Actualitate Recomandări

Plângere prealabilă privind modernizarea Pieței Centrale: ”Avem dreptul să trăim într-un oraș sănătos”

Consiliului Local Bistrița i-a fost adresată o plângere prealabilă care vizează proiectul de modernizare a Pieței Centrale în varianta aprobată de municipalitate și care este semnată de Asociația Bistrița Civică, Ionela Alexa, Marius Bălan, Adrian Florin Chereji și Vasile Man:

”Împotriva Hotărârii Consiliului local al municipiului Bistrița nr. 86/2018 privind aprobarea Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie pentru obiectivul de investiţii „Modernizare Piaţa Centrală” din municipiul Bistriţa pe care solicităm să o anulați întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor legale:

Certificatul de urbanism care stă la baza documentației aprobată prin HCL 86/2018 este ilegal întrucât nu are extrasul de Carte funciară și extrasul din planul cadastral de pe ortofotoplan actualizate la zi, așa cum prevede art.19 din Normele 839/2009 de aplicare a prevederilor Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

Extrasul CF folosit este vechi de aproape 100 de ani și nu mai corespunde situației actuale reale. În extrsul CF folosit se menționează că terenul ce face obiectul documentației aprobate cu HCL 86/2018 are destinația de curți și anexe gospodărești și drumuri.

În realitate situația existentă este următoarea:

– Suprafața construită existentă (clădiri, accese) 32 mp (2 accese grupuri sanitare existente)
– Suprafață spații verzi existentă: 5021 mp (rondouri existente)
– Diferența până la 14.410 mp, suprafața ce face obiectul proiectului are destinația drumuri, trotuare, parcări.

Datele de mai sus sunt preluate din document oficial al Primăriei municipiului Bistrița „Notificarea privind întocmire documentație în vederea obținerii autorizației de construire pentru modernizare Piața Centrală”, depusă la Agenția pentru protecția mediului Bistrița-Năsăud sub nr. 4512/23.04.2018.

De altfel, în cadrul bugetului Direcției de Servicii Publice, an de an sunt prvăzute fonduri pentru întreținerea spațiilor verzi, inclusiv cele din Piața Centrală.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2007 primăria avea obligația să înscrie în Registrul spațiilor verzi până la data de 1 ianuarie 2011 toate spațiile verzi de pe raza teritorială, inclusiv cele 5021 mp spații verzi existente în Piața Centrală, suprafață pe care nu au voie să o diminueze.

Solicităm anularea HCL 86/2018 pentru a ne recunoaşte dreptul de a trăi într-un oraș curat, sănătos, cu spații verzi, natură și biodiversitate, în care se pune accent pe calitatea aerului, apei, a mediului înconjurator în toate componentele sale. Aceste drepturi cetățenești sunt prevăzute și garantate pentru toți cetățenii în Constituția României.

Datorită motivelor de mai sus vă solicităm să anulați HCL 86/2018 în caz contrar ne vom adresa instanțelor de contencios administrativ”.

Ce se va realiza în Piața Centrală, potrivit proiectului

 

Proiectul prevede amenajări pe 14.276 mp din Piața Centrală, restul suprafeței fiind inclusă în proiectul “Linia Verde” respectiv amenajată recent prin proiectul “Axa Artelor”. Din 91 de arbori luați în calcul pentru această investiție vor rămâne 33, inclusiv castanii seculari, și se vor planta alți 16, vor fi două poziționări pentru scene, mobilier urban, două fântâni circulare și două cu jeturi, dar și un curs de apă, iluminat public și arhitectural, spații cu piatră naturală sau cu agregate compactate. Piața va fi adusă la același nivel de călcare, în sensul în care nu vor mai exista diferențe între partea rutieră și trotuare.

”- asigurarea continuității spațiului pietonal prin eliminarea parcărilor , a unor amenajări amplasate dezavantajos și prin reorganizarea componentei vegetale;

– în concordanță cu Planul Urbanistic General al zonei centrale, propunerea urmărește pietonalizarea în cât mai mare măsură a Pieței Centrale, pavajul va fi corelat cu cel utilizat pe strada Liviu Rebreanu și cu cel de pe străzile și pasajele reabilitate recent; pe laturile de est și de sud este asigurat accesul riveranilor, al vehiculelor de aprovizionare și a celor de urgență, prin intermediul unor zone carosabile pavate

– se va păstra legătura auto pe latura de vest a pieței între strada Nicolae Titulescu, George Coșbuc și Gheorghe Șincai;

– traseul actualei străzi Dornei pe latura nordică a pieței păstrează posibilitatea accesului auto/transport publci/ pentru biciclete în piață, inclus într-un alt proiect în derulare (Linia Verde) și care nu face parte din acest proiect;

– se prevăd amplasamente pentru montarea unor standuri ad-hoc pentru expunere și comercializare produse meșteșugărești tradiționale, suveniruri, etc., ca o continuare a acestei activități de pe str. Liviu Rebreanu, cu ocazia diverselor manifestări precum târguri, zilele municipiului Bistrița, etc.

– amplasarea unor piese speciale din piatră naturală, cu informații despre poziția și configurația fostelor construcții adiacente fostei fortificații;

– amplasarea unui curs de apă integrat în pavaj pe traseul canalului care străbătea piața pe latura sudică;

– amplasarea a două fântâni și cișmele la intrările în piață;

– reorganizarea planațiilor din apropierea statuii Andrei Mureșanu;

– amplasarea a 3 catarge pentru steaguri;

– asigurarea iluminatului stradal, a iluminatului pietonal, a iluminatului de ambianță și ghidaj vizual, a iluminatului clădirilor reper, cu sisteme de iluminat cu aparate cu LED , tip coloană luminoasă;

– amplasarea de mobilier urban: băncile, scunele, mesele și cuburile-tabureți vor fi grupate predominant pe perimetrul și în interiorul fostei incinte fortificate;

– între clădirile bisericii și primăriei se va amplasa o machetă de bronz a nucleului istoric al orașului;

Pe laturile de est şi de sud este asigurat accesul riveranilor, al vehiculelor de aprovizionare şi al celor de intervenție, prin intermediul unor zone cu carosabil ocazional (pavate).

Se va păstra legătura auto pe latura de vest a pieței între strada Titulescu, George Coșbuc și Gh. Șincai. Traseul actualei străzi a Dornei pe latura nordica a pieței păstrează posibilitatea accesului auto / transportului public/ biciclete în piaţă, este însă inclus într-un alt proiect aflat în derulare (Linia Verde) și nu este parte a acestei documentație.

Statuia Andrei Mureşanu își păstrează poziţia actuală şi este integrată în noua amenajare, în primul rând prin reorganizarea plantaţiilor din imediata ei apropiere.

Linia Apei, compusă dintr-un element sursă (platformă înălţată cu două praguri) la joncţiunea străzii Rebreanu cu piaţa, un canal semiacoperit şi unul deschis, este însoţită de jeturi dinamice aflate la nivelul pavajului, în zona aflată la sudul bisericii. Pe poziţia aproximativă a vechii aducţiuni de apă (colţul de nord-est al pieţei) este amplasată o fântână circulară care mobilează şi împrospătează zona de intrare în piaţă.

Soluţia de iluminat se dezvoltă pe patru dimensiuni: iluminat funcţional stradal pe latura de nord-est (prelungirea străzii Gheorghe Şincai), iluminat pietonal pentru restul amenajării, iluminat de ambianţă şi ghidaj vizual, iluminat al clădirilor reper.

Zona nord-estică a pieţei primeşte un rol multifuncţional, reluând în formă contemporană, tradiţia şi – parţial – configuraţia târgurilor care aveau loc aici. Poziţia acestei zone flanchează şi deserveşte în mod firesc principalul flux pietonal care traversează şi astăzi piaţa: de la nord-vest spre sud-est, legând strada Rebreanu de strada Dornei.

Prin eliberarea zonei de trafic staţionar şi restrângerea vegetaţiei, se obţine flexibilitatea necesară desfăşurării diferitelor tipuri de evenimente: pieţe volante, târguri, concerte şi proiecţii de film, diferite alte manifestări sociale.

Zona nordică primeşte un rol multifuncţional şi un caracter predominant mineral. Castanii de dimensiuni mari sunt păstraţi ca elemente solitare care flachează principalul flux pietonal al pieţei (diagonala Dornei-Rebreanu) şi umbresc locuri de odihnă.

Latura sudică a pieţei, însorită şi cu un caracter mai retras, beneficiază în continuare de prezenţa arborilor de talie medie pentru a găzdui activităţi cu caracter recreaţional şi ludic. Sunt selectate specii cu inflorescenţe şi cromatică bogate. Configurarea acestora în grupuri asociate cu elemente de mobilier şi jocuri de apă, lasă locul unor culoare vizuale neobstrucţionate în direcţia faţadei bisericii”.

6 comentarii

  • Reamintim cititorilor faptul ca onorata Administratie in viziunea noastra incalca sase (6) legi romanesti odata cu demararea acestui proiect. 1. Legea 24 a Sp. Verzi art.6,7,10,16,18. 2 .Legea7 a Cadastrului din 96 actualizata in 2017art. 1,2. 3 .Legea265/2006 art70,71 lege de Mediu. 4. Decretul887/2006 privind protectia Mediului. 5. Legea 52 si 544 privind transparenta luarii decizilor de catre administratie. Cea din urma a fost grosolan incalcata la dezbaterea publica org. de primar cu ocazia prezentarii proiectului din Piata Centrala.Au fost mintiti si dusi cu presul cei vreo 30 de cetateni care au stat sa asculte vrajelile primarului si a reprezentantului firmei de proiectare din Cluj. In fapt la concurs au fost( 5) cinci variante de proiecte din care (4) mult mai blande cu natura inconjuratoare. Toate acestea au fost ascunse cu buna stiinta publicului si doar cel prezent care rade aproape totul si betoneaza, daleaza si iarba si florile a fost ales din pixul fermecat al edilului saf. Va intreb stimati cititori, cati din dumneavoastra va permiteti sa incalcati (6) legi si sa nu aveti teama ca veti pati ceva ? Pana cand administratia COMUNISTOIDA a orasului nostru nu va intelege ca trebuie sa fie egala cu ceteanul contribuabil, lucrurile nu vor merge pe un fagas normal European.

  • Cu bunastiinta încalcă legea 350/2001 art 13, 32-34 și PUG/PUZ(vezi art)-acest temei trebuie invocat în primul rand! Apoi OUG 195/2005 art 71* Succes!

  • ce frumoooos …… cu un minim de cunostinte juridice câtiva cetateni pun la colt institutiile statului cu peste 1000 de angajati (am vrut sa zic trântori, dar poate sunt si câtiva angajati onesti pe acolo) condusi de un fost chelner si un taran sef fuduli si încrezuti care se cred pe tarlalele de unde au parvenit prin smecherie la conducerea unui oras amarât în care unii se duc la munca pe strazi inundate, sparte si care n-au vazut asfaltul sau iluminatul public de când au fost facute.
    oameni onesti care tot la 4 ani cred în minciunile si balivernele unor incompetenti pusi pe capatuiala si al caror interes propriu este prioritar în fata nevoilor orasului, pe care-i voteaza cu speranta, singurul lucru cu care ramân în urma acestor hoti.

  • Doamna ANNA multumumim pt. atentionare. Am intrat deja si le-am citit. Aveti perfecta dreptate. Si mai grav este ca mai adaugam doua legi incalcate, deci avem in total opt (8). Este bine ce fac alesii ?

  • Sa-si traga la ei in ograda, numai ,,CARACTER PREDOMINANT MINERAL”pana s-or satura!Dar nu intr-o zona ca Piata Centrala ,ca doar este destul ca-ti rupi picioarele in piatra trantita prin Pietonal si aiurea!Daca ar avea un dram de intelepciune ar renunta.Dar nu sunt ei aceia ,pentru ca orgoliul si interesele obscure, sunt beton !

  • …Și gradul de prostie al autorităților e tot beton!!! Atâta pot,atâta fac! Orașul e oglinda fidela a lu’ wonderbou și cucoana urbanism.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.