O nouă groapă a apărut pe pietonalul Liviu Rebreanu, săpată de cei care lucrează la amenajarea fântânii arteziene.
De data aceasta, muncitorii au scos dalele pentru ca să ajungă la conducta de apă şi să o racordeze. Nu e prima oară când se întâmplă lucrul acesta. Zona de plimbare a bistriţenilor a mai fost distrusă pentru conectarea fântânii la reţeaua electrică şi pentru amplasarea unui contor. Chiar şi aşa, fântâna tot nu e gata.
Construirea fântânii arteziene de pe pietonalul Liviu Rebreanu este parte a proiectului cu finanțare europeană ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică
1, 2, 3”, pe care municipalitatea îl derulează din august 2013 și care cuprinde, printre altele, modernizarea pasajelor şi a iluminatului public, amenajarea a cinci fântâni arteziene şi a Pieţei Mici, pe traseul celor trei axe turistice: Axa Coroanei, Axa Breslelor și Axa Artelor. Valoarea proiectului este de 44.996.170,67 lei, din care execuția peste 33 de milioane lei. Lucrările sunt realizate de SC TCI Contractor General SA din Cluj ca lider, Iasicon din Iaşi, Drum Construct din Zalău, SC Ianus din Sălaj şi SC Renmar din Dej, în asociere.
Întreg proiectul vizează reabilitarea reţelelor de utilităţi publice pe traseul celor trei axe turistice, precum şi modernizarea a 14.202,78 mp suprafaţă de spaţiu pietonal istoric, inclusiv Piaţa Mică. De asemenea, se intervine pentru refacerea şi modernizarea iluminatului public şi arhitectural, reabilitarea Punţii lui Keinzel, amenajarea unui punct de informare turistică în Piaţa Centrală, construirea a 5 fântâni arteziene diferite ca şi concept şi funcţionalitate, dar şi înlocuirea mobilierului urban: bănci din piatră şi din lemn, ceas stradal, suporţi stradali pentru biciclete, indicatoare spre obiective turistice, inserţii artistice în pavaj, statui decorative din fontă, ghivece pentru arbori, suporţi pentru flori şi jardiniere, panouri electronice de informare publică şi monitoare stradale cu afişaj digital.
Proiectul care se va încheia în curând presupune, printre altele, redarea funcţionalităţii pasajelor şi a accesului către întreg centrul istoric, conturarea unui brand turistic, valorificarea patrimoniului cultural şi a tradiţiilor bistriţene. Pe trasee vor fi amplasate elemente decorative şi semne distinctive, iar iluminatul va respecta stilul medieval.
Aici va fi sarcofagul unui anume primar.
Ce legatura are cripta cu centrul istoric ? Pare un ,, monument al prostiei”…..
In timp ce ei ,,regenereaza centru istoric, prin Axa turistica 1,2,3,……. bistritenii vor fi cuprini de niste fiori reci de gheata ba pe spate, ba pe picioare, ba pe brate !