Potrivit volumului „Fabricat în Runcu Salvei”, pentru prepararea „Plăcintei de la Runc” e nevoie de 500 de grame de făină, de 400 de grame de brânză de vacă, de trei linguri de brânză de oaie, un cub de drojdie, 3-4 ouă, lapte sau apă caldă, sare şi 2-3 linguri de ulei. Din făină, apă sau lapte, respectiv sare şi drojdie se face aluatul care se lasă la dospit, brânza fiind amestecată cu ouăle şi frământată separat cu puţină sare. „Când plămădeala dospeşte, se pun peste brânză 2-3 linguri de plămădeală, se amestecă bine şi se lasă amestecul la căldură”, scrie în monografia comunei Runcu Salvei, acesta fiind un secret bine păstrat de gospodinele din comună.
După ce aluatul dospeşte, se frământă, se stropeşte cu ulei şi se frământă iar. Apoi trebuie lăsat să crească. După ce îşi dublează volumul, se face o foaie de grosimea unui deget peste care se pune brânza amestecată cu ouăle şi plămădeala. Se rulează şi se pune într-o tavă unsă şi se ţine încă un sfert de oră la dospit. Abia apoi se pune la foc în cuptorul încins până se rumeneşte. După ce se scoate din cuptor, se acoperă cu un şervet şi e lăsată o vreme aşa „ca să se ducă la Dumnezeu”. Abia apoi e tăiată şi pună se masă. Din nicio casă din Runcu Salvei, celebra plăcintă nu lipseşte de pe masă mai ales acum, de Crăciun.
Primăria Runcu Salvei şi-a propus să înregistreze reţeta la OSIM întrucât consideră „Plăcinta de la Runc” un produs local. Ideea e menţionată în Planul de dezvoltare locală al Grupului de Acţiune Locală „Ţinutul Haiducului”, aprobat de curând. Tot acolo, administraţia condusă de primarul Anchidim Pavelea a mai scris că doreşte să amenajeze şi „Casa lui Boşotă”, haiducul modern al Ţării Năsăudului.
sarbatori fericite Pavelea tie si runcanilor
lipseste din placinta Pavelea sper ca nu-a amblat direptorul la placinta ta are voie dar la panea ta BA..sarbatori fericite tie si celor dragi tie…
sarbatori fericite nu uita de carte….una bucata
Am auzit ca se poate comanda aceasta placinta! De unde??