Pare să devină o regulă. Dacă e concurs de gătit gulaş, e şi zi ploiasă. Cu toate acestea încă de la ora 9.00, Pădurea Schulerwald s-a umplut cu bucătari având în jurul lor diverse ajutoare mai mult sau mai puţin folositoare. Nu a putut lipsa echipa Comelf, care a câştigat la un moment dat concursul, nici cea a organizaţiei de femei a PSD şi Primăriei Ketegyhaza. Şi Liceele Tehnologic de Servicii (având-o pe consilierul municipal Narcisa Ilieş bucătar-şef), Agricol, ”Grigore Moisil” şi cu Program Sportiv s-au înscris în concurs, ca şi fostul viceprimar PNL Florin Găurean şi directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Cristian Parasca, reuniţi sub titulatura ”Familia Bundy”. De la câţiva concurenţi am reuşit să aflăm şi ce reţete au făcut.
Ioan Timiş: „Ingredientele nu se pot spune, sunt secrete. E o reţetă de familie. În mare sunt: cartofi, carne, legume şi mult suflet. În mod special se face la foc încet. Trebuie atenţie să nu se ardă. Noi folosim carne de vită şi de porc”.
Rafila Martonos – Cireşoaia: „În Cireşoaia facem un gulaş foarte bun. Dacă nu mă credeţi, haideţi la maialul nostru. Cu orice carne se poate face, dar cea mai bună e porc. Prima dată, eu pun slănină, apoi ceapă. Prăjesc mai întâi totul şi carnea, şi legumele. Pun boia, piper, condimente, tot ce e bun. Nu folosesc ingrediente de import, doar cele autohtone. Diferenţa e aceea că în Ungaria se foloseşte mai mult ardei iute decât la noi”.
Ioan Carafa – Liceul Agricol Bistriţa: „Noi facem gulaş românesc. Se pune slănină, ceapă, ardei, carne de vită şi de porc, cartofi. E important modul de prepare, cum începi să le pui în căldare. Mai contează şi baiţul. Noi am folosit carne de vită şi de porc. Nu vă spun cum am făcut baiţul”.
Maria Runcan Pop – profesor Liceul Agricol Bistriţa: „Sunt elevi de la seral. Ei ştiu să facă gulaş. Unii dintre ei chiar sunt bucătari profesionişti şi urmează acum liceul. Carnea a fost pregătită de la început, ţinută o perioadă cu toate ingredientele, apoi pusă la ceaun. De exemplu, acasă se poate folosi berea pentru că face reacţie cu carnea şi îi dă un gust deosebit”.
Nadia Tătar – OF a PSD: „Avem o reţetă tradiţională ungurească. O ştiu de la bunica mea care, la rândul ei, o are de la o vecină unguroaică. Eu zic că e foarte bună, respectă reţeta maghiară. Nu sunt multe legume şi zarzavat care intră mai degrabă la tocană. Avem un ingredient care nu o să-l spunem, el îi dă gust acestui gulaş. Este o reţetă simplă pe care o poate face oricine. Trebuie să ai o echipă care să te susţină. Nu sunt condimente sofisticate. Îşi permite oricine să facă reţeta asta. Noi avem aici o echipă din nouă femei şi cinci bărbaţi”.
Paul Cristian Oprea – Comelf: „Noi facem gulaş în două cazane, unul pentru prezentare, altul pentru colegii de la Comelf. Al nostru e un gulaş vienez, ceva mai special decât cele obişnuite. În primul rând, reţeta unui gulaş bun începe de la foc, continuă cu ingredientele şi sufletul care se pune peste toate. Nu vă spun ce condimente folosesc. E important şi fumul. Fără fum nu-i poţi spune gulaş câmpenesc”.
Fiecare echipă a trebuit să aibă un ceaun cu o capacitate de minim 20 de litri, să aducă ingredientele necesare pregătirii gulaşului şi să distribuie la finalul competiţiei, gratis, cel puţin 30 de porţii pentru cei prezenţi. Municipalitatea a asigurat montarea pavilioanelor şi a pus la dispoziţia participanţilor, gratuit, lemnele de foc şi două ingrediente de bază: carnea şi cartofii.
Mai multe imagini – pe pagina noastră de Facebook!
se scrie schullerwald
Nu mai spuneţi. Chiar aşa? Şi ce înseamnă „Schullerwald” scris în accepţiunea dvs. de mare cunoscător? Fiindcă „Schuler”, în germană, înseamnă „elev, şcolar” şi „Wald” înseamnă „pădure”. Dacă nu ştiţi, mai bine tăceţi ca să nu vă faceţi de râs.