Leoni are în România 16.400 de angajaţi dintre care jumătate lucrează în Bistriţa. O eventuală plecare a companiei din Bistriţa-Năsăud ar putea duce la o creştere explozivă a şomajului. Întrebat despre planurile companiei care anul acesta aniversează 15 ani de când a venit la Bistriţa, managerul interimar Ralf Singmann a oferit un răspuns care poate da fiori.
„Situaţia din România este dificilă pe piaţa muncii, aşa cum se ştie. Celelalte două fabrici pe care le avem în România, la Piteşti şi Arad, se află în zone în care este criză de forţă de muncă. Avem plecări din aceste fabrici ale noastre pe care nu le putem opri. Pentru Bistriţa avem proiecte de viitor în zona de maşini electrice. Va exista o dezvoltare în această privinţă, cu siguranţă. Proiectele vor fi finalizate. În acest moment nu avem o strategie pentru plecare. Avem proiecte mai mici pentru întreaga Românie pentru autovehicule comerciale, de exemplu. La Arad, vom face cabluri pentru camioane VW. În fiecare an, facem o şedinţă de strategie pentru a revizui producţia noastră din întreaga lume şi impactul acesteia. Ce vă pot spune este că nu vom construi mai multe fabrici în România”, a spus Ralf Singmann.
Întrebat dacă se va schimba strategia companiei după perioada de graţie impusă de ajutorul de stat în care compania este obligată să menţină un anumit număr de locuri de muncă, managerul a răspuns: „Am primit subvenţii şi aici la Bistriţa, şi în Piteşti. Avem o anumită perioadă în care trebuie să menţinem un anumit nivel de angajaţi şi vom face acest lucru, iar după această perioadă va trebui să punem bazele unei strategii şi să vedem care sunt condiţiile. Vă puteţi imagina că avem presiune uriaşă legată de costuri din partea clienţilor şi aceasta influenţează deciziile noastre de viitor în privinţa producţiei. Desigur că vom menţine aceste niveluri”.
La rândul său, Sven Schmidt, press officer al companiei Leoni, a menționat: ”Nu putem avea mai mult de 16.000 de angajați în România, circa 4.000 în Pitești, 4.000 în Arad și 8.000 în Bistrița. Fabrica de la Bistrița există de 15 ani și s-a dezvoltat continuu, mai ales în ultimii doi-trei ani când am construit o nouă fabrică aici iar numărul angajaților s-a stabilizat. De-a lungul existenței fabricii de la Bistrița am investit circa 100 de milioane de euro și aceasta este o dovadă că societatea Leoni este interesată să fie aici și să rămână aici. Industria auto va trece din ce în ce mai mult de la mașinile convenționale la mașinile electrice și hibrid, iar Leoni are proiecte în acest sens. Am decis să avem la Bistrița o linie de producție pentru mașini electrice sau hibrid, sistemele de cabluri pentru mașinile electrice sunt speciale. Nu se pot face oriunde, este nevoie de un anumit mediu, iar Bistrița este o locație cheie pentru producția acestor cabluri”.
În iulie 2015, Leoni Bistriţa a primit 10 milioane de euro ajutor de stat de la Guvern pentru o nouă hală de producție în cfare a investit în total 20 de milioane de euro. Investiţia, ridicată pe suprafaţă de 6.000 de metri pătraţil, are funcţionalitate industrială, respectiv hală de producţie, parcări şi spaţii verzi.
În această fabrică, Leoni face numai cabluri pentru Mercedes Benz la o capacitate de producţie de 26.000 de cablaje/lună. Leoni se află la Bistriţa din anul 2002. Compania asamblează cablaje pentru Mercedes, BMW şi Rolls Royce.
Dacă primesc ajutoare de stat, întreprinderile mari au obligaţia să menţină timp de 5 ani investiția inițială în stare de funcționare şi fiecare loc de muncă nou-creat. Acest lucru înseamnă că, la Bistriţa, Leoni e obligată să respecte aceste condiţii până în 2020.
Puteti pleca linistit ca nu se supara nimeni! Bineteles dupa ce dati inapoi ajutorul de stat pe care la-ti primit !
Cineva sa-i dea lui cetetea un manual de economie de liceu please.
Are nevoie de abecedar mai intai,ca sa invete sa citeasca in manualul de economie. Inca nu stie sa scrie corect .
Vad ca tu esti experta in limbi si mai putin in cifre.
Unii dintre contemporanii nostri nu stiu ce vorbesc. Intr-o economie de piata, regula o face intreprinzatorul si nu angajatul. Orice companie are in atentie realizarea profitului, altfel activitatea ei nu se justifica. De aceea , in cazul multinationalelor, atunci cand apar dereglari in mecanismul economic, orice companie aplica masuri drastice mergand pana la relocarea activitatii in alte zone ale lumii. Un exemplu cunoscut este cel al companiei Nokia, care in urma cu cativa ani a parasit Jucu si Romania dupa acelasi criteriu pe care l-a aplicat cand a venit in Romania din comuna germana Bochum. Foarte simplu, motivul invocat pentru plecarea companiei de la Jucu a fost acela ca Nokia urmareste sa isi eficientizeze costurile mutand productia in Asia. Concernul finlandez a lasat in urma 2.200 de suflete fara loc de munca si un numar mult mai mare de familii fara un venit stabil. Globalizarea i-a lovit din plin pe cetatenii din Jucu si pe cei din Cluj.
De aceea, cei ce vorbesc de plecarea Leoni din Bistrita nu prea gandesc sau nu sunt afectati direct fiindca indirect toti bistriteni vor fi afectati. Daca Leoni ar proceda dupa modelul celor de la Nokia, pentru Bistrita ar fi un dezastru.
Trec zilnic pe la Jucu, s-a schimbat firma Nokia cu Bosch. În rest, aceiași oameni care vin cu aceleași autobuze. Și presupun că pe aceiași bani.
Horia la Jucu nu a fost niciun dezastru dupa plecarea Nokia ba dimpotriva salarile au crescut si Clujul a devenit al doilea oras al tarii.
Ai venit cu un argument cat se poate de stupid Nokia: Dupa ce a plecat Nokia in Asia sa isi eficentizeze costurile a reusit sa isi eficientizeze costurile de tot practic a dat faliment.
Nu intodeauna este bine sa umbli sa-ti mareste profitul in defavoarea calitatii si prin iobagirirea propilor angajati.
Vreau sa te intreb daca tu acum folosesti un telefon Nokia sau poate sti pe cineva care sa foloseasca acum vreun telefon Nokia?
Un lucru este cert: drepturile acelor angajati nu sunt aparate de nimeni. Un sindicat in cardasie cu patronii, un consiliu judetean inapt, bun doar de hore si paranghelii, o prefectura de forma. Sa traiasca ei cu 1100-1500 de lei pe luna si apoi sa faca pe grozavii. 8.7 milioane de euro au primit Leoni ajutor de stat de la statul roman, in 2015. Fain asa, nu?
http://www.zf.ro/companii/germanii-de-la-leoni-primesc-ajutor-de-stat-de-43-mil-lei-pentru-investitii-de-86-mil-lei-la-bistrita-14641569
Un sindicat care nu reuseste sa ajunga la compromis cu angajatorul nu-si are sensul. Pe de alta parte, daca nemtii (sau altii) nu ar fi interesati de costul redus al productiei, fiti convinsi ca nu ar lucra decat la ei acasa.
Probabil ca alesii ar trebui sa aiba venituri raportate la salariul mediu pe economie (la nivel local-pe judet) pentru a fi „bine ancorati” in realitate si pt ca sa fie astfel incurajati sa faca o politica pentru toti, nu doar pt ei. Ne luam de strainii care investesc aici, dar cei care ne tin cu nasul in tarana nu sunt ei, ci alesii nostri care nu lucreaza niciodata pentru noi.
Vasile, Firmele nemtesti vin la noi fiindca nemti sunt putorosi si nu vor sa faca muncile grele. Daca mergi in Germania si o sa te uiti putin imprejurul tau o sa vezi ca muncile grele tot strainii le fac, de la informatica pana la medicina. Bineinteles pe mult mai multi bani ca si la noi.
Sorin, nu neg ca nemtii vin la noi ca sa faca profit mai mare, si pana la urma e normal nu e nimic iesit din comun. Si tu ai face la fel ca ei daca ai fi in locul lor. Dar daca si romanii sunt muncitori si nu sunt puturosi si cu gura mare pentru nimicuri…… Nu iti convine pleci. Vrei sa faci greva, fa greva, dar organizat, respecti legea, vb cu sindicatul, faci totul ca la carte si faci greva 10 zile daca vrei.
Ca pleaca sau nu investitorul dupa aceea, e un risc pe care ti-l asumi ca si grevist, dar asta e o alta discutie.
Noi, romanii, suntem si smecheri si cu gura mare si daca incalcam o lege, tot noi, lasa ma ca nu e problema.
Stați liniștiți, că nu-i chiar așa. Pleacă Leoni, în două luni vin alții, pentru că au deja mână de muncă gata calificată. Și încă în viteză! Abia așteaptă, să nu credeți că Leoni nu știe asta.
Și doua luni mănânci ciment?
Daca ar fi avut o minima civilizatie:
In acest asa zis comunicat a domnului Ralf, eu il consider mai degraba o abureala, el ar fi trebuit sa spuna si ce profit a optinut Leoni de pe spinarea romanilor. Dupa aceea ar fi trebuit sa isi ceara scuze despre modul cum sunt platitii si tratati muncitorii romani la ei acasa.
ha…ha….hahaaaaaa….haa……! deja ma apuca rasul. la asta i este de somajul din judetul nostru. haahahahahahhaa….! nu ma pot abtine…..!!
Lumea in ziua de azi pune mult prea mult accept pe cat de importanti sunt muncitorii.
„Daca pleaca Leoni, in 2 luni vin altii”… De parca altii nu faca celeasi calcule economice simple ca si Leoni daca ar fi sa decida sa plece.
Muncitorii sunt simple resurse in economie. Cat costa resursa? Mi-ar place ca toti care vorbesc din perspectiva io-s-bun-la-toate-inclusiv-politica-si-economie sa isi dezvolte intr-o zi o firma; si sa plateasca muncitorii cu dublu salariile practicate de altii… exact asa cum si-ar dori ei ca si angajati.. poate asa chiar intelege cat de cat unele aspecte de baza cand ar trage linie si bugetul de cheltuieli ar depasi intrarile… ca de citit niciunu nu ar pune mana….
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Offshoring