“La solicitarea premierului Victor Ponta am iniţiat un program naţional pentru a reface, construi sau reabilita cămine culturale în aşa fel încât în România să existe în fiecare localitate rurală cel puţin un aşezământ cultural”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea la o întâlnire cu primarii din Bistriţa-Năsăud în care a semnat mai multe contracte pentru finanţarea unor obiective de investiţii derulate prin MDR.
Întrebat într-o conferinţă de presă dacă vor exista activităţi culturale sau mai degrabă se vor face nunţi în aceste cămine, Liviu Dragnea a spus: “Acest aşezământ cultural, în primul rând, creează posibilitatea reală ca acolo să înceapă să se refacă tradiţiile culturale şi să revitalizeze multe activităţi culturale, iar acest obiectiv public va fi folosit de către comunitate”.
Vicepremierul a explicat că oamenii, mai ales din Transilvania şi nordul Moldovei, vor cămine culturale la fel de mult ca şi apă sau canalizare. “Nu am găsit nicio excepţie, în toată ţara, în care undeva, o comunitate, să nu-şi dorească foarte mult un cămin cultural. Am găsit localităţi în care, dincolo de alimentare cu apă, de canalizare, de asfaltarea uliţelor, aveau ca prioritate căminul cultural, mai ales în Transilvania şi în nordul Moldovei. Aici dorinţa pentru cămine culturale este uriaşă, mult mai pregnantă decât în sud şi în zona de mijloc”, a spus Dragnea.
Întrebat dacă există un plan în baza căruia să fie construite sau rehabilitate căminele, el a răspuns: “Există un plan mic, parte din planul mare, planul Ponta pentru România. Obiectivul nostru strategic este următorul: să avem în fiecare localitate rurală din România un pachet minim de obiective publice care să asigure pentru fiecare cetăţean de la sat un nivel minim de civilizaţie. Vorbim de alimentare cu apă, canalizare, de şcoală, de cămin cultural, biserica să fie renovată şi în bune condiţiuni, un parc, un târg sau un obor, depinde ce e specific în zona respectivă, o farmacie, câteva obiective minimale, iar căminul cultural reprezintă unul dintre ele. Cred că e unul din marile proiecte de ţară pe care un guvern responsabil trebuie să şi le assume. Acesta este şi sensul Ordonanţei 28 care are o componentă importantă – modernizarea satului românesc – şi care, împreună cu PNDR din cadrul Programului European pentru Agricultură vor duce, sperăm noi, ca banii să nu mai fie risipiţi şi să fie parte din finanţarea acestui program strategic”, a spus el.
Vicepremierul a spus că, dacă se acţiona pe baza unui plan încă din 90, România ar fi arătat altfel. “Dacă am fi început în anii 90 acest stil de abordare pe baza unui plan, noi nu mai aveam în România niciun sat în care să ieşi din curte şi să intri în noroi până la genunchi când plouă sau un sat în care să nu ai alimentare cu apă. Gândiţi-vă că, în Occident, alimentarea cu apă nu mai este o dorinţă, e ceva obişnuit. La noi, încă discutăm de peste 30% din sate care nu au reţea de alimentare cu apă şi 70% care nu au reţea de canalizare. Suntem în anul 2014 şi spunem că suntem membri în lumea civilizată. E frumos în bucureşti, în Bistriţa, dar şi oamenii de la sate – satele româneşti sunt cele mai frumoase din lume, dar cred că şi oamenii de acolo au dreptul la civilizaţie”, a declarat el.
Vicepremierul a spus că, în Bistriţa-Năsăud, sunt în diverse faze de execuţie 13 cămine culturale, iar alte şapte cămine culturale vor fi preluate de Compania Naţională de Investiţii (CNI) pentru finalizarea lucrărilor începute în alţi ani.
Nu candideaza vicepremierul, cumva? Ca in felul lui de hotoman smecher e infinit mai autentic decat Ponta. Are substanta umana macar. Ponta e asa o hahalera upgradata ca te intrebi cat din persivonajul asta e autenticitae si cat e opera consultantilor
Daca e asa , de ce la Jelna s a inchis scoala???
Ponta e rupt de realitate, e rupt in felul lui. Sunt mii de sate fara copii, imbatranite, depopulate ,care sigur vor disparea in cel mai scurt timp si el vrea sa faca scoli, camine culturalee si biserici. Daca au nevoie de biserici si sunt crestini sa-si faca, nu este treaba statului.
……IN FIECARE SAT…. scoli…camine…biserici…..pentru ca salile de sport si depozitele de legume si fructe s-au facut deja!!! (asteptam peste 5 ani urmatorul val politic sa faca veceuri publice in fiecare intersectie)
Decat sa faca parculete de sute de mii de euro sau sa renoveze sediile primariilor, mai bine ceva pentru comunitate. Poate cei care comenteaza din spatele calculatorului nu inteleg cat de importanta este scoala si biserica intr-o comunitate rurala si cat de costitsitoare sunt astfel de lucrari. Foarte bine ca alesii romanilor doresc sa se implice in solutionarea acestor probleme.