”Legea prevede clar ce condiţii trebuie să întrunească un drum ca să fie drum judeţean. Una dintre cele mai importante, să lege două sate reşedinţă de comună. Am cerut domnului Orţan (n.r. – Şef Serviciu Drumuri Judeţene) să-mi facă o analiză pe toată structura drumurilor judeţene, care trebuie să fie gata până la finalul lunii martie, şi voi avea o discuţie cu executivul CJ, apoi în plenul CJ, iar acele drumuri care nu întrunesc condiţiile legale nu mai au ce să caute în reţeaua de drumuri judeţene. Le-am spus de mai bine de un an şi jumătate tuturor primarilor că, spre deosebire de predecesorul meu, eu n-o să mă opun să declasific un drum dacă există o cerinţă din partea a două primării care au şanse mai mari la finanţare pentru modernizarea drumului respectiv decât CJ. Constituirea unui ADI pe modelul Dumitra-Şintereag sau Şanţ-Lunca Ilvei. Nu vreau să blochez modernizarea unui drum şi doar să mă pot eu lăuda că am 750 de km de drumuri judeţene. Pot rămâne şi cu 350”, a spus Radu Moldovan.
El a adăugat că primarii vor lua decizia dacă fac asocieri pentru modernizări de drumuri după ce va fi clară ”arhitectura” programelor finanţate de UE: ”Am ajuns cu primarii la concluzia că după ce vom vedea care sunt fondurile alocate, după ce se termină discuţiile, vom lua deciziile respective. Săptămâna asta Guvernul a trimis documentul de poziţie la comisie, care are maxim 90 de zile să spună cum stau lucrurile şi atunci vom avea foarte clară imaginea tuturor programelor finanţate prin exerciţiul financiar 2014-2020. Care dintre ei doresc să se asocieze pe nu ştiu care drum, foarte bine, procedurile nu sunt foarte grele, pentru că e decizia CJ şi a CL cu un aviz de la Ministerul Transporturilor. Sunt lucruri care se pot rezolva. Îmi doresc ca un număr cât mai mare de km de drumuri să poată fi modernizate în următorul exerciţiu financiar”.
”Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a spus că e în faza avansată de discuţii cu UE ca toate proiectele care au fost declarate eligibile şi nefinanţate pe Măsura 322, exemplu Lechinţa, să intre imediat la finanţare, să nu ne apucăm iar de SF. Rapid, într-o lună-două se face o reactualizare a proiectelor şi ele pot intra direct în finanţare. De asemenea, se va încerca şi pe proiectele care au proceduri de achiziţie publică pe procedurile europene şi au fost făcute cu bani guvernamentali sau de la administraţia locală, aceste cereri de decontare să fie depuse pe fonduri europene. Acum e perioada în care depunem proiecte pe economiile făcute pe POS Transport şi POS Mediu, circa 200 de milioane de euro, mutate la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru finalizarea unor investiţii în infrastructura şcolară. Pe listele aprobate sunt cel puţin zece şcoli din judeţul nostru, printre care şi două investiţii foarte mari: campusul Colegiului Naţional ”Liviu Rebreanu” din Bistriţa şi campusul Colegiul Naţional ”Petru Rareş” din Beclean. Regret că cele două campusuri de la Teaca şi Lechinţa, care erau eligibile, n-au putut intra fiindcă firmele care au lucrat sunt în faliment, deci contractele nu mai există”, a detaliat preşedintele CJ.
bah,faci drumul dintre nasaud si bistrita asa cum ai promis? daca nu o sa vezi cel mai mare protest din istoria judetuui