Denumită ”Planta mileniului trei” datorită proprietăților și beneficiilor sale pentru organism, cu un gust foarte asemănător usturoiului, dar cu o prospețime aparte, leurda a apărut în pădurile din apropierea Bistriței.
Este numită Allium ursinum sau Usturoiul ursului pentru că se aseamănă cu usturoiul nu doar la gust. Mai multe studii au ajuns la concluzia că are chiar mai multe proprietăți terapeutice decât usturoiul pentru organism. Acest lucru se datorează, se pare, faptului că leurda crește în mod sălbatic, păstrându-și însușirile nealterate. Conţine carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.
Are un efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian și un rol imunomodulator.
De asemenea, leurda are asupra organismului o acţiune antihipertensivă, vasodilatatoare periferică, fiind un fluidifiant sangvin şi antiplachetar sangvin.
O puteți consuma crudă în salate sau preparată în diverse feluri de mâncare.
Sucul de leurdă combate reumatismul degenerativ și se obține prin macerarea frunzelor de leurdă, tăiate și puse într-un borcan peste care se pune apă caldă. Macerarea pentru a obține sucul de leurdă durează 4 ore. Se filtrează și se bea imediat.
Consumul frecvent de leurdă poate să scadă nivelul colesterolului, să reducă insuficienţa biliară. Poate fi eficientă în ameliorarea unor afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, în insomnie, ameţeală și chiar depresie. Este benefică și în cazul unor boli gastrointestinale, dizenterie, paraziţi intestinali.
Din leudă puteți pregăti sosul pesto, ciorbă de leurdă sau supă cremă de leurdă.
Pasionatul de drumeții Albert Gavrilă a reușit să culeagă 4 kg de leurdă dintr-o pădure de lângă Bistrița.
E timpul potrivit sa organizăm o „LEURDA DAY” , la Slăti! Pădurea e plină de această plantă fascinantă, pe care ți-e mai mare dragul sa o culegi și să o mănânci. Noi o gătim în multe feluri și o punem chiar și în biscuiți:)
Joi, săptămâna asta, de la ora 10:00, așteptăm la noi, la Slăti, copii mici și mari, să culegem leurdă și să învățam despre ea!
P. S Drumeția se va face doar dacă o să fie minim 7 copii înscriși!! Alte detalii, la telefon :0756935695 (preferam mesaj whatsapp).
Planta se cheamă Allium ursinium deoarece ursul o paște, nu o culege cu sacul. Ursul este mai înțelept decât cel descris de Lafontaine în fabule, pentru că face de ea uz, nu abuz. Ce caută muma-pădurii (Lathraea squamaria) în imaginea de sus? Ea fură doar mustul de la arbori, pe când oamenii…