”Discursul Regelui Mihai a fost un moment pe care l-am simţit toţi cei prezenţi. Am simţit fiorul a altceva. Şi pentru mine, care sunt în Parlament din 1992, aceasta a fost cea mai frumoasă zi. Sunt bucuros că am trăit-o.
Cred că despărţirea de comunism şi condamnarea comunismului cu adevărat, în concret, a avut loc astăzi. Şi eu cred că această zi va rămâne în cartea de istorie a românilor.
Formaţiunile politice pe care le conducem, pe care le reprezentăm acordă o importanţă specială momentului în care Regele Mihai, singurul supravieţuitor dintre şefii de state din al doilea război mondial, împlineşte frumoasa vârstă de 90 de ani.
Considerăm că este un moment de istorie. Considerăm că este o şansă, o oportunitate pentru România şi pentru imaginea ei, faptul că Suveranul a putut să se adreseze, după multe multe decenii, Parlamentului României într-o şedinţă dedicată acestui moment festiv”, a spus el.
Co-preşedintele USL a menţionat că celebrarea Majestăţii Sale nu are nicio legătură cu ideea de a schimba statutul de republică al României.
”Încă o dată o spun, este un gest politic pe care suntem bucuroşi că am reuşit să-l impunem ca decizie a Parlamentului României. E un gest politic simbolic, care n-are nicio legătură cu ideea de a schimba statutul de republică al României, ci are doar ideea de a cinsti, de a celebra o personalitate importantă a istoriei naţionale şi a istoriei contemporane şi de a face tot ceea ce în ţările civilizate, indiferent că sunt monarhii sau republici, se face în respectul istoriei, în respectul tradiţiei, în respectul unor momente cheie din istoria lui.
Dacă am avut şansa ca Regele să apuce această vârstă, ar fi fost păcat să ratăm celebrarea ei, cum spuneam, în instituţia politică – Parlamentul, în cel mai înalt chip reprezentativă pentru naţiunea română şi, în sensul acesta, le mulţumesc şi colegilor mei, liderii partidelor politice din Uniunea Social Liberală şi, de asemenea, celor care, în Parlamentul României, chiar făcând parte din actuala majoritate, au votat pentru o dreaptă recunoaştere a unui moment istoric şi a unui personaj istoric în ideea ca întreaga Românie să beneficieze la nivelul imaginii.
Nu reiau aici argumentele pe care noi le-am prezentat atunci când am făcut această propunere şi când am votat-o. Ele sunt cunoscute şi, practic, aşa cum se vede, există un consens decent şi eficient, cu excepţia pe care o cunoaşteţi şi de care nici nu are rost să vorbim în acest moment”, a comentat el.
Adaugă comentariu