Actualitate

De ce au plecat dezamăgiți din Bistrița turiști din Franța, Polonia și Australia. Nu așa se face turism!

Turiști din Franța, Polonia și Australia au plecat dezamăgiți din Bistrița după ce au ajuns în centrul istoric al orașului. O decizie a municipalității i-a obligat să rămână cu ochii în soare și să nu poată pleca de la noi cu o amintire frumoasă. Întâmplarea nu a scăpat netaxată pe Facebook.

”Dacă hoinăriți prin Transilvania și vă trece prin cap să vizitați Biserică Evanghelică din Bistrița, un superb monument istoric, e bine de știut că dacă e LUNI, e închis!!! Dacă nu vă încadrați în intervalul orar 12-16, ghinion!
Azi, 5 iunie 2017, pe la ora amiezii, zeci de turiști din Franța, Polonia, Australia, dădeau târcoale în jurul bisericii, dezamăgiți profund că nu pot urca în turn sau să viziteze acest important obiectiv turistic. Felicitări veverițelor bistrițene și edililor care au înțeles ce înseamnă să promovezi turismul în România!”

Anul trecut, Biserica şi Turnul Bisericii Evanghelice au fost vizitate de 12.047 de turişti plătitori de bilete de acces, care au adus bugetului local un aport de 82.025 lei. Pe lângă aceştia, aproximativ 3.000 de vizitatori au beneficiat de gratuităţi cu ocazia diferitelor manifestări. În 2014, turnul Bisericii Evanghelice a fost vizitat de 13.303 turişti plătitori de bilete de acces (95.510 lei), iar în 2015 de 12.356 persoane (87.535 lei).

Liftul din turnul Bisericii Evanghelice, care a costat aproximativ 70.000 de euro, a fost montat la sfârşitul anului 2011 și dat în folosință în vara anului 2012. Accesul în turnul Bisericii Evanghelice se face contra cost: 10 lei de adult, 5 lei pentru copii peste 7 ani, elevi, studenţi şi pensionari.

De curând, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Xu Feihong, a făcut o vizită de o zi la Bistriţa. Excelenţa Sa a spus că e surprins de ideea de a monta un lift în turnul unei biserici vechi, îmbinarea între vechi şi modern fiind apreciată drept una excelentă. „E o mare onoare pentru mine ca, pentru prima dată în viaţă, să urc într-un turn de biserică cu liftul. E o excelentă combinaţie între istorie şi modern”, a spus Excelenţa Sa Xu Feihong.

Foto: arhivă

16 comentarii

    • Lasati I PE moldoveni in pace…nu au ei nici o legatura cu ” marile ” oficialitati bistritene! Bunul simt il vei gasi mereu in Moldova.

  • ….daca nu stim ,macar sa invatam !
    Trebuie aplicat ce se intampla la Biserica Neagra – Brasov.
    Taxa intrare ,ghid permanent – specializat( acea doamna curator este fantastica ,fiind o sursa infinita de informatii),etc.
    Personajele plictisite ,puse de Primarie ,care sunt puse sa supravegheze turistii,n-au nici o treaba cu a da informatii cu valoare istorica ; sunt procupate cu a-i directiona catre lift – interes taxa si a le ” recomanda ” o foto amintire cu acel panou de pal infect ,pe care s-a desenat ………..ati ghicit un strut si in care se poate atasa fata doritorului …..un kitsch imens .
    Oricum competentilor din Primarie putin le pasa de promovare istorica ,
    an de an Sarbatorile Medievale ale orasului par niste scancete de copil zdrenturos.
    Las’ ca ne salveaza Zamfira ,Pomohaci si altii …..si poate se gasesc niste turisti japonezi sa intrebe cite ceva ……

  • Comunisti nu au cum sa stie cum se face turismul, si daca spun acest lucru nu ma refer inclusiv la astia din PSD ci la toti din administratia locala. Cand sa ne promovam si cu aceast turn, hop prostia si indiferenta romaneasca isi face aparitia. ce program de rahat aveti la unul din obiectivele turistice. Incompetenta voastra ma face sa am o greata permanenta fata de voi. O primarie incompetenta, demisia!!!! Turism de tip comunist. Puteti sa tot faceti tot felul de investiti ca tot voi sunteti.

  • Nu inteleg de ce faceti o stire din asta. Adica cei care nu stiu ca in toata lumea asta muzeele sunt inchise in ziua de luni, merita sa le fie dedicata o stire? Mai mergeti oameni buni prin muzee cand vizitati o tara, nu numai la terase si cumparaturi.

  • Nimic nu s-a schimbat. In urma cu cativa ani in presa bistriteana era tras un semnal de alarma pe motiv ca aproape tot weekendul, Centrul de Informare Turistică al Primăriei Bistriţa este închis . Si asta cu toate ca sfârşitul de săptămână este cel care atrage cei mai mulţi vizitatori la Bistriţa, turiştii nu prea au de unde să afle informaţii cu privire la ceea ce pot vizita, pentru că angajaţii Centrului pentru Informare Turistică Bistriţa lucrează după un program de bugetar, care ţine centrul închis in cea mai mare parte a weekend-ului. Nici când ar dori sa cumpere vre-un suvenir care să amintească de Bistriţa turiştii nu prea au de unde alege în weekend, asta pentru că puţinele magazine care au obiecte personalizate cu Bistriţa sunt închise la fel ca şi Centrul de Informare Turistică. Din pacate, lucrurile nu s-au schimbat , ba mai degraba s-au schimbai in rău prin acea decizie idioata a municipalității ca lunea, turnul Bisericii evanghelice sa fie inchis . Si asta cu atat mai mult cu cat practic, turismul în Bistriţa se rezumă doar la liftul de la Biserica Evanghelică.

  • @Blank Nu cred ca Dan vrea sa iti demonstreze ceva. Doar expune o realitate. Daca esti curios, verifica pe site-urile institutiilor respective programul de vizitare la: peles, muzeul national de istorie, muzeul antipa, muzeul national de arta, muzeul natioanal de istorie a Transilvaniei din Cluj, etc. Acestea sunt doar niste exemple de muzee care, toate, sunt inchise lunea.

  • De acu in colo sarbatorile legale si zilele de luni sa fie scoase de la impozite….deoarece in aceste zile nu producem si nu facem „nimic” !

  • Bistrita nu are si nici nu va avea curand un potential turistic real din simplu motiv ca nu exista infrastructura cu care turistul sa ajunga in oras: lipsa aeroport, lipsa autostrada, macar o simpla varianta ocolotioare nu are.
    Exista doar un nesemnificativ turis de nisa, in rest sunt oameni veniti cu treburi la fabricile din Bistrita si elevii care urca in turn. In concluzie: De ce vorbim de turism? Care turism?

    • Pentru a un ‘City break’ ai nevoie de aeroport sau macar de o autostrada. Nici vorba de turism in Bistrita.

  • Nu inteleg de ce e asa mare mirarea ca lunea e inchis, si ca exista un program de vizitare limitat, anuntat, de altfel. Am fost prin Europa si am gasit , la fel, catedrale inchise la ora amiezii (Catedrala Sfintei Cruci și a Sfintei Eulalia din Barcelona, 2008), sau care se inchid la ora 17.00 (Biserica Hofkirche din Innsbruck, in 2014), sau obiective care au o zi pe saptamana inchis (majoritatea muzeelor) …. Foarte usor sa denigrezi in loc sa iti asumi lipsa de documentare, inainte de a ajunge la fata locului …..

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.