Actualitate

Placă memorială ”Carol al II-lea” pe clădirea din Bistrița unde a locuit (FOTO)

O placă memorială dedicată Regelui Carol al II-lea al României, tatăl Regelui Mihai I, a fost dezvelită la intrarea în Biblioteca Județeană ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, în cadrul unui eveniment organizat de instituția condusă de Ioan Pintea și de Clubul Monarhiștilor Bistrițeni.

Actuala clădire a Bibliotecii Județene a fost pentru un an, 1919-1920, reședința forțată a lui Carol al II-lea, tatăl Regelui Mihai I al României.

”În această clădire a locuit, între anii 1919-1920, Prințul Carol (viitorul Rege al României Carol al II-lea). Clădirea a fost vizitată, în aceeași perioadă, de Nicolae Iorga și Alexandru Vaida Voevod”, este inscripția de pe placă.

”Aici a stat timp de un an de zile Prinţul Carol, viitorul rege Carol al II-lea. Ne-am străduit să îi păstrăm amintirea, în primul rând amintirea culturală. Ştim cu toţii cât bine a făcut pentru instituţiile culturale ale statului român şi cât bine a făcut în general pentru cultura românească. Carol al II-lea a locuit în această clădire şi datorită lui aici au intrat Nicolae Iorga şi Alexandru Vaida Voevod, prim-ministrul României după Marea Unire”, a menționat directorul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea.

”Este un minim gest de recunoștință pentru ceea ce a însemnat Carol al II-lea”, a menționat prof. Mihai Fucă.

În Clubul Cultural CoșBook al Bibliotecii Județene a fost amplasat un panou dedicat lui Carol al II-lea.

Tot la Biblioteca Județeană, doritorii pot scrie în cartea de condoleanțe deschisă în memoria Regelui Mihai.

Principele Carol la Bistrița

”În toamna anului 1918, în urma scandalului produs de căsătoria sa cu Zizi Lambrino și a doua renunțare la tron, Principelui Carol i se stabilește domiciliul obligatoriu în orasul Bistrița. Cu această ocazie, în oraș se înființează un regiment de vânatori de munte și se achiziționează un imobil situat pe str. Alexandru Odobescu, unde ulterior va funcționa Banca Națională. În această perioadă, asupra principelui se vor face numeroase presiuni pentru a renunța la căsătorie. În acest scop, cunoscându-i-se înclinațiile si capriciile, se vor organiza partide de vânătoare, defilări de trupe, petreceri, precum și numeroase aventuri sentimentale, toate menite a-l face să uite de Zizi Lambrino. Cu această ocazie, la Bistrița a fost trimisă o elevă de la azilul „Elena Doamna” pe nume Maria Martini, cu care Carol avusese anterior o aventură amoroasă. Această Maria a născut și un băiat cu numele de Silviu, care a fost recunoscut de principe. În final, manevrele Casei Regale au reușit, Principele Carol promițând o „revenire solemnă” asupra deciziei luate în august 1919 de a nu se recunoaște soțul și părintele copilului pe care Zizi Lambrino îl purta în pântece. În data de 8 ianuarie 1920, Zizi Lambrino a dat naștere unui copil pe care-l va boteza Mircea Grigore, după care a recurs la șantaj, dând publicității scrisoarea prin care Carol se recunoaște părintele copilului și soțul ei. Pe 20 februarie 1920, principele îi cere Regelui Ferdinand să considere „ca nulă și neavenită scrisoarea pe care am trimis-o Majestății voastre la 1 august” și „în conformitate cu spiritul Constituției și al legilor noastre de familie mă devotez serviciului țării și al Majestății voastre”. În 8 ianuarie 1920, Principele Carol părăsește țara, fiind trimis într-o „excursie de studii” prin lume, pentru a încerca să uite de fosta sa iubită. Se pare că în urma legăturilor amoroase pe care Principele Carol le-a avut la Bistrița, s-au născut mai mulți copii. Niciunul nu și-a revendicat însă originea sângelui albastru. Folclorul local a găsit, totuși, o asemănare izbitoare între una din personalitățile publice ale orașului, cu oarecare ascensiune în ierarhia politico-administrativă a județului pe vremea comuniștilor, și Regele Carol, fapt pe care cel în cauză nu l-a dezmințit niciodată (n.r. – Constantin Sabie). În iarna anului 2007, Regele Mihai împreună cu Regina Ana și câțiva membri ai Casei Regale și-au petrecut sărbătorile Crăciunului la Bistrița. Cu această ocazie, i-am aratat Majestății sale casa în care, cu mulți ani în urmă, a locuit Regele Carol al II-lea. S-a oprit pentru câteva clipe, a privit cu interes clădirea impunătoare, dupa care a comentat simplu: „Aceasta este de acum istorie”, povestește prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta în scrierile sale.

”Persoana Principelui Carol este considerată la noi cu multă simpatie, câştigându-şi la noi la Bistriţa, unde a stat mai mult timp, dragostea tuturor”, îi scria generalul Averescu deputatului bistrițean Victor Moldovan, spune acesta în memoriile sale. ”Prinţul Carol nu s-a ferit în Bistriţa de societate. A luat parte la concerte, petreceri, sport, la serbări şi la sărbători. Boboteaza a fost sărbătorită cu toată solemnitatea de către protopopul Pletosu în faţa Prinţului Carol şi a unei companii de onoare. Dar nu au lipsit nici chefurile. După un astfel de chef a dat o serenadă primarul sas Sanchen, iar la un bal mascat a dispărut într-un moment dat cu o frumoasă doamnă, fiica unui cetăţean sas”, mai scrie Victor Moldovan.

4 comentarii

  • Istoria adevarata consemneaza si fapte necunoscute publicului de azi… Regele Mihai I al Romaniei, decedat in 5 dec. 2017, a avut o relatie dificila cu tatal sau, Carol al II-lea. Ramas in istorie drept regele playboy, Carol al II-lea a adus serioase prejudicii Casei Regale si Romaniei, renuntand chiar la tron. Tot el este cel care l-a indepartat pe Regele Mihai I de mama sa, Regina Elena.
    Prin comparatie, Regele Mihai I a jucat un rol opus in istoria tarii. El s-a despartit complet de tatal sau la 18 ani si a refuzat sa se mai intalneasca ulterior cu el, sa il invite la nunta sa si sa participe la funeraliile acestuia.
    Personal consider ca dezvelirea placii comemorative in aceste zile de doliu pentru Regele Mihai a fost nepotrivita, aducand un prejudiciu moral acestui mare OM. Placa informativa din fostul beci domnesc de la subsolul cladirii era suficienta. Dar ISTORIA, cand cei vizati nu mai traiesc, poate juca feste… interesante. Carol al II-lea participa la doliul fiului sau…

  • Domnule Alexa, cu tot respectul, atat eu cat si prietenii mei ,dorim sa se inteleaga prin aceste gesturi simple dar pline de simbolistica, puterea iertarii,credinta in mai bine, speranta unei reconcilieri generale, bunatate! Sunt sigur ca , asta si-ar fi dorit si bunul nostru Rege! SA FIM OPTIMISTI! Cu respect, MNPop

  • Oricare om, dintr-o prea mare atenție dată sănătății trupului, putem dezvolta un viciu ce devine el însuși un rău al sănătății morale și normelor de conviețuire în societate.
    Să nu uităm că prințul Carol aveau diagnostic medical, ce nu vena ca o scuză a ieșirilor din norme. Iertarea este fundamentul credinței creștine și trebuie exersată zilnic.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.