Conducerea PNL a recomandat tuturor organizațiilor județene să aloce o treime din locurile de pe listele de consilieri municipali şi judeţeni pentru ”oameni noi, din afara partidului sau din linia a doua sau a treia a PNL”. Angajamentul este valabil și pentru alegerile aprlamentare. ”Va fi o politică de înnoire a partidului care va fi asumată de conducerea centrală şi recomandată tuturor filialelor”, a precizat secretarul general al PNL, Ilie Bolojan.
”30% oameni noi pe liste, cel puțin o treime din numărul candidaților de pe liste vor fi oameni noi”, a spus și copreședintele PNL Alina Gorghiu.
BPN al PNL a adoptat o rezoluţie prin care se angajează ca cel puţin 30% din candidaţii propuşi la alegerile locale să fie ”oameni noi”, persoane care nu au ocupat funcţii administrative sau politice de prim plan, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu. ”Astăzi, în oferta noastră electorală, ne-am angajat ca cel puţin o treime din numărul candidaţilor propuşi la alegerile locale să fie oameni noi, persoane care nu au ocupat funcţii administrative sau politice de prim plan”, a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu, la finalul şedinţei PNL.
Ea a afirmat că adoptarea acestei rezoluţii este un semnal de modernizare şi de credibilizare a propriilor structuri de partid. ”Este, cred eu, un semnal foarte bun, de credibilizare şi de modernizare a propriilor structuri de partid. Credeţi-mă, suntem singurul partid care ia în serios acest lucru. Aşteptăm răspunsul organizaţiilor judeţene atunci când vor întocmi listele”, a spuscopreşedintele PNL.
”Având în vedere semnificația deosebită a anului 2016, marcat de două runde de alegeri – locale și parlamentare – care presupun în fapt relegitimarea prin vot popular a celei mai mari părți a clasei politice; Ținând seama de mesajul neechivoc al societății civile și opiniei publice de la finalul anului trecut în privința calității actului politic și administrativ, precum și al neîncrederii generalizate în actualii politicieni; Remarcând necesitatea reformării reale a establishment-ului politic, în acord cu solicitările transmise din toate zonele societății românești; Constantând datoria PNL de a fi partidul care își asumă responsabil inițiativa de a reîmprospăta relația de reprezentare și încredere dintre politician și cetățean; Venind în întâmpinarea solicitărilor întemeiate de a stabili noi standarde în modul de a face politică, bazat pe transparență, integritate și onestitate; Menționând faptul că PNL este promotorul criteriilor de integritate aplicabile atât politicienilor, cât și candidaților, fundamentate pe opțiunea populară în sprijinul statului de drept de la alegerile prezidențiale; Exprimându-și deschiderea către toate segmentele din societate și susținerea pentru cei care doresc să se implice în bunul mers al comunităților lor: PNL își ia angajamentul ca cel puțin o treime din numărul candidaților propuși la alegerile locale și parlamentare din 2016 să fie oameni noi, care să nu fi deținut funcții politice și administrative de prim-plan. Partidul Național Liberal consideră acest demers reprezintă încă un pas spre înnoirea necesară a celor care reprezintă cetățenii și invită cu această ocazie celelalte formațiuni politice să procedeze similar” – comunicat PNL.
Liberalii îi cer premierului Dacian Cioloş să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Legea privind alegerea administraţiei publice locale prevede alegerea primarului într-un singur tur de scrutin, Parlamentul menţinând prevederile care erau în vigoare încă din 2012, atunci când s-a renunţat la două tururi de scrutin. PNL a votat, iniţial, alături de PSD pentru pachetul de legi electorale.
În următoarele patru săptămâni, conducerea PNL se va reuni periodic pentru a finaliza validarea candidaturilor, pe măsură ce organizaţiile judeţene, în urma sondajelor de opinie şi a analizelor care se fac în fiecare judeţ, îşi aprobă candidaţii.
În Bistrița-Năsăud, PNL a comandat un nou sondaj pentru a vedea care sunt cele mai bune soluții pentru Primăria Bistrița și Consiliul Județean.
Candidaţii care vor să se înscrie în cursa electorală susţinuţi de PNL vor trebui să îşi asume că respectă criteriile de integritate, printr-o declaraţie pe proprie răspundere, care va fi însoţiţă de documentaţia specifică, semnată de copreşedinţii filialelor din fiecare judeţ, şi va transmisă conducerii centrale, pentru validare.
Important e să fie și pe locuri eligibile, nu îngropați la capătul iistei așa doar să dea bine că există oameni noi.
Dl padurar esti priceput la padure dar la politica iti spun eu ca nu.Cei „ingropati in sfirsitul listei sint oameni fara valoare,oameni de decor.Nimeni ce este serios nu tinde spre politica.Politica este ceva murdar,etc.,etc……
Oameni fără valoare găsim din păcate cam în toate pozițiile politice, de la așa zisși lideri naționali, trecând prin președinți de filiale și tot mai jos pe scara ierarhică. Sunt cazuri și cazuri, oameni și oamei. Eu ce vroiam să spun e că declarația asta cu 30% oameni noi ar putea intra, mai în glumă mai în serios, la „reclamă mincinoasă” dacă toți sunt puși de decor, nu credeți? E ca și cu alegerile din 2012 cu ARD care promiteau 75% oameni noi. Câți dintre ei erau pe locuri eligibile? Astea sunt declarații de astea de ochii lumii. Valoarea acestora e altă discuție, eu vorbesc de realitatea din spatele acestor promisiuni, de cum înțeleg partidele ideea de schimbare a clasei politice.
,,La vremuri noi,…..tot noi”Figurile noi din PNL vor fi:Tuta,Oltean,Urate,Saserman,Monica,Doris etc doar ei n-au fost nu sant si nu vor fi niciodata liberali.
PAREREA MEA!!
Sa se respecte întocmai si in totalitate punctul 10 din „Decalog”, cu aplicabilitate cel putin din 2012 încoace ( a se avea in vedere Sangeorz-Bai unde un pretendent nu se incadreaza in in aceste criterii serioase). Numai asa pot fi selectate cum trebuie valorile. Sa fie spus cine face aceste sondaje (un institut abilitat, asa ar fi normal).
Vai d-le Sandu sa zice-ti ca e vorba de dl.Traian O ca el nu are decat o condamnare rămasă definitivă și vreo 5 dosare penale in lucru,săracul ca de nu iese primar cine mai strânge gunoaiele de pe Valea Borcutului? Sai ca nu-i el?
Nea Ioane nu le sti chiar pe toate ăsta de care zic eu nu-i ge pe la noi asta-i actor îi zice Vandame .Na ca ti-am zis dar nu mai spune la nime ca-i secret.
Cel puțin ordinea pe liste de ar fi votate de membri de partid, am putea vorbi de un început de democrație în interiorul partidelor. Dar fiindcă conducerea este clarvăzătoare, atotcuprinzătoare, iar democrația o slăbiciune, de la centru se dictează. Nici dreptul cetățeanului de-a propulsa prin votul lui pe unul sau altul din liste nu este respectat. Ni se spune că votul este o obligație civică dar ordine pe liste o stabilesc arbitrar și votul democratic nu poate valida valori. Cel puțin 50% sunt doar pentru derutare, sau mai grav doar umplutură. Aceasta cu 30% este doar o poveste.