către comunitatea greco-catolică din Bistrița.
În jurul bisericii se încheagă nucleul comunității românilor din oraș. Între 1904 și 1907 magaziile și celelalte acareturi din jurul bisericii au fost înlăturate. Documentele înregistrează piațeta din fața mănăstirii cu numele de Rossmarkt, devenită după 1934 Piața Unirii.
Planul Urbanistic de Detaliu prezentat, întocmit de S.C. Arhi Beast SRL, Cluj – Napoca – arhitect Narcisa Turcanu, are ca obiect revitalizarea zonei medievale compusă din Piața Unirii și parcelele aferente, piațeta triunghiulară ca spațiu verde din partea sudică a Pieței Unirii și părculețul ce desparte clădirea Protopopiatului de strada Liviu Rebreanu.
Arhitecta a propus deschiderea parcelei ansamblului fostei mănăstiri franciscane spre piață până la zidul de incintă, urmarindu-se crearea unui spațiu deschis și punerea în valoare a unui important monument istoric, cea mai veche biserică din Bistrița. .
Totodată, bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza va fi mutat aici din vecinătatea sediului Poliției Municipiului Bistrița și va fi menținut un singur flux de circulație auto, dinspre str. Delavrancea înspre str. L. Rebreanu și dinspre Piața Petru Rares către str. Dornei.
Se vor introduce sisteme de iluminat pietonal și arhitectural, se va amenaja un spațiu de parcare cu plată, iar piața se va amenaja pentru promenadă și recreere.
De asemenea s-a realizat un studiu privind cromatica fațadelor clădirilor de pe laturile pieței, refacerea elementelor decorative eliminate prin intervențiile abuzive.
Lucrările au fost evaluate la peste 5 milioane de lei.
1 comentariu