Alunecarea de teren de la Mănăstirea Salva, oprită cu bani publici prin lucrări de intervenţii, s-a dovedit a fi o piatră de încercare pentru autorităţile din comună. În urma unui control al Curţii de Conturi, a ieşit la iveală că s-au făcut plăţi fără bază legală, prejudiciul fiind de 77.000 de lei.
Camera de Conturi Bistriţa-Năsăud a verificat anul trecut Primăria Salva, iar inspectorii au constatat că, la obiectivul „Stabilizarea alunecării de teren DC 43 Salva – Mănăstirea Izvorul Tămăduirii”, în anul 2015, Primăria Salva a efectuat plăți fără bază legală pentru un parapet metalic deformabil (flexibil) tip D cu lisa și stâlpi metalici. Verificările au scos la iveală faptul că bunurile materiale au fost înscrise la valori supraevaluate în situațiile de lucrări întocmite de executant comparativ cu prețurile din facturile de achiziție. Prejudiciul stabilit de Camera de Conturi Bistriţa-Năsăud se ridică la 33.000 de lei.
Tot în 2015, Primăria Salva a obţinut bani prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) ca să amenajeze străzi în comună, dar şi pentru stabilizarea alunecării de teren la DC 43 Salva – Mânăstirea Izvorul Tămăduirii.
„Prin contractele de servicii încheiate pentru proiectare au fost acceptate tarife care exced cotelor legale maximale, entitatea angajând și decontând astfel cheltuieli fără bază legală”, arată inspectorii în raport.
La obiectivul ,”Stabilizarea alunecării de teren DC 43 Salva – Mănăstirea Izvorul Tămăduirii” , s-a constatat că lucrările și materialele pentru marcaje rutiere longitudinale cu vopsea reflectorizantă, cuprinse în situația de lucrări din iunie 2014, nu se regăsesc în teren, acestea nefiind executate. Şi în acest caz, prejudiciul se ridică la 44.000 de lei.
Camera de Conturi Bistriţa-Năsăud a decis, în consecinţă, extinderea verificărilor asupra tuturor situațiilor de lucrări acceptate la plată și decontate în baza contractelor încheiate și derulate în perioada 2013-2015, stabilirea realității datelor consemnate în acestea și identificarea cazurilor similare în care au fost decontate lucrări neefectuate, dar şi stabilirea întinderii prejudiciului produs bugetului instituției prin plăţile nelegale efectuate, înregistrarea acestuia în evidenţa contabilă și dispunerea măsurilor legale în vederea recuperării integrale a acestuia.
Nu în ultimul rând, s-a decis extinderea verificărilor asupra tuturor situațiilor de lucrări întocmite pentru obiectivele de investiții finanțate prin P.N.D.L.,identificarea cazurilor în care au fost decontate lucrări neexecutate, stabilirea întinderii prejudiciului, înregistrarea debitelor în evidenţa contabilă și dispunerea măsurilor legale în vederea recuperării prejudiciului, conform normelor legale în domeniu.
Mănăstirea Salva a fost înfiinţată la dorinţa credincioşilor din comuna Salva şi a preotului paroh. La început a fost ridicată o biserică mică. Aceasta a primit hramul „Sfântului Ioan Botezătorul”. Finalizată în scurt timp cu ajutorul financiar al credincioşilor din comună, biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că în 10 mai 1994, Înaltpreasfinţitul Bartolomeu a sfinţit piatra de temelie pentru biserica mare cu hramul „Izvorul Tămăduirii”. Este singura biserică din Bistriţa-Năsăud care poartă acest hram. După proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi.
Printre cei care au trecut, de-a lungul timpului, pragul Mănăstirii Salva a fost şi omul de afaceri Gigi Becali care le-a donat la un moment dat măicuţelor o maşină de teren, fabricată în 2004, cu o valoare de peste 40.000 de euro. De altfel, în perioada în care omul de afaceri era în arest, câteva măicuţe de la Salva s-au dus la Bucureşti să-l viziteze.
Daca Curtea de Conturi ar lua la puricat toate finantarile rulate prin PNDL ar trebui sa mai faca angajari. Toti primarii cauta sa-si rezolve problemele prin acest program deoarece se mai pot face aranjamente. Prin programele europene e alta treaba, sunt mult mai controlabile.
Dupa ce se duce zapada ca lumea eu as incepe sa masor toate drumurile judetene, mai ales pe latimea lor. O sa aveti multe surprize.
Mare adevăr grăiești! Și se mai poate verifica și modul și dacă sunt betonate șanțurile sau dacă ele au fost finalizat trotuarele care apar și defapt ele nu există și câte și mai câte!
O daaa….bun venit in lumea reala